4.1.20

Σχολείο και ένα ζεστό σπίτι για όλα τα παιδιά το 2020!

Οι πλαστικές σακούλες έγιναν μπαλόνια στον αέρα έξω από το ΚΥΤ Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν Πρωτοχρονιά χωρίς ρεύμα και θέρμανση




Ένα ζεστό σπίτι και σχολείο για όλα τα παιδιά το 2020 εύχονται τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας. Οι πλαστικές σακούλες, δεμένες σε σχοινιά γίνονται μπαλόνια στον αέρα για να παίζουν τα παιδιά, που αν και ξεπαγιάζουν δεν χάνουν την εφευρετικότητά τους ποτέ. Άλλα παίζουν με βόλους, άλλα κουβαλούν ζεστό ψωμί που φτιάχτηκε μόλις από τους χειροποίητους φούρνους που ξεπηδούν ο ένας μετά τον άλλον.


Το απόγευμά τους είναι μέχρι να βραδιάσει, μετά πρέπει να καταχωνιαστούν σε κάποιο παράπηγμα για να ζεσταθούν. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν φτάνει για τους 18.604 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ. Φτάνει για τους 6.000 που μένουν εντός του ΚΥΤ (σ.σ. σε χωρητικότητα για 2.800 ανθρώπους!) και για κάποιους ακόμα απ’ έξω. Αλλά για τους νεοεισερχόμενους που στήνουν μόνοι τους τις σκηνές τους με το που φτάσουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση δεν προβλέπεται.


Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η ενίσχυση του ρεύματος για τα κοντέινερ που βρίσκονται εντός του ΚΥΤ. Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας εξηγεί στο «Ν» ότι ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή να ενισχυθεί το ρεύμα για να μην παγώσει ο κόσμος. Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρη «πόλη», ειδικά σε καταπατημένη περιοχή.


Έξω στα ελαιοκτήματα μένουν περί τους 13.000. Η οργάνωση Movement on the Ground έχει νοικιάσει τα τέσσερα από αυτά και η οργάνωση Refugees for Refugees άλλο ένα, από ιδιώτες. Εφτά οικόπεδα- χωράφια ιδιωτών έχουν καταπατηθεί. Εκεί χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ρεύματος και θέρμανσης.
Χτες μοιράστηκαν και 1.000 κουβέρτες που ποιον θα πρωτοζεστάνουν…

Οι άνεμοι προσεγγίζουν τα 11 μποφόρ, τα πλοία έχουν απαγορευτικό απόπλου και τα παιδιά τρέχουν πάνω κάτω. Η Huashal Kane, 11 ετών από το Αφγανιστάν μας λέει:
«Η Μόρια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δίπλα μας σε μία σκηνή που μένει ένα μωράκι δεν έχουν καθόλου θέρμανση και παγώνουν. Έρχονται δημοσιογράφο, κάμερες, και τίποτα δεν αλλάζει. Κάποιοι δεν έχουν ούτε μπουφάν.
Το φαγητό είναι πολύ κακό. Τα παιδιά που τρώνε, έχουν στομαχόπονο, πηγαίνουν στο γιατρό και δεν τους δίνει τίποτα γιατί είναι πολύ μικρά.
Βρέχει πολύ συχνά και γεμίζουν οι σκηνές.
Οι ουρές για το φαγητό, την τουαλέτα και το ντουζ είναι τεράστιες και πρέπει να περιμένεις πολλές ώρες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Δεν πηγαίνουμε συνέχεια στη Μυτιλήνη γιατί δεν έχουμε λεφτά για εισιτήριο να πηγαίνουμε κάθε μέρα.
Το σπίτι μου είναι εδώ στη Μόρια.
Μετά τη Λέσβο, θέλω να πάω στην Αθήνα σε ένα ζεστό σπίτι, σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη και στο σχολείο. Όλα τα παιδιά εύχομαι το 2020 να βρίσκονται σε ένα ζεστό σπίτι και να πηγαίνουν σχολείο».
«Ναι ναι», μαζεύονται γύρω της και τα άλλα παιδιά. «Όλα τα παιδιά σε ζεστό σπίτι και στο σχολείο!»

Τέσσερις είναι πλέον οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ, αλλά δεν παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Η εργασία τους είναι γραφειοκρατική και σχετίζεται με την αναγνώριση της ευαλωτότητας. Οι εργαζόμενοι από τα κοινωφελή προγράμματα έχουν συρρικνωθεί από 286 σε 155, ενώ αναμένεται από το Νοέμβριο η ανανέωση των συμβάσεων. Με περισσότερο προσωπικό θα γίνονται πιο γρήγορα οι μεταφορές στην ενδοχώρα, εξηγούν οι εργαζόμενοι. Η τελευταία μαζική μετακίνηση 688 αιτούντων άσυλο έγινε την περασμένη Παρασκευή και το περασμένο Σάββατο, και αυτές τις ημέρες, λόγω και των αδειών του προσωπικού δεν αναμένεται νεότερη.

Γράφει: Ανθή Παζιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.