23.1.20

Κάτοικοι νησιών ΒΑ Αιγαίου: Στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη


ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Με το σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας» καλεί η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Καλεί τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που δεν βλέπει κόμματα και ιδεολογίες - για το "καλό του τόπου".
Μπορεί να παραβλέπεται επίτηδες το πολιτικό πλαίσιο των καλεσμάτων, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τι είδους ρητορική κρύβεται από πίσω: Μια αφίσα γεμάτη φωτογραφίες από μετανάστες κακοστοιβαγμένους σε τρύπια φουσκωτά που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, παρουσιάζονται στην χειρότερη σαν "εισβολείς", στην καλύτερη σαν ένα πρόβλημα που δεν θέλουμε να το βλέπουμε, να φύγει, να πάει στον γείτονα.
Εμείς όμως, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι, ντόπιοι, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, δεν τσιμπάμε!
Δεν θα κάτσουμε να φωνάξουμε για "καλύτερη φύλαξη των συνόρων" γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φράχτες, θερμικές κάμερες παρακολούθησης και ιδιώτες παντός είδους.
Σημαίνει περισσότερα ναυάγια, θάνατοι με τη βοήθεια της Frontex και του Λιμενικού. Αρνούμαστε να θέσουμε τα αιτήματα που θέλουν αυτοί που μας δημιούργησαν το πρόβλημα να θέσουμε.
Γιατί, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα:
- Ποια ακριβώς ζωή μας ζητάει η περιφέρεια να πάρουμε πίσω; Ποια ζωή ακριβώς που είχαμε μας έκλεψαν οι μετανάστες;
-Οι μετανάστες φταίνε για τα μνημόνια που διαδέχονται το ένα το άλλο; Την ανεργία και την ανασφάλεια των νέων για το μέλλον;
-Οι μετανάστες φταίνε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων; Που δεν υπάρχουν οδηγοί ΕΚΑΒ και κόσμος πεθαίνει στους δρόμους;
-Οι μετανάστες φταίνε που δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μαθητές από τα απομακρυσμένα χωριά στα σχολεία τους;
-Οι μετανάστες φταίνε για τις μεσαιωνικού τύπου εργασιακές συνθήκες στα τουριστικά θέρετρα; Για τα 12ωρα κάτω από τον ήλιο, τα μισά ένσημα, το ψείρισμα του πουρμπουάρ;
-Οι μετανάστες φταίνε για την αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα;
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για το ενδιαφέρον της, δεν θα πάρουμε όμως! Για εμάς, όποιος από τον "προοδευτικό χώρο" συμμετέχει σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις -ακόμα και με διαφορετικά πλαίσια- γίνεται η βενζίνη για την φασιστική μηχανή.
Σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Σε κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο.
ΝΗΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Υπογράφουν:
Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου (Σάμος)
Ανεξάρτητη Συμμαχία (Χίος)
Άπαντα - Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙΑ+ Ατόμων Λέσβου και Υποστηρικτ(ρι)ών (Μυτιλήνη)
Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες (Σάμος)
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου (Μυτιλήνη)
Φοιτητικό στέκι Αλγόριθμος (Σάμος)
Χιακή συμπολιτεία (Χίος)
ανένταχτοι κάτοικοι των νησιών της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.