17.6.19

Γαλλία: ακατάλληλα μπιφτέκια και σάπια «φιλανθρωπία»


Γραφεί: Ροζαλία



Τέσσερις από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία, προμηθεύτηκαν και μοίρασαν ακατάλληλα κατεψυγμένα μπιφτέκια σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς και αστέγους στη χώρα! Το σκάνδαλο, που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες, αποκαλύφθηκε αρκετά νωρίτερα (από τις αρχές του έτους) μετά από έλεγχο στα συγκεκριμένα τρόφιμα. Η απάτη αφορά αγορές κατεψυγμένων τροφίμων μέσα στο 2018, ανακοινώθηκε όμως επίσημα μόλις στις αρχές του Ιούνη. 


Όπως αποδείχτηκε, τα «μπιφτέκια» αυτά περιείχαν ελάχιστο κρέας και αποτελούνταν ως επί το πλείστον από λίπος, κακής ποιότητας ιστούς και δεν είχαν την απαραίτητη σύνθεση ώστε να είναι κατάλληλα για κυκλοφορία στην αγορά. Και ενώ τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δεν έχουν και τίποτα να προσφέρουν ως προς την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, ανθρώπων που έτσι κι αλλιώς υποσιτίζονται. Οι έρευνες έδειξαν ότι βρίσκονταν πολύ μακριά από τα διατροφικά στάνταρ που απαιτούνται για να κυκλοφορεί ένα προϊόν και όπως ήταν φυσικό αποσύρθηκαν από τη διανομή των οργανώσεων που τα αγόρασαν. 

Κέρδη και κοροϊδία

Τα ακατάλληλα προϊόντα, αγοράστηκαν από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και ο Γαλλικός Ερυθρός Σταυρός, με κονδύλια του προγράμματος «Fund for European Aid to the Most Deprived» («Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια προς τους Απόρους») – FEAD. Το πρόγραμμα υποστηρίζει με είδη διατροφής πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στο κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης. Για την 6ετία 2014-2020 υπολογίζεται ότι η ΕΕ θα δώσει 3,8 δις ευρώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο πρόγραμμα είναι το ΤΕΒΑ, για το οποίο επίσης έχουν γίνει παράπονα σε σχέση με διάφορες πτυχές της διαχείρισης (δείτε πχ εδώ).
Όσον αφορά τα εν λόγω «μπιφτέκια», το ποσό που δαπανήθηκε για να αγοραστούν 1.500 τόνοι από αυτά από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις έφτασε τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα, είναι ότι κάποια, ή κάποιες εταιρείες παραγωγής τροφίμων, φρόντισαν να βάλουν στην τσέπη τους τα παραπάνω ποσά, παρέχοντας σε αντάλλαγμα τρόφιμα εξαιρετικά χαμηλού κόστους, όπως και διατροφικής αξίας. Προφανώς θεώρησαν πολύ μικρό το ρίσκο, ποντάροντας στις ελάχιστες πιθανότητες να γίνει κάποιος έλεγχος. Ποιος ασχολείται εξάλλου με τους άνεργους, τους άστεγους, αυτούς που αδυνατούν να αγοράσουν μόνοι τους το φαγητό τους;
Το θράσος αυτών που παρασκεύασαν και πούλησαν τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι προκλητικό. Το γεγονός ότι ήξεραν για ποιους ανθρώπους προορίζονταν τα προϊόντα τους και για αυτόν ακριβώς το λόγο πούλησαν στις φιλανθρωπικές εταιρείες ό,τι πιο «σάπιο» είχαν να διαθέσουν, είναι ενδεικτικό της άποψης που έχουν οι πλούσιοι για τους φτωχούς: θα βγάζουν κέρδη ακόμη και από τη «φιλανθρωπία» που απευθύνεται στα πιο χτυπημένα και ευάλωτα στρώματα, ταΐζοντάς τα σκουπίδια! Και ταυτόχρονα, ενδεχομένως να δηλώνουν «υπερήφανοι προμηθευτές» της τάδε φιλανθρωπικής οργάνωσης!

Ακόμα και γάτες τρώνε καλύτερα…

Πριν μερικούς μήνες, μια άλλη είδηση, πάλι από τη Γαλλία, εξόργισε πολύ κόσμο. Η είδηση ότι η γάτα του σχεδιαστή μόδας Κάρλ Λαγκερφελντ μπορεί να γίνει κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του, που θα την κάνει πιο πλούσια από το 99,4% του παγκόσμιου πληθυσμού!
Η είδηση μάλιστα συνοδεύτηκε από ρεπορτάζ για τον τρόπο ζωής της συγκεκριμένης γάτας, η οποία έχει τον δικό της προσωπικό σεφ για να της μαγειρεύει καθημερινά! Όπως αναφέρουν τα σχετικά «ρεπορτάζ», η γάτα, που λέγεται Choupette, τρώει πατέ κοτόπουλο, κροκέτες από γαλοπούλα ή σως ψαριού. Ακόμα, τρώει από το καλύτερο χαβιάρι, ή μια μερίδα ζελέ κοτόπουλο με σπαράγγια…
Σε μια χώρα που 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι πλούσιοι και οι φιλανθρωπικές τους οργανώσεις ταΐζουν άθλια «μπιφτέκια» σε όσους πεινάνε. Ταυτόχρονα, ζούνε στη χλιδή και ακόμα και οι γάτες τους τρέφονται καλύτερα. Και μετά κάποιοι μας λένε ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα που υπάρχει… Συμφωνούμε, αλλά το θέμα είναι: καλύτερο για ποιους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.