17.12.19

Η Δικαιοσύνη δεν τόλμησε

Παρά την απαλλαγή των περισσότερων κατηγορούμενων αντιφασιστών που το 2012 έσπασαν το άβατο του Αγίου Παντελεήμονα, το Β΄ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την απόφασή του παρείχε προστασία στη δράση των χρυσαυγιτών και των «αγανακτισμένων» συνοδοιπόρων τους και επιβράβευσε τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς.
Την περασμένη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της σφαγής στα Καλάβρυτα από τους ναζί, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες δεκαπέντε αντιφασιστών που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, η οποία είχε μετατρέψει σε άβατο την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα κάνοντας επιθέσεις και πογκρόμ εναντίον μεταναστών.
Η τελευταία συνεδρίαση του Β΄ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ και η απόφαση, παρά το ευρύ απαλλακτικό σκέλος της, δεν χαροποίησε τους κατηγορούμενους, παρ’ όλο που οι περισσότεροι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.
Από τους δεκαπέντε αντιφασίστες, τρεις καταδικάστηκαν για αντίσταση κατά της Αρχής και οι ίδιοι μαζί με ακόμη δύο κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης με βιαιοπραγίες. Και οι πέντε άσκησαν έφεση και η ποινή φυλάκισης (ένα έτος ή ένα έτος και έξι μήνες) ανεστάλη για τρία χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η απόφαση ήρθε ύστερα από ταλαιπωρία επτά ετών, καθώς οι αντιφασίστες πλήρωσαν βαρύ κόστος για το μήνυμα που έστειλαν το 2012 στους μετανάστες, ότι δεν είναι μόνοι τους.
Η μοτοπορία στις γειτονιές όπου αλώνιζε η Χρυσή Αυγή δεν άρεσε στους εκπροσώπους της, δύο εκ των οποίων, οι Παπαβασιλείου και Περρής, που είναι κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη, βγήκαν στον δρόμο μαζί με άλλους «αγανακτισμένους» συνοδοιπόρους τους και προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία από 150 δίκυκλα που περνούσαν την οδό Φυλής. Τόσο άβατο θεωρούσαν τον Αγιο Παντελεήμονα που ούτε τις δυνάμεις τους δεν μέτρησαν...
Ακολούθησε ένταση, την οποία εκμεταλλεύτηκαν ομάδες ΔΕΛΤΑ που ακολουθούσαν τη μοτοπορία, διεμβόλισαν τα μηχανάκια και επιτέθηκαν στους αντιφασίστες, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά έριξαν περισσότερες από είκοσι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στον στενό δρόμο.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων για όσα ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές: ανελέητο ξύλο, συλλήψεις στον σωρό, καταδίωξη μέχρι να πέσει στα χέρια της ομάδας ΔΕΛΤΑ όποιος τύχει, αλλά και ένα εξάωρο πάρτι βασανιστηρίων στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ που περιλάμβανε τόση αγριότητα και εξευτελισμούς απέναντι στους συλληφθέντες που σχηματίστηκε δικογραφία και οι αστυνομικοί κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Ομως η Δικαιοσύνη όχι μόνο αθώωσε τους αστυνομικούς, κυρίως για τις βιαιοπραγίες κατά τη σύλληψη, αλλά μετέτρεψε σε έργω εξύβριση την ποινή των βασανιστηρίων που είχε αποδοθεί σε έναν από τους επικεφαλής τους, τον Πολυχρόνη Τομπουλίδη, και έτσι παραγράφηκε και αυτή.
Αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση είχε την ευκαιρία να ανατρέψει το Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο διαβιβάζοντας τα πρακτικά αυτής της δίκης -κατά την οποία αναδείχθηκαν οι ψευδομαρτυρίες «αγανακτισμένων» και αστυνομικών- στην Εισαγγελία για να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις τους.
Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά με την απόφασή του να μην αθωώσει όλους τους κατηγορουμένους και να επιλέξει για πολλά αδικήματα το... στρίβειν διά της νομικής οδού (απαλλαγή ή παύση υφ’ όρον), παρείχε προστασία στη δράση των χρυσαυγιτών και επιβράβευσε τους ΔΕΛΤΑδες για τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς.


Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων σχολιάζουν την απόφαση



Μαρίνα Δαλιάνη - Χάρης Λαδής
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 στους δρόμους του Αγ. Παντελεήμονα και στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ καταλύθηκε η δημοκρατία υπό το βλέμμα της συντεταγμένης πολιτείας. Επτά χρόνια μετά, με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών έκλεισε ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.
Μετά την επαίσχυντη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που επικύρωσε το ατιμώρητο των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για τα βασανιστήρια εκείνης της νύχτας σε βάρος των συλληφθέντων διαδηλωτών, ήρθε η ολοκλήρωση της εκδίκασης των μελών της αντιφασιστικής μοτοπορίας να επισφραγίσει την απουσία κάθε διάθεσης της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τις σχέσεις ακροδεξιών και αστυνομίας στη μαύρη τρύπα του Αγ. Παντελεήμονα.
Η αυτονόητη κατάρρευση των σαθρών και κακοστημένων κακουργηματικών κατηγοριών κατά του συνόλου των κατηγορουμένων για την υποτιθέμενη επίθεση σε κομάντο «αγανακτισμένων πολιτών του 6ου Διαμερίσματος» -ήδη αμετακλήτως καταδικασθέντων για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή και κατηγορουμένων ως μελών της Χρυσής Αυγής- δεν ήταν αρκετή για να θεραπεύσει το βαθύτατο έλλειμμα δικαιοσύνης που δημιούργησαν οι δικαστικοί χειρισμοί της υπόθεσης μέχρι σήμερα.
Και αυτό γιατί η Δικαιοσύνη δεν τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις αλληλοαναιρούμενες προδήλως ψευδείς καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αυτών που κατηγορήθηκαν και παρέμειναν ατιμώρητοι για τη νύχτα του «Αμπού Γκράιμπ» όπως την περιέγραφε η εφημερίδα Guardian, βάσει των οποίων καταδίκασε μερικούς εκ των κατηγορουμένων διαδηλωτών σε ποινές φυλάκισης για διατάραξη κοινής ειρήνης.
Αυτή η συμβολική καταδίκη μαζί με την απόρριψη του συνόλου των αιτημάτων της υπεράσπισης για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα της περιγραφείσας από τους ίδιους τους «αγανακτισμένους κατοίκους» αγαστής συνεργασίας αυτών με αστυνομικούς κατά τον σχηματισμό-στήσιμο της δικογραφίας σε βάρος των διαδηλωτών, τελικά επέτειναν την επίγευση ατιμωρησίας των πραγματικών εγκλημάτων της υπόθεσης, δημιουργώντας παράλληλα μια ζοφερή εικόνα απουσίας κράτους δικαίου.
Βούλα Γιαννακοπούλου
Επτά χρόνια αργότερα από εκείνο το τραγικό βράδυ, η Δικαιοσύνη, αργά και σταθερά, έδωσε ακόμα ένα δείγμα των θέσεων και προθέσεών της: της αναγνώρισης, έστω και με αρκετή υποβάθμιση, του διακριτού ρόλου των κάθε λογής «αγανακτισμένων» χρυσαυγιτών και της επιβράβευσης παρακρατικών πρακτικών ακροδεξιών ταγμάτων της αστυνομίας.
Εχοντας φροντίσει προηγουμένως να αφήσει ατιμώρητους τους βασανιστές αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ήρθε με την πρόσφατη απόφασή της να κρίνει ότι έγινε τελικά επίθεση από μέλη της αντιφασιστικής μοτοπορίας στους χρυσαυγίτες του Αγίου Παντελεήμονα, άσχετα αν δεν εντοπίστηκαν τελικά οι δράστες και όχι το αντίστροφο, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν με περισσή αφέλεια(;) στο Δικαστήριο.
Εκρινε, επίσης, ότι στο μακελειό που έκανε η ομάδα ΔΕΛΤΑ σε τμήμα της μοτοπορίας, οι αντιφασίστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, παρ’ όλο που οι τελευταίοι έφθασαν αποδεδειγμένα ακόμα και στο να κάνουν ηλεκτροσόκ εν μέση οδό στους διαδηλωτές.
Και για να έχει τον μανδύα της αντικειμενικότητας, το Δικαστήριο τελικά έκρινε ότι τα αδικήματα που είχαν τελέσει οι διαδηλωτές ήταν μικρότερα από αυτά που αρχικά τους αποδόθηκαν και έτσι απάλλαξε τους περισσότερους λόγω... παραγραφής και καταδίκασε επτά από αυτούς σε «μικρές» ποινές.
Σε μια άδεια από κοινό αίθουσα, το Δικαστήριο ακολούθησε τη μακρά παράδοση όμοιων υποθέσεων: συντάχθηκε με τους σκοτεινούς μηχανισμούς απέναντι πρώτα στην πραγματικότητα και αμέσως μετά στην κοινωνία.
Πάνος Παπαγεωργίου
Η απαλλακτική κρίση του Β΄ ΜΟΔ για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων οδήγησε μεν εν μέρει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πλην όμως δεν ικανοποίησε πλήρως το αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο του Β΄ ΜΟΔ, τα οποία εκθέτουν ολόκληρη τη διαδικασία συγκρότησης του φακέλου της δικογραφίας το βράδυ της 30ής Σεπτεμβρίου 2012, αλλά και τη μετέπειτα στάση της ΕΛ.ΑΣ. στα αιτήματα του 7ου ανακριτή. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παρερμηνευθεί η φύση της απόφασης από εκείνους που επικροτούν τέτοιες ενέργειες.
Το Δικαστήριο προσπάθησε να ισορροπήσει, δείχνοντας ότι αντιλήφθηκε τη βασιμότητα των όσων υποστήριζαν οι κατηγορούμενοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τακτικοί δικαστές και ένορκοι διασκέπτονταν επί 6 ώρες πριν την απόφασή τους.
Εν τέλει, έκριναν ομόφωνα αθώους όσους κατηγορούνταν για κακούργημα, καθώς και για ορισμένα πλημμελήματα, ωστόσο επέλεξαν να παραγράψουν κατά περίπτωση την πλειοψηφία των κατηγορουμένων για άλλες πλημμεληματικές κατηγορίες, πλην 5 εξ αυτών οι οποίοι εφεσίβαλαν την εις βάρος τους απόφαση.

Γράφει: Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.