5.7.19

Tom Morello στο gazzetta.gr: «Οι ναζί πρέπει να συντριβούν, ανυπομονώ για την Αθήνα!»



Ο θρυλικός κιθαρίστας των Rage Against the Machine μιλά στον Θάνο Σαρρή και το gazzetta.gr για την ... ανυπομονησία του να παίξει στην Ελλάδα με τους Prophets of Rage, θυμάται το live της Πετρούπολης και αναφέρεται στον Τραμπ, τη Ζανκτ Πάουλι, τον Κρις Κορνέλ, τους RATM,  την κιθάρα του και τα μηνύματά της, αλλά και το ρολόι που μετρά αντίστροφα για το περιβάλλον.

«Μεγαλώνοντας, ήταν μια τεράστια έμπνευση για εμένα, είναι ένας θρύλος της κιθάρας». Ο Matt Bellamy των Muse αναφέρθηκε με τα παραπάνω λόγια στον Tom Morello, ο οποίος έκανε guest με τους βρετανούς στη Simulation theory tour, εκφράζοντας με λίγα λόγια αυτό που πραγματικά είναι ο κιθαρίστας από το Χάρλεμ για μια ολόκληρη γενιά μουσικών.

Η μουσική των εξεγερμένων

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «ανωμαλία» για το rock των 90ς, αφού στα χέρια του η κιθάρα εξελίχθηκε. Δεν ήταν πια μόνο σόλο και ακόρντα. Έβγαζε ήχους μοναδικούς, ξεκούρδιστα σόλο που ακούγονταν ως διαφορετικό όργανο, παίξιμο με το δεξί χέρι στο τρέμολο και όχι στις χορδές, τα πειραγμένα πεντάλ, το toggle switch, τα σκρατσαρίσματα, τους μικροφωνισμούς, το παίξιμο ακόμα και με τα δόντια, τα πειράματα που άλλαξαν ολόκληρη την αντίληψη για την κιθάρα και το ρόλο της σε μια μπάντα. Μια custom made υπόκρουση στον Zack, τον Chris, τον Bruce, αλλά και με συνοδεία τον ίδιο τον Tom, στα προσωπικά του πρότζεκτ. Τελευταία, με δύο θρυλικές μορφές της ραπ. Τον Chuck D και τον B-Real
Ο Morello όμως δεν είναι μόνο μουσική. Αποτέλεσε βασικό συντελεστή της παρέας που άλλαξε την έννοια του πολιτικού τραγουδιού. Παράλληλα με τους μουσικούς, ο Νεοϋορκέζος ενέπνευσε και μια ολόκληρη γενιά ακτιβιστών. Οι Rage Against the Machine μίλησαν σε ένα ευρύ ακροατήριο για τους Ζαπατίστας, για τις φρικαλεότητες των κατακτητών στους αυτόχθονες της Αμερικής, για καταδικασμένους ακτιβιστές όπως ο Λέοναρντ Πελτιέρ και ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, για τον Malcolm Χ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τους «εκλεκτούς λευκούς» και πολλά ακόμα. Το μουσικό τους έργο ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των εξεγερμένων και των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου ενάντια στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Έγιναν η φωνή των δίχως φωνή, έκαναν την οργή δώρο και την διοχέτευσαν μέσα σε ένα εκρηκτικό μουσικό κοκτέιλ που μετέτρεπε σε ηφαίστειο τα stages. Ο Morello και οι Rage είχαν λόγο για όλα, έβγαιναν στο δρόμο, έπαιζαν με απαγορεύσεις, εμφανίζονταν στα συνέδρια των Δημοκρατικών και τωνΡεπουμπλικανών, έπαιρναν θέση για «καυτά» ζητήματα όπως το Γκουαντάναμο. 

Make America Rage Again

Ήταν μέσα Μαΐου του 2016, όταν τα Rage αντανακλαστικά των απανταχού fans ενεργοποιήθηκαν ξανά. Έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο site με τίτλο prophetsofrage.com, στο οποίο υπήρχε αντίστροφη μέτρηση.Βάζοντας το e-mail σου στο νέο site, λάμβανες μια εικόνα με το μήνυμα «clear the way for the prophets of rage», φράση από το τραγούδι «Prophets of Rage» των Public Enemy. Κάπως, λοιπόν, το πρωτοπόρο στο χώρο του hip hop συγκρότημα, το οποίο έγινε γνωστό για τους πολιτικούς στίχους του, θα είχε ρόλο στο project. Το hashtag#TakeThePowerBack έδινε το σύνθημα ότι αυτό το «κάτι», θα είχε ξεκάθαρο πυρήνα τους RATM.
Ο Chuck D έδωσε την επιβεβαίωση, ανεβάζοντας στο twitter του κομμάτια των Rage από το live στο Λονδίνο το 2010, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τους ευρωπαϊκού tour. Την ίδια χρονική περίοδο, στο Λος Άντζελες, την έδρα των Rage Against the Machine, ξεφύτρωσαν αφίσες, οι οποίες είχαν το όνομα του site και σε κόκκινο φόντο ανθρώπους να διαδηλώνουν με υψωμένη τη γροθιά. Σαν τη φιγούρα στον "τοίχο" του εξωφύλλου στο τρίτο studio album των Rage, το the Battle of Los Angeles. Μόνο που τώρα ήταν περισσότεροι. Οι Prophets of Rage μόλις είχαν γεννηθεί. Οι μουσικοί των Rage Against the MachineTom Morello,Tim Commeford, Brad Wilk. O Chuck D των Public Enemy με τον B-Real των Cypress Hill στα φωνητικά και ο Dj Lord στα πλατό. Super Group, απεφάνθησαν οι μουσικοκριτικοί. «Δεν είμαστε super group. Είμαστε ένα ειδικό απόσπασμα επαναστατικών μουσικών, αποφασισμένο να αντιμετωπίσει το βουνό με σκατά από τις εκλογές», απάντησε ο ιθύνων νους του project, Tom Morello.



Η ώρα της Αθήνας

Οι Prophets έλυσαν τα πανιά και σήκωσαν την πειρατική σημαία για την πρώτη περιοδεία με όνομα «Make America Rage Again», χτυπώντας αλύπητα τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του. Έβγαλαν δίσκο το 2017, βγήκαν εκτός Αμερικής και φέτος, στο καλοκαιρινό τους tour έβαλαν πλώρη για Ελλάδα, για ένα ιστορικό live στις 27 Αυγούστου, στο Tae Kwon Do. Σκεφτείτε το λίγο. Στο ίδιο stage οι μουσικοί των Rage Against The Machine, με τους frontmen των Public Enemy και των Cypress Hill. Με setlist δική τους, αλλά και θρυλικά κομμάτια των προαναφερθέντων συγκροτημάτων, τα οποία μεσουράνησαν. 
Ο κομαντάντε Morello, ανυπομονεί. Και όπως δήλωσε στο gazzetta.gr, περιμένει από τους Έλληνες να δικαιώσουν τη φήμη τους και μαζί με τους Prophets να φτιάξουν μια αξέχαστη ατμόσφαιρα. Ο εμβληματικός κιθαρίστας, χωρίς ίχνος έπαρσης, μας μίλησε για το πολυαναμενόμενο live, για τη μπάντα, για το προσωπικό του στιλ, για τη Ζανκτ Πάουλι. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά του φασισμού και ξεκαθάρισε ότι ακριβώς τώρα έχει έρθει η στιγμή για να... «take the power back»!


«Ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό»

Αυτό θα είναι το μοναδικό σας σόου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γιατί αποφασίσατε να δεχτείτε μια πρόσκληση από την Ελλάδα και τι θυμάσαι από την τελευταία σου φορά με τους Rage Against the Machine στην Αθήνα;
«Mε βεβαιότητα, την τελευταία φορά που ήμουν στην Αθήνα με τους Rage Against The Machine ήταν ένα από τα πιο άγρια σόου σε ολόκληρη την καριέρα μου! Το κοινό ήταν εντελώς τρελό, σε σημείο που έγινε επικίνδυνο! Θυμάμαι να γεμίζουν άδεια μπουκάλια νερού με πέτρες και να τα πετάνε με χαρά στη σκηνή. Kι εγώ να είμαι σε φάση: "Έι, σταματήστε το"! Και μετά άναψαν φωτιές, έκαψαν το μέρος συθέμελα. Οπότε ελπίζω τώρα να δώσουμε ένα εξαιρετικό ροκ σόου, με τους οπαδούς μας να τρελαίνονται, αλλά να μην κάψουν το μέρος αυτή τη φορά! Όχι, αλήθεια, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα και το κοινό είναι γνωστό πως είναι πραγματικά σπουδαίο και υποστηρικτικό προς όλες τις μπάντες μας μέσα στα χρόνια, οπότε ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τους Prophets of Rage».


Ξέρεις, η Ελλάδα είναι επίσης μια χώρα που βίωσε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, σε συνδυασμό με την άνοδο των νεοναζί. Θεωρείς ότι η μουσική και κυρίως η rock μουσική πρέπει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας και... against the machine?
«Νομίζω ότι η μοναδική υποχρέωση του rock & roll είναι να είναι αυθεντικό. Για εμάς, επειδή έχουμε πολύ δυνατές αντιφασιστικές απόψεις, πρέπει να αποτελεί μεγάλο μέρος του τι κάνουμε. Και είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο να ξέρει ότι στο Λος Άντζελες, στην Αθήνα, στο Κάιρο, στο Τόκιο κ.ο.κ υπάρχουν άνθρωποι ακριβώς σαν αυτούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι στον ρατσισμό, αντίθετοι στον φασισμό, στον μισογυνισμό, σε αυτούς που εχθρεύονται την επιστήμη. Και αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως μουσικοί πρεσβευτές είναι να φέρουμε το μήνυμα ότι δεν είστε μόνοι στην πεποίθηση ότι οι ναζί πρέπει να συντριβούν».
«Το ρολόι μετρά αντίστροφα»
Υπάρχει ένα βαθύ μήνυμα στη Fender σου. "Arm the homeless". Πώς το μεταφράζεις, κυρίως σε μια χώρα που αρκετός κόσμος κατέληξε στο δρόμο; 
«Η ιδέα ότι η φτώχεια είναι έγκλημα βρίσκεται απέναντί μας στο μέτωπο, στην πρώτη γραμμή της δουλειάς μας και η οικονομική αδικία δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει, καθώς δημιουργείται από ανθρώπους. Και όπως δημιουργείται από ανθρώπους, μπορεί να διαλυθεί από αυτούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι που κατέχουν και ελέγχουν τον πλανήτη δεν αξίζουν να το κάνουν. Τον ελέγχουν με βάση το δικό τους συμφέρον και όχι με βάση το συμφέρον δισεκατομμυρίων ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Και είναι κυριολεκτικά η στιγμή να πάρουμε τη δύναμη πίσω, επειδή με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη το ρολόι μετρά αντίστροφα και μιλάμε για περιβαλλοντικές καταστροφές που ο κόσμος δεν έχει δει από την εποχή των παγετώνων».

Δημιουργήσατε τους Prophets of Rage με το μότο "Make America Rage Again", να οργιστεί η Αμερική ξανά. Το καταφέρατε;
«(Γέλια), ευτυχώς που τους δημιουργήσαμε, γιατί ποιος ξέρει πού θα ήμασταν χωρίς αυτούς! Η ιδέα το 2016 ήταν μέσα στο χάος των εκλογών να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική άποψη και στους δύο υποψήφιους. Και πολλές ιδέες, όπως η δικαιοσύνη για όλους προσαρμοσμένη στην ανθρωπότητα, η μεταναστευτική πολιτική, η περιβαλλοντική λογική, όλα αυτά, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν βρει ανταπόκριση. Δηλαδή πολιτικές που πριν έδειχναν ριζοσπαστικές, έχουν υιοθετηθεί από στοιχεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στην μάχη με την αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά είμαστε ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των ανθρώπων που παλεύουν για έναν περισσότερο δίκαιο και ανθρώπινο πλανήτη».

Η Ζανκτ Πάουλι και το περιβαλλοντικό ζήτημα
Πόσο creepy ήταν το ότι στο video clip του Sleep Now in The Fire των Rage Against the Machine, το οποίο σκηνοθέτησε ο Μάικλ Μουρ, σε κάποιο καρέ εμφανίζεται διαδηλωτής με το ειρωνικό μήνυμα "Ο Τραμπ για πρόεδρος" και 20 χρόνια μετά ο Τραμπ έγινε πράγματι πρόεδρος;
«Είναι απίστευτο. Είναι σαν, δυστυχώς, να έχουμε και εμείς κάποια ευθύνη!».

Η ανάδυση του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που πρεσβεύει ήταν ένας βασικός λόγος για τη δημιουργία των Prophets of Rage. Τι πιστεύεις για την πολιτική του αυτά τα χρόνια;
«Το χάος της καθημερινής πολιτικής ζωής της Αμερικής είναι κάτι που δείχνουμε να έχουμε συνηθίσει, γεγονός που που είναι πολύ επικίνδυνο. Ενώ ο ρατσισμός και η αντιμεταναστευτική ρητορική του Τραμπ είναι κάτι το απαίσιο, νομίζω ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι αυτό που απειλεί τον πλανήτη. Και επιταχύνεται όσο βυθιζόμαστε στην άβυσσο, στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή. Οπότε ενώ υπάρχουν πολλές καταστροφές καθημερινά από το χάος αυτής της κυβέρνησης, η βασική συμφορά που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι αυτή που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά».
Εμφανίστηκες με τους Muse στην Αγγλία φορώντας μπλουζάκι της Ζανκτ Πάουλι. Σου αρέσει το ποδόσφαιρο; Ακολουθείς αυτή την εναλλακτική ομάδα;
«Δεν την παρακολουθώ στενά, αλλά είμαι μεγάλος οπαδός της Ζανκτ Πάουλι λόγω της ιστορικής αντιφασιστικής της φήμης. Είναι η αγαπημένη μου ομάδα λόγω αυτού».

«Ίσως παίξουμε και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια!»

Το βίντεο με εσάς, τα πρώην μέλη των Audioslave σε συναυλία των Prophets of Rage να παίζουν το Like a stone και τον κόσμο να τραγουδά από κάτω ήταν ανατριχιαστικό. Πώς διαχειριστήκατε την απώλεια του Chris Cornell;
«Ακόμα το διαχειριζόμαστε. Νομίζω ότι ένας τρόπος που κάπως βοηθάει είναι το ότι συνεχίζουμε να τιμούμε τη μνήμη του με τη μουσική που φτιάξαμε μαζί. Είναι μια πληγή που δεν γιατρεύεται, μας λείπει κάθε μέρα, αλλά το να μοιραζόμαστε και να γιορτάζουμε τη ζωή και τη μουσική του, όπως το να πενθούμε μαζί με το κοινό είναι κάτι που βοηθά».



Δείξατε με το νέο σας τραγούδι "Made with Hate" ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα να ακούσουμε από τους Prophets of Rage. Τι πλάνα υπάρχουν για το μέλλον; Νέος δίσκος;
«Ναι. Δουλεύουμε σε νέα μουσική και έχουμε μερικά ακόμα νέα πολύ καλά τραγούδια έτοιμα, για τα οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Σίγουρα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε κάποια από αυτά σε αυτή την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιοδεία μας και συγκεκριμένα να τα φέρουμε στην Αθήνα, όπου το κοινό αξίζει το καλύτερο που μπορούμε να του δώσουμε. Οπότε σχεδιάζουμε να παίξουμε νέα τραγούδια των Prophets, αυτά που ήδη είναι γνωστά, μουσική των Rage Against the Machine, των Audioslave, των Cypress Hill, των Public Enemy... Ίσως και μερικά ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, ποτέ δεν ξέρεις!».

«Rage Against the Machine ξανά; Όχι, όχι»
Είδα το βίντεο που πέταξες ένα κινητό από έναν ενοχλητικό τύπο. Για εμάς, τους μάλλον πιο παλιούς συναυλιακούς, είναι ενοχλητικό το να σηκώνονται κινητά από παντού. Είναι το ίδιο και για εσάς; 
«Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό είχε να κάνει με το εξής: Λατρεύω να προσκαλώ οπαδούς στη σκηνή, ως προσκεκλημένους μου, να ροκάρουμε μαζί. Και είμαι επίσης ok αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους στη σκηνή, απλά μην μου το κολλάς στη μούρη γιατί α) κάνω τη δουλειά μου και β) εμποδίζει άλλους από το να παρακολουθήσουν το σόου. Οπότε υπάρχει αυτό το "δικαίωμα σέλφι", μέχρι να δεις το τηλέφωνό σου να πετάγεται».

Πριν παντρευτώ, εξομολογήθηκα στη σύντροφό μου ότι αν οι Rage Against the Machine κάνουν reunion θα διαλύσω το οικογενειακό μας εισόδημα για να πάω να τους δω. Να ανησυχεί; 
«(Γέλια), όχι, όχι».
Ναι, αλλά είστε ακόμα σε επικοινωνία με τον Zack...
«Βέβαια. Είμαστε όλοι φίλοι».
Ένας Dj με κιθάρα και μια αξέχαστη βραδιά!
Πώς κατάφερες να εξελίξεις τις τεχνικές σου στην κιθάρα; Ποιο είναι το δύσκολο σόλο που δημιούργησες;
«Στο ξεκίνημα των Rage Against the Machine, έβλεπα τον εαυτό μου ως Dj της μπάντας, αλλά αντί για πικάπ είχα έναν ενισχυτή και μια ηλεκτρική κιθάρα για να δημιουργήσω μια ποικιλία ήχων, έξω από το συνηθισμένο πρότυπο των κιθαριστών. Όταν ξεκίνησα το μονοπάτι, δεν υπήρχε άλλος σε αυτό. Οπότε ήταν πολύ ενθουσιώδες και απελευθερωτικό. Είχα πολύ μεγάλη τεχνική ικανότητα στην τσέπη μου. Ξεκίνησα να βλέπω τα όργανα με εντελώς διαφορετικό τρόπο για να δημιουργήσω διαφορετικά ηχητικά τοπία, από ήχους ζώων, θορύβους Star Wars και να τα μετατρέψω σε μελωδίες. Το πιο δύσκολο σόλο μου είναι μάλλον το σόλο στο Know Your Enemy, σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική της χρησιμοποίησης του διακόπτη εναλλαγής με λίγο παλιομοδίτικο, πολύ γρήγορο παίξιμο».

Μίλησες για το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τραγούδια σας στο live της Αθήνας. Τι περιμένετε εσείς για την ατμόσφαιρα; 
«Ελπίζω πραγματικά όλοι να τρελαθούν εντελώς. Είναι αυτό που περιμένω να κάνουν, είναι αυτό που προστάζει η φήμη τους, είναι αυτό που τους έχω δει να κάνουν! Επομένως, αυτή η ανταλλαγή ενέργειας είναι κάτι που πραγματικά ανυπομονούμε και θα φέρουμε έναν συνδυασμό rock and roll και hip hop δύναμης, που περιμένω να εξελιχθεί σε μια αξέχαστη νύχτα».
Τομ, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.
«Ευχαρίστηση μου. Ανυπομονώ να παίξω στην Αθήνα για εσάς!».
PROPHETS OF RAGE - Τρίτη 27 Αυγούστου - Γήπεδο Tae Kwon Do
Are you ready? Let’s Make Greece Rage Again!
Σημεία Προπώλησης
www.highpriority.gr & www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό Kέντρο Ticketmaster Hellas 210 893 8111 
Δίκτυο καταστημάτων Public
*  Για αγορές μέσω internet υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου
Φυσικά σημεία προπώλησης:
Reload Stores
Ακαδημίας 81, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 380 1464
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
Σάββατο 10:00-20:00
No Remorse Records
Γαμβέτα 4, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 383 0981
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30
Metal Era
Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 330 4133
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:15
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.