7.6.19

Έριξαν νεκρούς στο Νείλο για να κρύψουν τον αριθμό των θυμάτων



Παραστρατιωτικοί έριξαν δεκάδες πτώματα στον Νείλο προσπαθώντας να κρύψουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από την επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην καθιστική διαμαρτυρία στην αρχή της εβδομάδας στο Χαρτούμ, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ακτιβιστές.

Ένας γιατρός σε ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας δήλωσε ότι είδε άνδρες της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης να ρίχνουν δέκα σορούς από τη γέφυρα του Μπλε Νείλου στον ποταμό.
Κάτοικοι και ακτιβιστές εντόπισαν εννέα νεκρούς χθες. Σύμφωνα με τον Guardian, που έχει στην κατοχή που εικόνες από οργανώσεις της αντιπολίτευσης, αρκετά πτώματα είχαν τσιμεντόλιθους δεμένους στα πόδια τους.
Τουλάχιστον 101 νεκροί εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της αιματηρής καταστολής κατά πολιτών που απαιτούν να παραδοθεί σε πολιτική κυβέρνηση η εξουσία, την οποία όμως κατέλαβαν στρατηγοί στις 11 Απριλίου, ανατρέποντας τον αυταρχικό πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ. Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα.
Το κύμα βίας από RSF συνεχίστηκε χθες στο Χαρτούμ και την γειτονική πόλη Ομντουρμάν την. Οι κάτοικοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν πολλούς δρόμους με αυτοσχέδια οδοφράγματα, προκειμένου να προστατεύσουν τις γειτονιές τους από τους παραστρατιωτικούς και τους κλέφτες.
Προηγούμενες εκτιμήσεις υπολόγιζαν τον αριθμό των θυμάτων από την επίθεση της Δευτέρας σε περίπου 60 αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν τουλάχιστον 20, ενώ πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να αγνοούνται με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω.
«Ψάχνουμε ακόμα τον ξάδελφό μου. Ήταν εκεί... Ελπίζουμε απλώς ότι λαμβάνει φροντίδα κάπου, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας» δήλωσε ένας ακτιβιστής υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Από την πλευρά του στέλεχος του υπουργείου Υγείας της αφρικανικής χώρας δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA, πως ο αριθμός των νεκρών των επεισοδίων δεν ξεπερνά τους 46 νεκρούς.

Καταγγελίες και για βιασμούς

Στο μεταξύ έγιναν καταγγελίες και για βιασμούς από παραστρατιωτικούς. Τουλάχιστον μία τέτοια επίθεση φέρεται να συνέβη, όταν άνδρες της RSF εισέβαλαν σε νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες διαδηλωτές. 
Επίσης, μία υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών δήλωσε ότι απειλήθηκε με βιασμό όταν η οργάνωση κατέστειλε την διαμαρτυρία της Δευτέρας.
«Με ξυλοκόπησαν με μπαστούνια και μου είπαν: “Θα μπορούσαμε να σε βιάσουμε όπως κάναμε με άλλες γυναίκες... Γνωρίζουμε ότι είστε εδώ επειδή θέλετε να κάνετε σεξ"» είπε.

Ο ΟΗΕ απομακρύνει υπαλλήλους

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «προσωρινά» το μη απολύτως αναγκαίο πολιτικό προσωπικό του από τη χώρα, μετά την αιματηρή καταστολή.
«Μετακινούμε προσωρινά το προσωπικό του ΟΗΕ που δεν είναι απολύτως απαραίτητο για τα προγράμματά μας», ωστόσο «όλες οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΟΗΕ συνεχίζονται στο Σουδάν», ανέφερε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Έρι Κανέκο.
Άλλος ένας εκπρόσωπος του, ο Φαρχάν Χακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους «ασφαλείας», αποφεύγοντας επίσης να διευκρινίσει για πόσα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού πρόκειται, περιοριζόμενος να επιβεβαιώσει πως πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για πολιτικό προσωπικό.
Στο Σουδάν, όπου η παρουσία του ΟΗΕ είναι ευρεία, υπηρετούν υπάλληλοι 27 υπηρεσιών του. Ο Οργανισμός έχει αναπτύξει επίσης μια ειρηνευτική αποστολή 7.200 στρατιωτικών και αστυνομικών στο Νταρφούρ, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.