24.1.20

Το ΕΣΠ καταγγέλλει τον αποκλεισμό προσφύγων από τις κοινωνικές παροχές




Τον αποκλεισμό προσφύγων από τις κοινωνικές παροχές καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με αφορμή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα.


Το ΕΣΠ επισημαίνει πως πρόκειται για αδικαιολόγητο αποκλεισμό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της βάσει εθνικού, ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου, αλλά και οδηγεί τις οικογένειες και τα παιδιά του εν λόγου πληθυσμού σε ένα παρατεταμένο καθεστώς ανέχειας».
Σε ανακοίνωσή του μιλάει για παιδιά ενός «διαφορετικού θεού» και καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει άμεσα στις διατάξεις τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Η ανακοίνωση του ΕΣΠ

Αποκλείονται οι Πρόσφυγες από την πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2020: Την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις», κατόπιν διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου.
Όπως και στο στάδιο της διαβούλευσης, το ΕΣΠ χαιρετίζει την πρόθεση θεσμοθέτησης επιδόματος γέννησης για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Πλην όμως εκφράζει εκ νέου τις βαθύτατες επιφυλάξεις του για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των αναγνωρισμένων, στην Ελλάδα, προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την απόλαυση αυτού του δικαιώματος, καθώς και τα προσκόμματα στην πρόσβαση στο επίδομα παιδιού και στέγασης, που προβλέπονται με το ίδιο Νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, τίθεται προϋπόθεση δωδεκαετούς παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στο επίδομα γέννησης, καθώς και πενταετούς παραμονής, αποδεικνυόμενης αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν των επιδομάτων παιδιού και στέγασης.
Επισημαίνεται πως, με τον αποκλεισμό των προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το επίδομα γέννησης με βάση τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου, η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της βάσει εθνικού, ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου, αλλά και οδηγεί τις οικογένειες και τα παιδιά του εν λόγου πληθυσμού σε ένα παρατεταμένο καθεστώς ανέχειας, την ίδια ώρα που ο νέος Νόμος για το Άσυλο θα οδηγήσει εντός μηνών τις χιλιάδες των προσφύγων που συνεχίζουν να διαμένουν σε Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας στην αστεγία (άρθρο 114, Ν. 4636/2019).
Περαιτέρω, εκ της θέσεως και της καταστάσεως στην οποία οι πρόσφυγες έχουν περιέλθει με την αναγκαστική φυγή από τις πατρίδες τους, τα ως άνω κριτήρια ισοδυναμούν με τον de facto αποκλεισμό τους από τις προς ψήφιση κοινωνικές παροχές και ως προς τα επιδόματα παιδιού και στέγασης, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις, όπως της απόδειξης 5ετούς προηγούμενης μόνιμης διαμονής στη χώρα.
Υπενθυμίζεται, πως τόσο ο δεσμευτικός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, όσο και το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα, διαφυλάσσουν την άνευ διακρίσεων απόλαυση δικαιωμάτων που συνδέονται με την προστασία της οικογενειακής ζωής και τις παροχές και προστασία της μητρότητας, για όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ενώ με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική κατάσταση των Προσφύγων οι πρόσφυγες απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες των κρατών που την έχουν επικυρώσει, ως προς τις παροχές κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα, η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι τις αναγκαίας διαδικασίας ένταξης, για την οποία έως τώρα η Πολιτεία ελάχιστα έχει μεριμνήσει.
Καλούμε την Πολιτεία να προβεί στην άμεση συμπερίληψη των αναγνωρισμένων προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις διατάξεις του προς ψήφιση σχεδίου νόμου και να εργασθεί προς το σκοπό της ενίσχυσης των προοπτικών της αρμονικής τους ένταξης/συμπερίληψης στη ζωή της χώρας, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.