23.4.20

Όχι στις πολιτικές εξόντωσης – Κλείστε τα στρατόπεδα – φυλακές



Η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών που απευθύνεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και αφορά στο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους διαμονής. Τα γεγονότα στην Ριτσώνα και στο Κρανίδι καθιστούν απόλυτα επίκαιρη την καμπάνια και αναγκαία την επιτυχία της. Ως Ξεκίνημα καλούμε τους φίλους-φίλες και τους συντρόφους-συντρόφισσες να στηρίξουν την καμπάνια.

Ο εγκλεισμός προσφύγων/προσφυγισσών και μεταναστών/μεταναστριών σε στρατόπεδα-φυλακές, υγιείς και νοσούντες-σες μαζί, ευπαθείς ομάδες και μη μαζί, είναι συνταγή ραγδαίας διασποράς του ιού μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα  ενώ απειλεί την δημόσια υγεία στις κοινότητες γύρω από αυτά. Σε συνθήκες Μόριας (18.000 άνθρωποι) ή Ριτσώνας (3.000 άνθρωποι), με ανθρώπους να ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε σκηνές ή σε οικίσκους 10 τετραγωνικών μέτρων 6 και 8 μαζί, η τήρηση «κοινωνικής απόστασης» αποτελεί κακόγουστο αστείο. Χωρίς τεστ στο σύνολο των «φιλοξενούμενων» για τον διαχωρισμό νοσούντων/νοσουσών από υγιείς, με την δημιουργία μικρότερων φυλακών  απομόνωσης των κρουσμάτων μέσα στις μεγαλύτερες προσφυγικές φυλακές, δυστυχώς το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ραγδαία διασπορά της πανδημίας. Nα αρθούν τώρα τα μέτρα εξόντωσης των προσφύγων-ισσών. Να σταματήσει η πολλαπλή στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για ανθρώπους που ήρθαν κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες τους. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:
  • Να προχωρήσει σε μαζικά τεστ σε όλα τα hot-spot και στα προσφυγικά στρατόπεδα, είτε υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19 είτε όχι, διαχωρίζοντας τους/τις υγιείς από τους/τις νοσούντες-σες.
  • Να μεταφέρει σε δωμάτια κλειστών ξενοδοχείων όλους τους ανθρώπους  που ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot-spot των νησιών και στα στρατόπεδα της ενδοχώρας, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση των στρατοπέδων, να παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και καθαρισμού στους καταυλισμούς, τόσο σε εγκλωβισμένους-ες όσο και σε εργαζόμενους-ες στις δομές.
  • Πρόσβαση όλων των προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Οι Προσφυγ(ισσ)ες και οι μετανάστ(ρι)ες είναι τα αθώα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, όχι πειραματόζωα δολοφονικών πρακτικών ανοσίας αγέλης. Η μεταχείρισή τους αποτελεί δείγμα πολιτισμού και  ανθρωπιάς της Ελληνικής κοινωνίας. Όχι στις πολιτικές εξόντωσής τους. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα – φυλακές!
Η συλλογή υπογραφών γίνεται μέσω της πλατφόρμας change.org εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.