15.10.19

Σημαντικό πλήγμα για τον Βίκτορ Όρμπαν





Η νίκη του Γκεργκέλι Καρκασόνι αποτελεί την πρώτη σημαντική νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης και την πρώτη εκλογική ήττα του Βίκτορ Ορμπάν εδώ και μία δεκαετία


Το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Βουδαπέστη από την ενωμένη αντιπολίτευση που υποστήριξε τον κεντροαριστερό υποψήφιο Γκεργκέλι Καρκασόνι.
Με καταμετρημένο το 90,5% των ψήφων, ο Γκεργκέλι Καρκασόνι εξασφαλίζει το 50,8% έναντι 44,2% του υποψήφιου της κυβερνητικής παράταξης και απερχόμενου δημάρχου της Βουδαπέστης από το 2010 Ιστβαν Τάρλος.
Σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, η αντιπολίτευση αναμένεται να κερδίσει σε 10 από τις 23 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενώ το το 2014 είχε κερδίσει μόνο τρεις από αυτές. Το κυβερνών Fidesz αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο αριθμό μικρότερων πόλεων.
Η νίκη του Γκεργκέλι Καρκασόνι αποτελεί την πρώτη σημαντική νίκη της ουγγρικής αντιπολίτευσης και την πρώτη εκλογική ήττα του Βίκτορ Όρμπαν εδώ και μία δεκαετία.


«Η εκστρατεία έχει τελειώσει, τώρα ξεκινά η δουλειά», δήλωσε ο Καρκασόνι. «Από αύριο θα χτίσουμε μια διαφανή, αξιόπιστη, πράσινη και αλληλέγγυα πόλη» πρόσθεσε.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τόνισε την επιτυχία του κόμματός του στις αγροτικές περιοχές αναγνωρίζοντας παράλληλα την ήττα του στην πρωτεύουσα.
Οι δημοτικές εκλογές ήταν ένα τεστ για την πρώτη στην ιστορία της χώρας συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία έπειτα από διαδοχικές ήττες κατόρθωσαν να συνασπισθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο στην Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις της Ουγγαρίας.
Ο Γκεργκέλι Καρκασόνι υποστηρίχθηκε από αριστερά, φιλελεύθερα, Πράσινα και κεντρώα πολιτικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.