4.9.19

Σλοβάκος ακροδεξιός εκτός Βουλής λόγω καταδίκης για ρητορική μίσους



Ακροδεξιός βουλευτής στη Σλοβακία έχασε την έδρα του μετά από την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο για ρητορική μίσους. Πρόκειται για την απόφαση του είδους που λαμβάνεται στη χώρα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Πριν από τρία χρόνια, ο Μιλάν Μάζουρεκ συνέκρινε τους Ρομά με ζώα σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και τους κατηγόρησε ότι αποκτούν παιδιά για να κερδίσουν χρήματα με επαιτεία καθώς και για διάπραξη εγκλημάτων.

Περίπου το 1/5 των περίπου 400.000 Ρομά της Σλοβακίας ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 600 παραγκουπόλεις, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο νότο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μιλάν Μάζουρεκ χάνει την έδρα του», αυτομάτως σύμφωνα με το άρθρο 81 του σλοβακικού Συντάγματος, ανακοίνωσε το Κοινοβούλιο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ενώ η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάνδρα Βαζανόβα δήλωσε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ. 
Αν αρνηθεί να το πληρώσει, το δικαστήριο θα επιβάλει στον Μιλάν Μάζουρεκ «ποινή φυλάκισης έξι μηνών».
Ο Μάζουρεκ επίσης δεν θα μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητας με το αντιμεταναστευτικό, αντιπολιτευόμενο κόμματος LSNS (Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας) στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2020. Το κόμμα θα διατηρήσει την έδρα του, μία από τις 13 στο 150μελές κοινοβούλιο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε τον Απρίλιο να μην απαγορεύσει αυτό το κόμμα, απορρίπτοντας αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα. Ο ηγέτης του, Μάριαν Κοτλέμπα, 42 ετών, έχει ηγηθεί διαδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες φορούν νεοναζιστικές μαύρες στολές.
Ο Κοτλέμπα έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2019, κερδίζοντας το 10,4% των ψήφων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το LSNS συγκεντρώνει σήμερα το 11,4% της πρόθεσης ψήφου.
Το LSNS εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016, αφού εστίασε την εκστρατεία του στην άρνηση εισόδου μεταναστών στη Σλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.