3.3.20

Πυρκαγιά – χτύπημα στην αλληλεγγύη στη Χίο



Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία», αποθήκη που διατηρούσαν οργανώσεις αλληλεγγύης στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας της Χίου. ««Η αποθήκη της Χίου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2015. Ξεκίνησε ως προσπάθεια ντόπιων να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφθαναν κατά χιλιάδες στο νησί. Όλα αυτά τα χρόνια έχει διανείμει ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καροτσια, σε προσφυγες και μετανάστες της Βιαλ και σε σπίτια της πόλης» αναφέρουν σχετικά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».


Όπως αναφέρει ο «Πολίτης Χίου» η πυρκαγιά που ξεκίνησε από άγνωστη αιτία κατέστρεψε ολοσχερώς το περιεχόμενο της αποθήκης, έκαψε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ από τις φλόγες κινδύνευσε σπίτι στον πρώτο όροφο πάνω από την πυρκαγιά.
Στο σημείο βρέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ισχυρή δύναμη καθώς και η πολιτική προστασία του Δήμου με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μανδάλα.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 6 τα ξημερώματα.
Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων ειδών, κυρίως ρουχισμού και άλλων αντικειμένων, που κατεστράφησαν. Από την φωτιά προκλήθηκαν μικροζημιές στον επάνω όροφο του κτιρίου, που είναι κατοικία. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου.
Όπως περιγράφεται σε σχετικές αναρτήσεις στο facebook για το σημαντικό έργο που επιτελούνταν μέσω αυτής της αποθήκης:




«Η αποθήκη της Χίου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2015. Ξεκίνησε ως προσπάθεια ντόπιων να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφθαναν κατά χιλιάδες στο νησί. Όλα αυτά τα χρόνια έχει διανείμει ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καροτσια, σε προσφυγες και μετανάστες της Βιαλ και σε σπίτια της πόλης. Είδη έχουν επίσης διανεμηθεί σε οικογένειες Ρόμα και Αλβανων. Έχουμε παράσχει είδη στα κρατητήρια της Χίου, στις φυλακές, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, στην μαιευτική κλινικη. Έχουμε δώσει μεγάλες ποσότητες σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκτός της Βιαλ. Η αποθήκη της Χίου γέμιζε και άδειαζε πολλές φορές από τις δικές σας προσφορές. Ντόπιοι και ξένοι μας στήριξαν και μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια».
Και τονίζεται: «Ήταν μια έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τους κατατρεγμένους του νησιού.  Σήμερα τα ξημερώματα η αποθήκη κάηκε συθέμελα. Οι άνθρωποι που εμέναν στον πάνω όροφο κινδύνεψαν. Τόνοι ρούχα που θα είχαν φθάσει σε κόσμο που τα χρειάζεται, έγιναν στάχτη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την καταστροφή. Η αλληλεγγύη στη Χίο δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα σήμερα».

Πηγη:https://thepressproject.gr/pyrkagia-chtypima-stin-allilengyi-sti-chio/?fbclid=IwAR03U9iMyPrpbV6YfsEP2t_Sh3W5zOb7BLBBxvQCmNdUhXOgwYBF-DBrlG0#.Xl4T-fH1edw.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.