28.7.20

Ρατσιστική επίθεση σε Δανό τουρίστα με θεατή την ΕΛ.ΑΣ.


Ο Αχμάντ Γουαλίντ Ρασίντι, ανάπηρος πολέμου, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι η ελληνική αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να συλλάβει τους δράστες της επίθεσης.
Μπορεί η Ελλάδα να διαφημίζεται στις καμπάνιες του υπουργείου Τουρισμού ως ασφαλής προορισμός, λόγω των περιορισμένων ακόμα κρουσμάτων κορονοϊού, όμως φαίνεται πως η ασφάλεια αυτή δεν είναι για όλους. Αν μάλιστα ο τουρίστας τυγχάνει να έχει σκουρόχρωμα δέρμα και διασταυρωθούν οι δρόμοι του με ρατσιστικές ομάδες, οι καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να του κοστίσουν ακόμα και σπασμένο κεφάλι. Αυτό συνέβη στον 28χρονο Δανό πολίτη Αχμάντ Γουαλίντ Ρασίντι και δύο φίλους του, όταν δέχτηκαν επίθεση από τουλάχιστον 7 άτομα, που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα ενάντια στους πρόσφυγες, τη νύχτα της 7ης Ιουλίου στο Γκάζι, έξω από νυχτερινό μαγαζί.
Οπως καταγγέλλει ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές αγγλόφωνο μέσο The National, η επίθεση ήταν απρόκλητη και εξαιρετικά βίαιη, με αποτέλεσμα και οι τρεις φίλοι να οδηγηθούν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. Βαρύτερα τραυματισμένος από όλους είναι ο κ. Ρασίντι, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση, καθώς φέρει ρωγμές σε κρανιακό οστό πάνω από το μάτι. Οπως λέει στη συνέντευξη που έδωσε αφού γύρισε πίσω στη Δανία, από τα χτυπήματα έχουν επηρεαστεί το κέντρο ισορροπίας και η ακοή του. Ο Αχμάντ Ρασίντι, που κατοικεί στη Δανία εδώ και 20 χρόνια, είναι ανάπηρος στο ένα πόδι από βομβαρδισμούς και έχει χάσει τον πατέρα του και τον αδελφό του από επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
«Το χειρότερο από όλα είναι ότι έχω χάσει το ένα μου πόδι από ισλαμιστές μαχητές στην πατρίδα μου. Τώρα έχασα μέρος της ακοής μου και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Εχω πληρώσει διπλά, με το ίδιο μου το σώμα, για προβλήματα και για δυσκολίες με τις οποίες γεννήθηκα», δήλωσε στο The National, εκφράζοντας την απορία: «Για ποιο πράγμα άραγε με έκριναν ένοχο;».
Πέρα από το γεγονός της επίθεσης, εκφράζει την πικρία του απέναντι στις κρατικές αρχές που φάνηκε να είναι αδιάφορες για ό,τι του συνέβη, ενώ προχωράει σε σοβαρότατες καταγγελίες για τη στάση της αστυνομίας.
«Οπως στους περισσότερους Δανούς έτσι και σε μένα αρέσει να ταξιδεύω στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα. Αλλά αν οι Δανοί ή οι Ευρωπαίοι δέχονται επίθεση λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αν οι ακροδεξιοί δεν μπορούν να δουν τη διαφορά μεταξύ τουρίστα και πρόσφυγα/μετανάστη, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό και θα δείξει επίσης το γεγονός ότι η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό», είπε ο Αχμάντ Γουαλίντ Ρασίντι σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης Απελάστε Το Ρατσισμό
«Το πιο τρομακτικό, επίσης, ήταν ότι ξέρω ποιος με χτύπησε, αλλά η αστυνομία δεν έκανε τίποτα επειδή πίστευαν ότι ήμουν πρόσφυγας. Πονάει το ότι η αστυνομία στην Ελλάδα χειρίζεται την κατάσταση ανάλογα με το αν είσαι Ευρωπαίος ή πρόσφυγας. Οι φασίστες έχουν γίνει πολύ επικίνδυνοι, η περίπτωσή μου το επιβεβαιώνει και το Human Watch επιβεβαιώνει την έλλειψη δράσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης κατά των εγκλημάτων μίσους», καταλήγει, δηλώνοντας ότι έχει οπτικοακουστικό υλικό που επιβεβαιώνει την αστυνομική ολιγωρία.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Ρασίντι, ο οποίος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου μαζί με τη δικηγόρο του θα επισκεφθούν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων για να καταγγείλουν το περιστατικό, ενώ σκοπεύουν να απευθυνθούν εκ νέου στην αστυνομία για να ρωτήσουν τι σκοπεύει να κάνει για τη σύλληψη των ατόμων που του επιτέθηκαν.
Επιμένει μάλιστα ότι είναι σε θέση να τους ταυτοποιήσει, καθώς γνωρίζει τα στοιχεία τους μέσω της διεύθυνσης του καταστήματος. «Αν χτυπάς έναν άνθρωπο ανάπηρο, έναν άνθρωπο με ένα πόδι, επειδή έχει διαφορετικό χρώμα, αυτό σημαίνει ότι περιφρονείς την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση», είπε στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι αυτό που έζησε αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, αλλά ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την ανοχή στη ρατσιστική βία.
Γράφει: Αφροδίτη Τζιαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.