10.7.19

Σκιτσογράφοι Σχεδιάζουν τις Απολογίες στη Δίκη της Χρυσής Αυγής



«Στόχος της καμπάνιας είναι να καλύψει όλη τη διάρκεια των απολογιών με τον ίδιο τρόπο».

Οι απολογίες είναι η τελική ευθεία και μία πολύ σημαντική διαδικασία στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά την ολιγοήμερη διακοπή λόγω εκλογών, οι κατηγορούμενοι επιστρέφουν στο δικαστήριο, για να σταθούν στο εδώλιο με νέα δεδομένα. Η οργάνωση δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 3% κι έτσι από την Τετάρτη 17 Ιουλίου, που συνεχίζονται οι απολογίες, οι κατηγορούμενοι δεν θα έχουν τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Και μπορεί οι ψηφοφόροι να άδεισαν τη Χρυσή Αυγή στην κάλπη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε για το φαινόμενο του φασισμού. Ήδη από την αρχή των απολογιών, η καμπάνια «Βάλτους Χ» είχε φροντίσει προκειμένου να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα στη διαδικασία και να προσκαλέσει Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους στο δικαστήριο ώστε να σκιτσάρουν την εμπειρία τους.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί μέρος της β’ φάσης της καμπάνιας #valtousx. Στην πρώτη φάση, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στην έλλειψη εικόνων σχετικών με τις δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις που συνδέονται με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Στην δεύτερη φάση, ταυτόχρονα με το την επέκταση της ανάδειξης των ρατσιστικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε άλλη μία πρόκληση: η απαγόρευση οπτικοακουστικής κάλυψης της δίκης συνάδει με την ανάγκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής να κρατήσουν όσα συμβαίνουν στη δίκη κρυφά. Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις ότι "θα λάμψει η αλήθεια", "θα ξεσκεπαστεί το σάπιο πολιτικό σύστημα" κλπ, τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αναγκάζουν τα στελέχη της ΧΑ και να κωλυσιεργούν και να κρύβονται.
»Η κατάρρευσή τους είναι εμφανής. Η ανάγκη τους να μην αποτυπωθεί η (ομολογουμένως θλιβερή) εικόνα τους στο εδώλιο, επίσης. Με τη βοήθεια των σκιτσογράφων και κομικάδων -τους οποίους και πάλι ευχαριστούμε θερμά- εμείς θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιστορική αλήθεια και θα τη διαδώσουμε όσο πιο ευρέως μπορούμε. Μέχρι στιγμής, πέντε σκιτσογράφοι –αρκετοί από αυτούς ήρθαν από το εξωτερικό– έχουν σκιτσάρει τη διαδικασία των απολογιών. Στόχος της καμπάνιας είναι να καλύψει όλη τη διάρκεια των απολογιών με τον ίδιο τρόπο», αναφέρουν στο VICE οι συντελεστές της καμπάνιας Βάλ’τους Χ.
Η Molly Crabapple είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και γνωστές καλλιτέχνιδες στη Νέα Υόρκη. Σκιτσογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, οι τοιχογραφίες της κοσμούν τους τοίχους διάσημων νυχτερινών κλαμπ στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Παράλληλα, τα κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως τα Vanity FairParis ReviewVICE και New York Times. Με τα σκίτσα της, η Molly έχει καταγράψει μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, από την ύφεση του 2008 στην Occupy Wall Street, μέχρι τη ζωή μέσα στο Γκουαντάναμο και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στο δικαστήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής μετά από πρόσκληση του «Βάλτους Χ» και παρακολούθησε τις απολογίες των κατηγορούμενων Ιωάννα Καζαντζόγλου και Ελπιδοφόρου Καλαρίτη. Όπως λέει στο VICE: «Έχω γράψει και σκιτσάρει για την Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια και έχω παρακολουθήσει τη Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιεί φασιστική βία εναντίον μεταναστών, queers και όσων πιστεύουν σε έναν ανοιχτό και αξιοπρεπή κόσμο. Ενώ αυτή η δίωξη ήρθε πολύ αργά, είναι μια σημαντική προσπάθεια να λογοδοτήσει μια ομάδα απαίσιων εγκληματιών. Είχα την τιμή να είμαι στην αίθουσα του δικαστηρίου παρέχοντας ένα οπτικό αρχείο των γεγονότων. Μακάρι τα θύματα της Χρυσής Αυγής να δικαιωθούν».
Ο γνωστός Ιρανός σκιτσογράφος, Kianoush Ramezani, βρέθηκε στη δίκη κατά την απολογία του κατηγορουμένου Κωνσταντίνου Κορκοβίλη, η οποία διακόπηκε από την λιποθυμία του Γιώργου Πατέλη. Από την πλευρά του σχολιάζει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί οι εγκληματίες εξέλεξαν εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο. Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και πιστεύω ότι είναι ευθύνη και χρέος των Ευρωπαϊκών media να καλύψουν αυτήν την ιστορική διαδικασία, όσο τα ελληνικά Μέσα δεν μιλούν καθόλου».



Ο Tjeerd Royaards είναι βραβευμένος Ολλανδός καλλιτέχνης που ζει στο Άμστερνταμ. Το έργο του έχει δημοσιευθεί μεταξύ άλλων από τα CNNGuardianDer SpiegelLe Monde και Politico Europe. Βρέθηκε στο δικαστήριο κατά τις απολογίες των κατηγορούμενων Κωνσταντίνου Κορκοβίλη και Αναστάσιου Μιχάλαρου. Όπως λέει στο VICE, «Το να καταγράφεις μία δίκη που κρατάει έξι χρόνια, σε ένα cartoon ή comic, είναι δελεαστικό. Αλλά περνώντας μία ημέρα στο δικαστήριο είχα τη μοναδική ευκαιρία να δω τη δυναμική της δίκης και σε αυτό επικεντρώθηκα στα σκίτσα μου. Το τελικό έργο θα διαφέρει σημαντικά από τα σκίτσα (μπορεί να μην υπάρχει και κανένα από τα σκίτσα), αλλά ήθελα να κάνω visual σημειώσεις για εμένα, για να έχω την αίσθηση της αίθουσας του δικαστηρίου και ειδικά τη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων στη δίκη. Θέλω το τελικό έργο να το αντικατοπτρίζει αυτό, ότι δηλαδή οι κατηγορούμενοι έσερναν τα πόδια τους, απέφευγαν τις απαντήσεις, υπονοώντας άγνοια, ενώ οι δικαστές και οι εισαγγελείς ήταν κουρασμένοι από τη μακρά διαδικασία».


Γράφει: Μελπομένη Μαραγκίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.