16.12.19

Μπάτσοι ζητούν από 22χρονη να κατεβάσει το παντελόνι της πάνω στην Πατησίων




Η Λ.Μ. είναι ένα από τα θύματα της εκστρατείας τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους δυο μήνες ενάντια στη νεολαία, με συλλήψεις στο σωρό μετά από πορείες, ξυλοδαρμούς, βρίσιμο και ξεγυμνώματα τυχαίων νέων ανθρώπων από την αστυνομία. Οι καταγγελίες που έχουν βγει όλη αυτή την περίοδο στη δημοσιότητα είναι τόσες, που κινδυνεύουν πλέον να περνάνε «απαρατήρητες», σαν κομμάτι της καθημερινής ειδησεογραφίας. Αυτή ακριβώς την «προσέγγιση» πρέπει να αρνηθούμε να την δεχτούμε. Συνέντευξη στην Ελένη Μήτσου.


«Ήμουν στη σχολή, είχα τελειώσει το μάθημά μου και είχα κάτσει να τελειώσω κάποιες εργασίες που είχα. Γύρω στις 7, είπα να φύγω. Περπατούσα πάνω στην Πατησίων και ξαφνικά με σταματάνε 3 μπάτσοι και μου ζητάνε τα στοιχεία μου. Εγώ ξέρω ότι αυτό είναι νόμιμο, ότι μπορούν δηλαδή να σου ζητήσουν τα στοιχεία σου και πάω να βγάλω την ταυτότητα από την τσάντα μου. Ένας από αυτούς βούτηξε την τσάντα μου και άρχισε να την ψάχνει. Ο άλλος κοίταξε τα στοιχεία στην ταυτότητα μου και την έδωσε σε αυτόν που κρατούσε την τσάντα μου για να την βάλει πίσω. Ο τρίτος μου είπε να ανοίξω τα χέρια μου. Τον ρώτησα για ποιο λόγο και απάντησε ότι ήθελε να μου κάνει έλεγχο. Τον ξαναρώτησα αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να μου κάνουν έλεγχο, οπότε αυτός ύψωσε τη φωνή του και επανέλαβε “άνοιξε τα χέρια σου”. Φοβήθηκα, οπότε σήκωσα τα χέρια μου. Μου έκανε έναν “επιφανειακό” έλεγχο και στη συνέχεια φώναξε “Ελένη, έλα εδώ”».
«Μια γυναίκα αστυνομικός πλησίασε και μου ζήτησε και αυτή να ανοίξω τα χέρια μου. Της είπα ότι μόλις μου έκαναν έλεγχο και τη ρώτησα αν υπάρχει λόγος να μου ξανακάνει. Επέμενε, οπότε κι εγώ ξανασήκωσα τα χέρια μου. Μ’ έπιασε κυριολεκτικά παντού! Όταν έπιασε τη σερβιέτα μου, με ρώτησε “αυτό τι είναι;” κι εγώ της απάντησα “σερβιέτα. Όπως φαντάζομαι έχετε κι εσείς περίοδο, έχω κι εγώ”. Με κοίταξε και μου είπε να κατεβάσω το παντελόνι μου. Της απάντησα “είμαστε πάνω στην Πατησίων το ξέρετε;” κι αυτή εντελώς ψυχρά και επιθετικά ανταπάντησε “ναι, κατέβασε το παντελόνι σου σε παρακαλώ”. Εγώ επέμενα. Της είπα “έχετε κάποιο ένταλμα για να κάνετε κάτι τέτοιο; Γιατί εγώ δεν πρόκειται να κατεβάσω το παντελόνι μου σε δημόσιο χώρο”. Μ’ έπιασε τότε από το χέρι και με τράβηξε, παρά τις διαμαρτυρίες μου, σ’ ένα μαγαζί που ήταν 2-3 μέτρα πιο κάτω».
«Μ’ έβαλε μέσα στις τουαλέτες, έκατσε μπροστά στην πόρτα και με ανάγκασε να κατεβάσω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Στη συνέχεια μου είπε ότι μπορώ να φύγω. Έτρεμα από τα νεύρα μου και της είπα “έχω την αίσθηση ότι αυτό που κάνετε είναι παράνομο κι αν θέλετε να πάμε στο τμήμα να το λύσουμε αυτό το θέμα”. Κι αυτή απάντησε “αν συνεχίσεις έτσι θα σε πάω εγώ στο τμήμα”, εννοώντας ότι θα με συλλάβει. Φοβήθηκα, οπότε έφυγα».
«Πήγα προς τη στάση του ΟΤΕ να πάρω το λεωφορείο. Οι άλλοι μπάτσοι είχαν εξαφανιστεί. Ήμουν σοκαρισμένη και θυμωμένη. Μπαίνοντας στο λεωφορείο έβαλα τα κλάματα. Σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσα να είχα κάνει».
Η Λ.Μ. (τα πλήρη στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του «Ξ») θέλησε να μιλήσει για την αστυνομική αυθαιρεσία και βία που έζησε, μεταξύ άλλων για να ενθαρρύνει και άλλα παιδιά που έχουν ζήσει παρόμοια περιστατικά να το κάνουν. Αρνείται να δεχτεί ότι η αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θέλει να καταλάβει ο κόσμος την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο και να αντιδράσει. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο καλύπτει, αλλά ενθαρρύνει και προωθεί την αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Δίνει μ’ αυτό τον τρόπο στα ΜΑΤ και στους υποστηρικτές της στα σώματα ασφαλείας την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας και της εξουσίας. Δεν έχει σημασία αν βγάζουν οικονομικά το μήνα. Σημασία έχει ότι δεν είναι σαν τον υπόλοιπό κόσμο. Ότι μπορούν να πουλήσουν εξουσία, να τραμπουκήσουν, να δείρουν, να ταπεινώσουν και να μένουν ατιμώρητοι. 
Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε πει κάποτε στα ΜΑΤ «εσείς είστε το κράτος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και όλων των κυβερνήσεων που θεωρούν ότι μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη κινημάτων ενάντια στην πολιτική τους με την καταστολή, τον εκφοβισμό, την τρομοκρατία. Σήμερα που βλέπουν την νεολαία σε ολόκληρο τον κόσμο να εξεγείρεται, από το Χονγκ Κονγκ και τη Χιλή μέχρι το Ιράκ, το Λίβανο και την Καταλονία έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να  ανησυχούν και να τρέμουν για το τι θα συμβεί όταν (και όχι αν) η νεολαία στην Ελλάδα πάρει τον ίδιο δρόμο. Όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ – και όχι μόνο – ήρθαν τελικά αντιμέτωπες με μαζικά νεολαιίστικα και εργατικά κινήματα. Κάποιες δέχτηκαν βαριά πλήγματα ενώ άλλες κατέρρευσαν. 

Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη ένας ΜΑΤατζής αφού σάπισε στο ξύλο ένα μικροκαμωμένο 18χρονο που ήταν δεν ήταν 50 κιλά του είπε «Κοίτα με στα μάτια» κι όταν τον παιδί τον κοίταξε του είπε «Έτσι γαμάει ο Κούλης». Ο νεαρός διηγούταν στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας ότι απ’ όσα του συνέβησαν το βράδυ της 17ης Νοέμβρη, αυτό είναι το σκηνικό που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Δεν το έλεγε φοβισμένα. Όχι γιατί όσο βρισκόταν κάτω από τις μπότες των ΜΑΤ δεν είχε φοβηθεί. Αλλά γιατί η οργή γι’ αυτό που του συνέβη ξεπέρασε το φόβο.  

Η καταστολή ούτε τρομοκρατεί ούτε υποτάσσει τη νεολαία. Την εξοργίζει και την πεισμώνει. Για να βρει αυτή η οργή αποτελεσματική έκφραση, για να μπορέσουμε να νικήσουμε την αυθαιρεσία, την διαφθορά, την καταστολή και τις πολιτικές που την γεννούν χρειάζεται να οργανωθούμε. Τόσο σε «απλά» πράγματα όπως είναι η περιφρούρηση των κινητοποιήσεών μας, η δημιουργία ενός δικτύου άμεσης αντίδρασης και αλληλεγγύης ενάντια σε κάθε είδους αστυνομική αυθαιρεσία κοκ όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο να ανατρέψουμε τις κυβερνήσεις της λιτότητας, της εξαθλίωσης και της βίας και συνολικά το σύστημα που εκπροσωπούν. 


1 σχόλιο:

  1. Λέει ο Βορίδης διάφορα σήμερα περί σύριζα
    και καταλήψεων.Την πέσανε σήμερα αστυνομικοί στο Κουκάκι-σε καταλήψεις εκεί.
    Και πετάχτηκε ο Ραγκούσης πρώην ''υπαρχηγός'' μιας από τις πιο σκληρές αστυνομίες του ΠΑΣΟΚ για να πάρει πίσω τον κόσμο που έμαθε ότι το μισό ΠΑΣΟΚ πάει στο σύριζα και ξενέρωσε. Ωραίο κόλπο. Kαι για να σκεπάσουνε κατασταλτικές πολιτικές τους.
    Ο Ραγκούσης λοιπόν (πρόσφατα στο σύριζα από το ΠΑΣΟΚ) που είναι ο αντιπολιτευόμενος σκιώδης υπουργός Προ.πο του σύριζα ήτανε για πάνω από δύο χρόνια επικεφαλής του Υπ.Εσωτερικών στο οποίο ''πάει'' η ΕΥΠ.
    Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι πρώτος ο σύριζα έκανε ντου εκεί που σήμερα έγινε πέσιμο:
    12 Μαρτίου 2018 : ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ επί σύριζα στην
    κατάληψη Ματρόζου 45 της κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου στην οποία μπήκανε σήμερα αστυνομικοί,στον χώρο πολύμορφης δράσης αναρχικών “Clement Duval” ΖΑΙΜΗ 11 και στην κατάληψη Gare Καλιδρομίου 74 με 12 συλλήψεις για κακουργήματα.
    Τρεις από τις δεκάδες εκκενώσεις του σύριζα.
    *Βορίδη χαιρετίσματα στην τρέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.