18.9.20

Αλληλεγγύη στους 51 συλληφθέντες που καθάριζαν τη Θεσσαλονίκη από φασιστικά σύμβολα!

 


 

Σχόλιο του Antinazi Zone

 

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Λίγες εκατοντάδες θλιβεροί υποστηρικτές του υπόδικου νεοναζί Κασιδιάρη συγκεντρώνονται στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου (ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκες – αφού «δεν υπάρχει κορονοϊός»…), βρωμίζοντας τον τόπο με το εθνικιστικό τους μίσος αλλά και τον γύρω χώρο (από ταχυδρομικά κιβώτια μέχρι κορμούς δέντρων) με φασιστικά συνθήματα, σβάστικες, στόχους και άλλα σύμβολα. Η αστυνομία τους αφήνει ανενόχλητους να σπείρουν το φασιστικό τους δηλητήριο και επιλέγει λίγες μέρες μετά, την Τετάρτη 16/9 να περικυκλώσει, να επιτεθεί και να συλλάβει 51 αντιφασίστες/τριες οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο: καθάριζαν το μέρος, σβήνοντας τα φασιστικά σύμβολα.

 

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για 1 κακούργημα (που αφορά «φθορά σημαντικών μνημείων») και 5 πλημμελήματα (απλή σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια κλπ). Ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι γράφτηκαν συνθήματα επάνω στον Λευκό Πύργο, η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφόρησαν, τα σβησίματα έγιναν σε μάρμαρα και στηθαία πέριξ του χώρου, όχι δηλαδή επάνω σε «ιδιαίτερα μεγάλης αξίας μνημεία». Όλοι κρατούνται μέχρι τις απολογίες τους, οι οποίες ορίστηκαν για την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη.

Αυτή η κατασταλτική επίθεση συμπίπτει με την περίοδο που συμπληρώνονται 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και με την ολοκλήρωση της δίκης στις 7 Οκτώβρη. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οι φασίστες νεοναζί τύπου Κασιδιάρη και λοιποί μπορούν ανενόχλητοι να σπέρνουν το εθνικιστικό τους μίσος, ενώ οι αντιφασίστες που καθαρίζουν την πόλη, συλλαμβάνονται.

Εμείς από την μεριά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συλληφθέντες και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των άδικων κατηγοριών, όπως ζητούν και οι πολλές δεκάδες αλληλέγγυοι που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, αλλά και οι Διδάσκοντες και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμ. Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, που εκφράζουν με ανακοινώσεις τους την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και φοιτητές του τμήματος.

Σε μια περίοδο που οι νεοναζί ελπίζουν να τη «βγάλουν καθαρή» στη δίκη της Χ.Α., εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα νιώθει την ανάσα του αντιφασιστικού κινήματος στο σβέρκο της και να καθαρίσουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τις φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.