28.11.19

Η ακραία «Πτέρυγα» τείνει να επεκτείνει την κυριαρχία της στην ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία


Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το κόμμα της γερμανικής ακροδεξιάς, αναδεικνύει το Σάββατο την νέα της ηγεσία την στιγμή που η ακραία πτέρυγα, ενισχυμένη από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχές στην ανατολική Γερμανία, επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της στην παράταξη.
Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του Μπρούνσβικ, μόνο ο βουλευτής Γκότφριντ Κούριο, ένας φυσικός 59 ετών, γνωστός για τους αντιμεταναστευτικούς του φιλιππικούς στην Μπούντεσταγκ, έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
Αλλά εμφανίζεται ως «μοναχικός λύκος» στους κόλπους αυτού του κόμματος που παντρεύει τις αντιμεταναστευτικές με τις αντιισλαμικές θέσεις, απορρίπτει με σφοδρότητα την Αγγελα Μέρκελ και τις ελίτ και επενδύει σε έναν έντονο κλιματοσκεπτικισμό.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν θα αποκαλυφθούν παρά την τελευταία στιγμή και, αν και διάφορα ονόματα κυκλοφορούν στους διαδρόμους, το διακύβευμα θα είναι αν η ακραία πτέρυγα θα ενισχύσει ή όχι την επιρροή της.
«Αναρχική κλίκα»
Διότι τα συνέδρια της AfD, την οποία ο συμπροεδρεύων της παράταξης Αλεξάντερ Γκάουλαντ αρέσκεται να αποκαλεί «αναρχική κλίκα», έχουν ήδη επιφυλάξει εκπλήξεις εξαιτίας των ερίδων που συνταράσσουν το κόμμα από την ίδρυση του εδώ και μόλις έξι χρόνια.
Ο άλλος συμπροδρεύων και ευρωβουλευτής Γεργκ Μόιτεν αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Οικονομολόγος, 58 ετών, προέρχεται από την πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη και ενσαρκώνει το «μετριοπαθές» ρεύμα, το οποίο είναι παρόν στην δυτική Γερμανία, αλλά εμφανίζεται όλο και πιο περιθωριοποιημένο απέναντι στους ακραίους.
Υπό την ηγεσία του επικεφαλής του κόμματος στην Θουριγγία, του Μπγερν Χέκε, η ακραία τάση, η αποκαλούμενη «Πτέρυγα» (Der Flugel) βρίσκεται σε άνθηση, έπειτα από τρεις νίκες σε τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην ανατολική Γερμανία.
Στο Βραδεμβούργο, στην Σαξωνία και στην Θουριγγία, η AfD εξασφάλισε περισσότερο από το 20% των ψήφων για να επιβληθεί ως δεύτερη πολιτική δύναμη. Στο Βραδεμβούργο και στην Θουριγγία μάλιστα ξεπέρασε τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ.
Η «Πτέρυγα» επιδιώκει να επιβάλει μία ριζοσπαστικοποίηση της ταυτότητας του κόμματος θέτοντας σε αμφισβήτηση την γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας για τα ναζιστικά εγκλήματα, που αποτελεί τον πυρήνα της μεταπολεμικής γερμανικής ταυτότητας.
Η «Πτέρυγα» ανθεί στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου οι τοξικές σχέσεις ορισμένων υποψηφίων με το νεοναζιστικό κίνημα δεν πτόησαν τους ψηφοφόρους.
Υπό παρακολούθηση
Η ακραία πτέρυγα αποτελεί ωστόσο στόχο παρακολούθησης από τις γερμανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ενώ η ενίσχυση της θέσης της στην ακροδεξιά παράταξη έχει δυσαρεστήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στην δυτική Γερμανία.
«Οι εκλογικές επιτυχίες της φιλο-φασιστικής πτέρυγας στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας θα επιταχύνουν την ριζοσπαστικοποίηση της AfD», προβλέπει ο ερευνητής Matthias Quent, ειδικός σε θέματα άκρας δεξιάς, στην εφημερίδα Tagesanzeiger. «Ολο και περισσότερα μετριοπαθή μέλη της AfD εγκαταλείπουν το κόμμα».
Τελικά, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Τίνο Χρουπάλα, ένας μπογιατζής 44 ετών, θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Προερχόμενος από το Γκέρλιτς της Σαξωνίας, δεν έχει βρεθεί ποτέ στο προσκήνιο και επιδιώκει τον συγκερασμό των διαφορετικών τάσεων. Θεωρεί ότι η «Πτέρυγα» αποτελεί εγγενές τμήμα της AfD, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από αυτήν.
Εκτός εάν ο πατριάρχης του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 78 ετών, αποφασίσει «την τελευταία στιγμή» να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος, ο οποίος συμπροεδρεύει και της κοινοβουλευτικής ομάδας διαβεβαιώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή.
Τρίτη πολιτική δύναμη της Μπούντεσταγκ, πίσω από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με 90 βουλευτές, η AfD βρίσκεται σε στασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, καθηλωμένη ανάμεσα στο 13% και το 15% της πρόθεσης ψήφου.
Αφού ξεκίνησε ως αντι-ευρώ κόμμα, η Εναλλακτική για την Γερμανία εξελίχθηκε σε αντι-μεταναστευτικό, αντι-Μέρκελ κόμμα επενδύοντας στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πολιτική των ανοικτών θυρών της καγκελαρίου την περίοδο 2015-2016 στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.
Διαδηλώσεις κατά της AfD προγραμματίζονται το Σάββατο στο Μπρούνσβικ, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία έχει δώσει το όνομά της, βάσει διαφημιστικού συμβολαίου, στον χώρο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ζήτησε να αφαιρεθεί το logo της κατά την διάρκεια των εργασιών.


1 σχόλιο:


  1. Ενταξη στο σύριζα δεκάδων Πασόκων και με θέσεις πριν στο ΠΑΣΟΚ.
    Διαβάζω ότι ''συγκροτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του νέου ΣΥΡΙΖΑ.''
    Αναγράφεται στα σάιτ ότι στα 694 άτομα, που θα αποτελέσουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.
    'Οπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού (2009-2011), ενώ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου υπήρξε γραμματέας της κυβέρνησης.

    Μέσα και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατελέσει και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πολλοί παράγοντες, με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ . ''Μεταξύ αυτών, στελέχη, που είναι, ήδη, στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραίτης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Θανάσης Οικονόμου, και άλλοι, άλλοτε στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής. '' Και πολλοί άλλοι
    που δεν αναφέρει το άρθρο.

    Επίσης, στη σύνθεση της ΚΕΑ υπάρχουν και άλλα ονόματα συνεργατών του Ανδρέα, όπως ο προσωπικός του γιατρός Θύμιος Λιβάνης. Ακόμα, πολιτικοί φίλοι του Κώστα Σημίτη, όπως ο Έλληνας γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.