15.4.19

Σέρνουν σε δίκη καθηγητές που αντιστάθηκαν στην εθνικιστική φιέστα σε σχολείο του Γέρακα

Στις δικαστικές αίθουσες, φαίνεται, θα διαδραματιστεί η επόμενη “πράξη” της παράστασης που έστησαν συγκεκριμένοι κύκλοι στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και την μαθητική.

Όλα ξεκίνησαν όταν μερίδα μαθητών απεκόπη από το κύριο σώμα της παρέλασης φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, εθνικιστικά και μιλιταριστικά συνθήματα. Ψευδώς αναφέρθηκε από σημαντική μερίδα των ΜΜΕ πως οι μαθητές στην συνέχεια τιμωρήθηκαν επειδή τραγούδησαν το εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή”, ωστόσο ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε να τιμωρήσει 3 μαθητές με αποβολή για την συγκεκριμένη κίνηση. 
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο σχολείο, ενώ εθνικιστικά σύμβολα έκαναν την εμφάνισή τους στους τοίχους. Μάλιστα, καταγγέλθηκε και οργανωμένη παρουσία ακροδεξιών της περιοχής, οι οποίοι “επέβλεψαν” την όλη κινητοποίηση.
Όπως καταγγέλλει και η ΟΛΜΕ, για την υπόθεση και τους χειρισμούς του συλλόγου διδασκόντων υποβλήθηκαν προσωπικές μηνύσεις. Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί πως απειλείται τόσο “η εύρυθμη λειτουργία” του σχολείου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να ποινικοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων. Η ΟΛΜΕ τονίζει πως θα αποτρέψει τους μαθητές από τον κίνδυνο να πέσουν θύματα του φασισμού, του μίσους και της ξενοφοβίας και απαιτεί να σταματήσει κάθε ποινική και διοικητική δίωξη.
Αναλυτικά η καταγγελία:
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης του Συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Γέρακα με την κατάθεση  προσωπικών  μηνύσεων  εναντίον του, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην μαθητική παρέλαση της  28ης Οκτωβρίου του 2018 .
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει με απόλυτο τρόπο τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του στο σύλλογο διδασκόντων, η ομόφωνη απόφαση του οποίου σχετικά με το περιστατικό, στόχο είχε την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής ζωής και της τήρησης των κανόνων που την διέπουν. 
Η ποινικοποίηση των διαδικασιών της λήψης απόφασης από τον σύλλογο διδασκόντων του 1ου Λυκείου Γέρακα στρέφεται ενάντια στη δημοκρατική  λειτουργία του σχολείου.
Η προσπάθεια να  μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της σχολικής ζωής και της σχέσης των παραγόντων της από τις αίθουσες του σχολείου στις αίθουσες των δικαστηρίων, δεν πρέπει να  περάσει. 
Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να διδάξουμε την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, να αποτρέψουμε τους μαθητές μας να πέσουν θύματα του φασισμού, να καταπολεμήσουμε τη ξενοφοβία, το μίσος απέναντι στον συνάνθρωπο, να αποτρέψουμε να χυθεί δηλητήριο στις ψυχές των μαθητών μας. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί καθηγητές-μαθητές-γονείς για ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλους, που θα προάγει τη δημοκρατία και την ισότητα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε ποινική και διοικητική δίωξη των συναδέλφων.
Η ΟΛΜΕ στηρίζει τους συναδέλφους με όλα τα πρόσφορα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.