20.10.20

Βελόπουλος: Ένας ακροδεξιός που θέλει να μετατρέψει την κοινωνία σε Φαρ Ουέστ

 


Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του ακροδεξιού προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπολου, με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στην Πιπερίτσα Καλαμάτας. Ο Βελόπουλος σε μια έκρηξη ρατσιστικού μίσους, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό FOCUS FM 103,6 δήλωσε πως «όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι».

Σχετικά με τη δολοφονία του Ρομά

Στις 5 Οκτώβρη, 3 Ρομά εισέβαλαν στο σπίτι ενός 63χρονου στην Πιπερίτσα Καλαμάτας με σκοπό να τον ληστέψουν. Όταν ο 63χρονος τους αντιλήφθηκε κινήθηκε εναντίον τους, ενώ ένας από τους ληστές τον έσπρωξε και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 63χρονος όμως όταν σηκώθηκε, πήρε την καραμπίνα του και πυροβόλησε με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον έναν από τους επίδοξους ληστές.

Στη συνέχεια οι δυο συνεργοί του θύματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της ληστείας, ενώ ο 63χρονος συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία.

Το ρατσιστικό μίσος του Βελόπουλου

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Βελόπουλος βγήκε σε ραδιοφωνική εκπομπή για να βγάλει από μέσα του ένα ρατσιστικό οχετό, αλλά και να προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για «να έχει άδεια οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής ο Έλληνας στο σπίτι του» και συνέχισε λέγοντας:

«Όταν θα μπουκάρει ο κάθε Ρομά θα τον κάνει κόσκινο, όταν θα μπαίνει ο Ρομά στον σπίτι μου θα τον περάσω πριονοκορδέλα».

Δεν σταμάτησε όμως εκεί:

«Επειδή πήγε το κατακάθι, ο εγκληματίας ο 18χρονος μπήκε να ληστέψει το σπίτι του και επειδή πήρε την καραμπίνα και τον πυροβόλησε, τον προφυλάκισαν γιατί εκβίαζαν οι εγκληματίες οι Ρομά, που δεν είναι όλοι εγκληματίες, όμως ας τους απομονώσουν οι ίδιοι. Δεν ψάχνω εγώ ποιος είναι καλός και ποιος κακός. Τι έκανε ο άνθρωπος; Αμύνθηκε. Και τον βάλανε φυλακή, τον προφυλάκισαν επειδή βγήκαν σε όλη την Ελλάδα να την κάψουν. Κόρινθο, Καλαμάτα, Μέγαρα. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Στο καράβι και βούλιαγμα».

Στα μάτια ενός κομματιού της κοινωνίας η αυτοάμυνα μπορεί να φαντάζει ως μια λογική πράξη απέναντι σ’ ένα ενδεχόμενο απειλής. Όμως στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση ήταν διαφορετική. Οι δράστες έτρεξαν να φύγουν από το σπίτι μόλις τους αντιλήφθηκαν, ενώ ο 63χρονος ήταν αυτός που κυνήγησε και πυροβόλησε από απόσταση 11 μέτρων τον 18χρονο. Επομένως, ο Βελόπουλος από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει την εγκληματική πρόθεση του 63χρονου, δεν τάσσεται υπέρ της αυτοάμυνας, αλλά υπέρ της εκδικητικής δολοφονίας.

Έτσι, καλλιεργεί ένα κλίμα μίσους και αυτοδικίας, όπου η κοινωνία θα μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια της, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, ακόμα και όταν πρόκειται για περιπτώσεις μικροκλοπών.

Πίσω από αυτές τις δηλώσεις όμως, είναι εμφανές ότι ο Βελόπουλος προσπαθεί να καλύψει το κενό της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις λίγες μέρες μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του αντιφασιστικού κινήματος που ανάγκασε τη δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Στην ουσία προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο «σκληρό» και «μαχητικό» προφίλ και επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή.

Ενάντια στην ακροδεξιά και τη λογική της αυτοδικίας

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης το αίσθημα της απελπισίας αυξάνεται με αποτέλεσμα ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στο περιθώριο να οδηγείται στις μικροκλοπές προκειμένου να επιβιώσει.

Η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου και αγανάκτησης με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα σημάδια της αυτοδικίας.

Είναι όμως αυτή η λογική που δημιουργεί ένα κλίμα «Φαρ Ουέστ».. Πάνω σε αυτές τις καταστάσεις η Ακροδεξιά βρίσκει πρόσφορο έδαφος προκειμένου να πατήσει και να σπείρει το ρατσιστικό της μίσος.

Από την πλευρά του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος πρέπει να τονίσουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι αυτή η λογική δεν πρέπει να επικρατήσει στη βάση της κοινωνίας. Είναι μια λογική που αποτελεί προέκταση της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη για να στρέψει τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας αλλού, προκειμένου να διαιωνίζει η ίδια την εξουσία και τα κέρδη της.

Δεν έχουμε τελειώσει με την ακροδεξιά και το φασισμό

Τέτοιου είδους δηλώσεις όπως αυτή του Βελόπουλου μας υπενθυμίζουν πως παρά την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής δεν έχουμε τελειώσει με την Ακροδεξιά και το φασισμό και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να δοθεί μάχη στην «ακροδεξιά πολυκατοικία» για το ποιος θα αναλάβει χρέη «διαχειριστή».

Το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να δώσει ενωτικές και μαχητικές απαντήσεις απέναντι σε αυτές τις ακροδεξιές προκλήσεις για να ανακόψει οποιαδήποτε σχέδια έχουν στο κεφάλι τους κάθε λογής ακροδεξιοί και φασίστες.


Πηγη: Εφημερίδα Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.