2.6.19

Ανάλυση: ο Βελόπουλος, η Χρυσή Αυγή και η κόντρα για την «ακροδεξιά πολυκατοικία»




Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος

Η ανάδειξη της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου σε 6ο στην σειρά κόμμα που εκλέγει ευρωβουλευτή, με μια άνοδο των ποσοστών του που εξελίχθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο μόνο μερικών μηνών, είναι φυσιολογικό να προκαλεί συζητήσεις, ερωτήματα και αντιπαραθέσεις.
Το κλειδί της επιτυχίας του Κ. Βελόπουλου, που πήρε 4.18% του εκλογικού σώματος και 236.087 ψήφους δεν είναι ούτε οι «επιστολές του Ιησού», ούτε τα «μαγικά» μαντζούνια για τη φαλάκρα και τις αιμορροΐδες… Αλλά οι συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.  

Το πρόγραμμα του 

Οι 236 σελίδες του πολιτικού προγράμματος του Βελόπουλου αποτελούν ένα μίγμα ξενοφοβίας, κουραστικής επιμονής για πρόσδεση με τη Ρωσία και ακραιφνών νεοφιλελεύθερων προτάσεων. Στην ουσία του δεν έχει τίποτα διαφορετικό να πει, ενώ εντάσσεται στις πολιτικές των κομμάτων του κατεστημένου. 
Κάνουμε μερικές ενδεικτικές αναφορές: 
-Για την οικονομία 
Το πρόγραμμα του για την οικονομία είναι το πάρτι του ιδιωτικού κεφαλαίου και η χαρά κάθε μεγαλοεπιχειρηματία. 
«Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%» και «μη πληρωμή φόρων για τα πρώτα 5 χρόνια από τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις» (σελ 19-20). «Ευνοϊκή φορολόγηση για τις επιχειρήσεις τροφίμων που προσλαμβάνουν Έλληνες πολίτες» (σελ 42). «Δημιουργία φορολογικού συστήματος που θα είναι φιλικό προς τον επιχειρηματία». «Θέσπιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή ύψους 8% σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και σε κάθε επιχείρηση που επενδύει τα χρήματά της ξανά στην Ελλάδα, για 10 χρόνια» (σελ 132). «Κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίων… Αλλαγή στην φορολόγηση των πλοίων με παράλληλη θέσπιση ισχυρών κινήτρων, που δεν θα θίγουν τις ναυτιλιακές εταιρείες… Συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας… Στήριξη επενδύσεων σε ακίνητα από κεφάλαια που προέρχονται από την ναυτιλία…» (σελ 127). «…Προτείνουμε την σύσταση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να δοθούν επιπλέον κίνητρα και για ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες με ειδικά κίνητρα χαμηλού κόστους παραγωγής και με φοροαπαλλαγές» (σελ 152). «… Μείωση των μισθών του Δημοσίου, ώστε να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα» (σελ 175). 
-Για τη Ρωσία: 
Όπως το μεγαλύτερο μέρος των ακροδεξιών της Ευρώπης, ο Βελόπουλος είναι θαυμαστής του Πούτιν και θέλει πιο στενές σχέσεις με το ρωσικό καθεστώς. 
«Ειδική μεταχείριση, παροχή ειδικών προνομίων και κινήτρων στους Ρώσους τουρίστες. Για παράδειγμα έκπτωση 15% στην διαμονή, διατροφή, διασκέδαση σε όλους τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται πρώτη φορά την Ελλάδα και μόνιμη έκπτωση 20% για όλες τις υπόλοιπες φορές που θα έρθουν ξανά για διακοπές στην χώρα» (σελ 95).  
-Για τους μετανάστες 
Οι προτάσεις του Βελόπουλου για τους μετανάστες είναι απάνθρωπες, καθώς θα οδηγήσουν στο θάνατο χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, αλλά και αναποτελεσματικές, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και φυσικά, δεν λέει κουβέντα για τους λόγους που οδηγούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά. 
«Περίθαλψη των παράτυπων μεταναστών… μόνο εάν καταβάλουν προκαταβολικά το συνολικό ποσό που θα στοιχίσει στο Ελληνικό Κράτος η περίθαλψη και η νοσηλεία τους. Σε αντίθετη περίπτωση το Κράτος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την περίθαλψή τους, όπως ισχύει στην Αμερική όπου η έννοια της Δωρεάν Υγείας είναι ανύπαρκτη» (σελ 148). «Τα παιδιά των αλλοδαπών, ανεξαρτήτως εάν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή όχι υποχρεωτικά θα καταβάλουν το κόστος του εμβολίου» (σελ 148). «Επέκταση του Φράχτη του Έβρου» (σελ 208). Σε πρόσφατες δηλώσεις του «εμπλούτισε» αυτή την πρότασή με την προσθήκη ναρκοπεδίου στα σύνορα. «Άμεση απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα» (σελ 209).  
-Για την Παιδεία 
Ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξετάσεις, εμμονή στους προγόνους… τίποτα καινούριο εδώ. 
«Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Α΄ Δημοτικού με την εισαγωγή των Αρχαίων Ελληνικών» (σελ 219). «Οι εξετάσεις … θα ξεκινούν από την Δ΄ Δημοτικού» (σελ 220). «Η ανώτατη εκπαίδευση θα παρέχεται … και από ιδιωτικά πανεπιστημιακά ή πολυτεχνικά ιδρύματα» (σελ 200) 
Στις πραγματικότητα οι θέσεις αυτές αποτελούν έναν αχταρμά με παραδοσιακές θέσεις της ελληνικής Ακροδεξιάς, αρκετή γεωστρατηγική συνωμοσιολογία και φυσικά το γνωστό μοτίβο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».  
Έτσι ανάμεσα στα άλλα ο Βελόπουλος προτείνει επαναφορά της θανατικής ποινής, υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες για να γίνουν ξανά «Σπαρτιάτισσες», και αυτόματη ανακήρυξη ΑΟΖ (που πρακτικά σημαίνει πόλεμο με την Τουρκία).  
Αυτές οι θέσεις δεν έχουν τίποτα θετικό να προσφέρουν στα λαϊκά στρώματα. Είναι απάνθρωπες, επικίνδυνες και επιθετικές για τους ανθρώπους του μόχθου. 

Προς τα που θα πάει 

Το στίγμα που έχει δώσει μετεκλογικά ο Βελόπουλος είναι ότι θέλει να είναι μια «ακραία» ακροδεξιά, αλλά όχι «ναζιστική». Έτσι, ερωτώμενος από το Ν. Χατζηνικολάου σε τηλεοπτική του συνέντευξη αν θεωρεί ότι ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή «οικογένεια» που ανήκουν η Λεπέν, ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν, σημείωσε τα εξής ενδεικτικά:  
«Ψηλαφίζοντας λίγο δημοσιογραφικά τις απόψεις των ανθρώπων αυτών συμφωνώ στα περί λαθρομεταναστώνΔιαφωνώ με την κυρία Λεπέν σε πολλά περί των ναζιστών…. Υπάρχει και η ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών από την Αγγλία. Το βλέπω πιο θετικά. Αυτά τα πολύ ναζιστικά εμένα με βρίσκουν κάθετα αντίθετο». 
Κι όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με το «πολύ ναζιστικά» είπε:  
«Ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν δεν κατηγορήθηκαν για ναζιστική συμπεριφορά. Η Λεπέν ναι». 
Η στάση αυτή παραπέμπει σε ένα μοντέλο της Ακροδεξιάς που μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά εκλογικά και να λάβει την έγκριση της αστικής τάξης για να διαχειριστεί έναν εθνικό καπιταλισμό, όπως ισχύει στην περίπτωση των Σαλβίνι και Όρμπαν. Ένα μοντέλο «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που ζητούσε ο ΣΚΑΙ εδώ και καιρό. 
Το αν βέβαια ο Βελόπουλος θα γίνει για τον Μητσοτάκη ότι ήταν ο Καμμένος για τον Τσίπρα και ο Καρατζαφέρης για τον Σαμαρά μένει να το δούμε. Από τη μία υπάρχει η εμπειρία αυτών των κομμάτων που λειτούργησαν σαν δεκανίκι του συστήματος και πλήρωσαν το κόστος με την εξαφάνιση τους. Από την άλλη, ο Βελόπουλος δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε σταθερή εκλογική βάση και φυσικά αν η αστική τάξη το απαιτήσει από αυτόν θα δώσει τη στήριξη του. 

Είναι ο Βελόπουλος το ίδιο με τη Χρυσή Αυγή; 

Η Ελληνική Λύση (ΕΛ) και ο Βελόπουλος κατάφεραν -σε αυτή την φάση τουλάχιστον- να γίνουν η πολιτική στέγη για κοινωνικά στρώματα που είχαν μείνει «ορφανά». Αυτό αποτυπώνεται και στην εικόνα της κοινωνικής σύνθεσης των ψηφοφόρων της ΕΛ, με εισροές 15,5% από τους ΑΝΕΛ, 12% από την Χρυσή Αυγή και 9% από την Ένωση Κεντρώων.  
Ταυτόχρονα η ΕΛ έγινε μια «ζεστή αγκαλιά» για στρώματα που ταλαντεύτηκαν ανάμεσα στον βετεράνο Γ. Καρατζαφέρη, τον Τ. Μπαλτάκο, τον Φ. Κρανιδιώτη, και όλους τους… ελεύθερους σκοπευτές τις παραδοσιακής ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Είναι τα ίδια στρώματα που παλιότερα στεγάστηκαν στην ΕΠΕΝ, την ΕΝΕΚ ή και στο εσωτερικό της ΝΔ. 
Σίγουρα η Συμφωνία των Πρεσπών επιτάχυνε τις εξελίξεις και βοήθησε τον Βελόπουλο να αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι άλλων ακροδεξιών. Η ΕΛ σε πολλούς νομούς της βόρειας Ελλάδας βγήκε 4ο κόμμα (Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Καβάλα και Έβρος), 3ο στις Σέρρες, σε πολλούς άλλους νομούς 5ο (Κιλκίς, Ημαθία, Β΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Θεσσαλονίκης, και Χαλκιδικής) με ποσοστά από 5% έως 7,78%. 
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει παραδοσιακά ένα ακροδεξιό τμήμα ψηφοφόρων που ξεπερνάει το 5%, και στεγάζεται κατά καιρούς σε διάφορα κόμματα. Ο Βελόπουλος φαίνεται ότι σε αυτή τη βάση παίρνει μεγάλο μέρος της στήριξης του από εκεί. Βέβαια, ό,τι ανεβαίνει πολύ γρήγορα, μπορεί να πέσει και εξίσου γρήγορα. 
Η Χρυσή Αυγή τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε αυτό το σώμα ψηφοφόρων να το βάλει σε ένα συγκεκριμένο κανάλι, να το οργανώσει σε ένα βαθμό, να του δώσει την πιο ακραία του υπόσταση και να το μετατρέψει σε υλική δύναμη, με επιθετικά και εγκληματικά χαρακτηριστικά. Το ότι αυτός ο μηχανισμός κλονίζεται είναι κάτι θετικό. Και αν τελικά επικρατήσει στην ακροδεξιά πολυκατοικία ο Βελόπουλος αντί για την Χρυσή Αυγή δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο. 

Η ακροδεξιά του σαλονιού και η ακροδεξιά του μαχαιριού 

Ο Βελόπουλος δεν έχει τάγματα εφόδου στρατιωτικά εκπαιδευμένα, ούτε καν κομματικά γραφεία ή τοπικές οργανώσεις. Στο site της Ελληνικής Λύσης αναφέρονται μόνο προσωπικά γραφεία πολιτευτών του κόμματος. Δεν έχουν γίνει αναφορές για επιθέσεις μελών της Ελληνικής Λύσης σε βάρος μεταναστών, αριστερών, αντιφασιστών κτλ.  
Ασφαλώς στην πολιτική φρασεολογία και στο λόγο του έχει κοινά σημεία με την ΧΑ ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά αυτό απέχει από το να μπορεί να χαρακτηριστεί συνολικά ναζιστής. Η ακριβής πολιτική και ιδεολογική χαρτογράφηση του Βελόπουλου έχει σημασία όσον αφορά τα καθήκοντα του κινήματος και τον τρόπο αντιμετώπισής του.  
Ας θυμηθούμε τι συνέβαινε όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε να έχει άνοδο μετά το 2010. Μαζικά πογκρόμ κατά μεταναστών, τάγματα εφόδου, περιοχές άβατα, εκατοντάδες επιθέσεις κατά αντιφασιστών, δολοφονία Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν. 
Και ας κάνουμε και τις ιστορικές συγκρίσεις. Το 30% του Σαλβίνι δεν είναι το ίδιο με την περίοδο που είχε 30% ο Μουσολίνι ή ο Χίτλερ. Στην πρώτη περίπτωση έχεις κατά βάση ψήφο διαμαρτυρίας, ρατσισμό, ξενοφοβία αλλά ελεύθερη πολιτική δράση και μαζικό κίνημα στην δεύτερη έχεις μαζικό φασιστικό κίνημα, κατάργηση όλων των πολιτικών ελευθεριών και συντριβή της εργατικής τάξης και των κομμάτων της Αριστεράς. 

Μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά 

Ας το πούμε λοιπόν καθαρά: Μπορεί να χαιρόμαστε από την υποχώρηση της Χρυσής Αυγής, αλλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τα τάγματα εφόδου και τις δολοφονικές επιθέσεις της, που δεν θα εξαφανιστούν λόγω της εκλογικής της ήττας.  
Μπορεί να θεωρούμε την εκλογική άνοδο του Βελόπουλου πολύ αρνητικό στοιχείο, αλλά απέναντι του η μάχη θα είναι περισσότερο πολιτική, μια μάχη να πείσουμε ανθρώπους πως η λύση στην κρίση του καπιταλισμού διεθνώς δεν είναι η επιστροφή σε κάποιον δήθεν αγνό και αθώο εθνοκεντρικό ελληνικό καπιταλισμό… Και φυσικά η μάχη για το χτίσιμο μιας πραγματικά ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής εναλλακτικής λύσης στον καπιταλισμό. 
Το αντιφασιστικό κίνημα, τα μαχητικά σωματεία και η ανατρεπτική Αριστερά το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να συζητήσουν τις όποιες διαφορές της «Ακροδεξιάς των κεραλοιφών» και της «Ακροδεξιάς των μαχαιριών». Και θα χρειαστεί μέτωπα και κοινή δράση απέναντι και στις δύο. Στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα κυριαρχήσει στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος θα αντιτάξουμε την ανάγκη να ηττηθούν και οι δύο. Και στις γειτονιές, και στους δρόμους και στις κάλπες! 

Ποιος είναι 

Ο Βελόπουλος είναι ένας πολιτικός γυρολόγος που έχει περάσει από σχεδόν όλα τα κόμματα του κατεστημένου. Ήταν στη νεολαία ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1990, στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη από το 2004 μέχρι το 2012, στην ΝΔ από το 2012 μέχρι το 2015.

Ξεκίνησε να γίνεται γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με εκπομπές για τα εθνικά θέματα και τηλεπωλήσεις στη Θεσσαλονίκη. Έγινε ευρύτερα γνωστός στη Βόρεια Ελλάδα ως ένας εκ των διοργανωτών των «γενεθλίων» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 2007 και το 2009 εκλέχτηκε βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2010 ψήφισε το πρώτο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου. Το Νοέμβριο του 2011 συμμετείχε στην στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου. Με βάση ανάρτηση του Παναγιώταρου της Χρυσής Αυγής, τον Γενάρη του ’15 έγινε συνάντηση μεταξύ τους, όπου ο Βελόπουλος ζήτησε να ενταχτεί στα ψηφοδέλτια της ΧΑ. Τον Μάρτη του 2016 ίδρυσε την Ελληνική Λύση. 

Το όνομα του έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Μάρκος Καραμπέρης ήταν η ψυχή κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβιασμών στην Θεσσαλονίκη το 2012. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 ετών. Η ΕΛΑΣ κατηγόρησε τον Βελόπουλο για σχέσεις με τον επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Ο Βελόπουλος ήταν κολλητός με τον Καραμπέρη και τον είχε υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ που ήταν ο ίδιος επικεφαλής στις περιφερειακές εκλογές Κεντρικής Μακεδονίας το 2010.

Έχει  καθημερινές εκπομπές στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT που ανήκε στον Πέτρο Κυριακίδη, φυγόδικο και καταζητούμενο για το σκάνδαλο της Proton Bank, και στενού συνεργάτη του επίσης κατηγορούμενου για σειρά σκανδάλων επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Έβγαλε –πάντα με πατριωτικό πνεύμα- την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων 400.000 ευρώ από τη χώρα, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις δηλώσεις του πόθεν έσχες του. 

Βασιλιάς της συνωμοσιολογίας και των fake news  

Ας δούμε μερικά εντελώς ενδεικτικά πράγματα που κατά καιρούς έχει πει για να πάρουμε μια εικόνα για το ποιόν του ανδρός αυτού. 
Είχε πει ότι έριξε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την ιδέα για να διοργανώσει το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη το 1992. Βέβαια, το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κοσμόπουλο και τον μητροπολίτη Παντελεήμονα. Ο Χριστόδουλος έγινε αρχιεπίσκοπος το 1998 δηλαδή 6 χρόνια μετά το συλλαλητήριο. 
Έχει πει ότι κρατάει στα χέρια του χειρόγραφες (!) επιστολές του Ιησού Χριστού. Σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε ότι ήταν «λεκτικό λάθος», αλλά όποιος δει το βίντεο καταλαβαίνει ότι πρόκειται για συνειδητή απάτη.  



Διέδωσε ότι οι μετανάστες στη Γερμανία παίρνουν κρατικά κουπόνια για να πηγαίνουν σε οίκους ανοχής, και ότι το ίδιο σχεδιάζεται και για την Ελλάδα. Φυσικά καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει κάτι τέτοιο.

Πηγη:http://net.xekinima.org/analysi-o-velopoylos-i-xrisi-avgi-kai-i-kontra/?fbclid=IwAR2nKtZs-3oE6TnQf5uPoR5fjV2yIEZWCJDXUhD27h6r3vTD5YgxFKFULyw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.