19.3.20

O δήμαρχος Κω σε ρόλο σερίφη



Την αίγλη σερίφη της Άγριας Δύσης ζήλεψε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, που προφανώς στενεύεται από τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος στους δημάρχους, ιδίως σε τέτοιες «κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας».

Αποφάσισε λοιπόν να υποκαταστήσει αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους στα κρίσιμα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και στο προσφυγικό και να εφαρμόσει το δικό του νόμο, είτε συμφωνεί η κυβέρνηση και οι νόμοι του κράτους είτε όχι.
Με επίκληση λοιπόν στις κρίσιμες στιγμές λόγω κορονοϊού, ο δήμαρχος παίρνει, λέει, πρωτοβουλία για να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, απαγορεύοντας την είσοδό τους σε ολόκληρες περιοχές, στις οποίες θα βάλει ειδική σήμανση, ενώ θα εκδώσει και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια που θα προειδοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται να κινούνται. 
Τους περιορισμούς αυτούς θα τους επιβάλει, λέει, μέσω προσωπικού ασφαλείας σεκιούριτι, το οποίο θα έχει προφανώς ρόλο και εξουσίες ισοδύναμες με της αστυνομίας, ένας ιδιωτικός στρατός που θα υπακούει μόνο στις εντολές του δημάρχου – σερίφη.
Ο κ. Νικηταράς ενημέρωσε μάλιστα με επιστολή του, την Δευτέρα, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και τις άλλες τοπικές αρχές τις οποίες υποκαθιστά, την Διεύθυνση της Αστυνομίας Δωδεκανήσου, την Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής και τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 
Ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο της κοινότητας Πυλίου, καθώς εκεί βρίσκεται το κέντρο που θα αναπτυχθούν οι νέες του δραστηριότητες. Παρέλειψε μόνο να ενημερώσει τον υπουργό Υγείας, παρόλο που η βασική του αποστολή, ο λόγος για τον οποίο τα κάνει όλα αυτά, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Αναφέρει στην επιστολή του:
«Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας και με βάση όλα τα μέτρα προφύλαξης που ανακοινώνονται, θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν παρθεί ήδη αυστηρότατα μέτρα περιορισμού, όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην ευρύτερη έκταση της δομής.
Για αυτό το λόγο θεωρώ αυτονόητο ότι σήμερα θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Σας ενημερώνω ότι αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς, ως Δήμος Κω, παίρνουμε την πρωτοβουλία και τοποθετούμε προσωπικό ασφάλειας security και πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης και αποτροπής ελεύθερης κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Κοινότητας Πυλίου και του νησιού μας γενικότερα.
Επίσης εκτυπώνουμε ενημερωτικά φυλλάδια για τους διαμένοντες στο ΚΥΤ. Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
Βέβαια, του διέφυγε ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού. Αν και όποτε επιβληθεί, θα αφορά προφανώς όλο τον πληθυσμό. 
Του διέφυγε επίσης ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού στον προσφυγικό πληθυσμό, παρότι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ήταν η αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων στον Εβρο και στο Αιγαίο, ενώ είχαν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα στην Ιταλία. 
Η προστασία της δημόσιας υγείας χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας. Δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο μικροπολιτικής για όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία του κόσμου για να καλλιεργήσουν το μίσος και να περάσουν την ακροδεξιά ξενοφοβική τους πολιτική.
Από αυτή την άποψη, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χτες ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με τα μέτρα που ανακοίνωσε, έδωσε την εικόνα ότι ενδίδει στα ξενοφοβικά ανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας και στις πιέσεις δημοτικών αρχών, οι οποίες πολύ γρήγορα εγκατέλειψαν το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, στο οποίο συνηγορούν οι εγκυρότερες ιατρικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, και φαίνεται να δέχονται τον απάνθρωπο και παράνομο μαζικό εγκλεισμό σε φαραωνικές απομακρυσμένες δομές. 
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.