4.6.20

«Για ποιο λόγο μου ζητάνε να φορέσω μια στολή και να πάω δέκα χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι μου, να πετάξω βόμβες;»



«Για ποιο λόγο μου ζητάνε να φορέσω μια στολή και να πάω δέκα χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι μου, να πετάξω βόμβες και σφαίρες σε σκούρους ανθρώπους στο Βιετνάμ, την ώρα που οι αποκαλούμενοι νέγροι στην Λούισβιλ αντιμετωπίζονται σα σκυλιά και τους στερούνται τα πιο απλά ανθρώπινα δικαιώματα;

Η συνείδησή μου δεν με αφήνει να πάω να πυροβολήσω τον αδερφό μού ή κάποιον άλλον πιο σκούρο άνθρωπο ή κάποιους φτωχούς πεινασμένους ανθρώπους στη λάσπη, για χάρη της μεγάλης και δυνατής Αμερικής. Γιατί να τους πυροβολήσω;
Κανένας Βιετκόνγκ δεν με είπε ποτέ αράπη, κανένας Βιετκόνγκ δεν με λυντσάρισε ποτέ, δεν έστειλε ποτέ σκυλιά στο κατόπι μου, δε με έκλεψε από το έθνος μου, δεν βίασε ή σκότωσε τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Για ποιο πράγμα να τους πυροβολήσω; Πώς να πυροβολήσω αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους; Δεν πρόκειται να πάω να το κάνω.
Ας πάω φυλακή. Ήμασταν στη φυλακή εδώ και εκατοντάδες χρόνια.»
Σαν σήμερα, το 2016, έφυγε από τη ζωή ο Μοχάμεντ Άλι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας που κατάφερε να δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στο κράτος των ΗΠΑ, με αυτή τη δήλωση και την άρνησή του να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.