22.7.20

Πανεθνική απεργία στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων


Συνδικάτα και αντιρατσιστικές οργανώσεις προχωρούν σε πανεθνική απεργία τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συστημικό ρατσισμό και την οικονομική ανισότητα που έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι πολίτες σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ θα συμμετέχουν στην απεργία, με το σύνθημα «Strike for Black Lives» ( απεργούμε για τις ζωές και τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων) τα συνδικάτα, μαζί με οργανώσεις κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, θα συμμετάσχουν σε μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «The Hill», συνδικάτα και οργανώσεις καλούν εργαζόμενους και σωματεία σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις να μην εργαστούν τη Δευτέρα  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συστημικό ρατσισμό και την οικονομική ανισότητα που έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι διοργανωτές της σημερινής πανεθνικής απεργίας εκτιμούν ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μην πάνε στη δουλειά τους σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις.
Με το σύνθημα «Strike for Black Lives» ( απεργούμε για τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων) τα συνδικάτα, μαζί με οργανώσεις κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, θα συμμετάσχουν σε μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων.  Όπου δεν είναι δυνατή η διακοπή της εργασίας για μια ολόκληρη μέρα, οι συμμετέχοντες είτε θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος είτε θα τηρήσουν στιγμές σιωπής για να τιμήσουν τις μαύρες ζωές που χάθηκαν από τη βία της αστυνομίας, ανέφεραν οι διοργανωτές. Ο Ash-Lee Henderson, διοργανωτής του Κινήματος για τις Μαύρες Ζωές, ενός συνασπισμού περισσότερων από 150 οργανισμών που απαρτίζουν το κίνημα Black Lives Matter.
Μεταξύ των διοργανωτών της απεργίας είναι συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων όπως η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων (AMF), Συνδικάτα Εργατών Γης, η «Organized workers for Labor Solidarity» (OWLS), το Αμερικανο-καναδικό Συνδικάτο International Brotherhood of Teamsters (IBT), οργανώσεις όπως το Κέντρο για Λαϊκή Δημοκρατία, η Εθνική Συμμαχία Οικιακών Βοηθών, το Κίνημα για τις Ζωές των Μαύρων κ.ά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από λίγες μέρες ορισμένοι εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης ξεκαθάρισαν πως απαιτούν «σαρωτική δράση» για αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια και την κατάκτηση επιδομάτων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες όπως οι αλυσίδες λιανικής ή πρόχειρου φαγητού (π.χ. «Mc Donald’s», «Wendy’s», «Wallmart»), που απασχολούν χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό.
Απαίτησα συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του «συστημικού ρατσισμού» σε μια οικονομία που πνίγει, όπως ανέφεραν, «την οικονομική κινητικότητα και τις ευκαιρίες καριέρας για πολλούς μαύρους και ισπανόφωνους εργαζόμενους». Τόνισαν πως κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι, συχνά αμείβονται χαμηλότερα από άλλους (π.χ. λευκούς Αμερικανούς), με πενιχρούς μισθούς, που δεν εξασφαλίζουν φθηνό ενοίκιο, καθημερινό φαγητό ή κόμιστρα μετακίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.