1.4.19

Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου, ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος στην Αυτοδιοίκηση.

Εκτός από τον ακραίο λόγο που εκφράζει η υποψήφια δήμαρχος Ραχήλ Μακρή ενάντια στη λειτουργία της δομής φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή επιχειρούν να επαναδραστηριοποιηθούν ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που βρίσκονταν πίσω από την εθνικιστική κατάληψη του 1ου ΓΕΛ Γέρακα τον Νοέμβριο.
Οι αντιδράσεις άλλωστε βασίζονται στο γνωστό μείγμα κινδυνολογίας, παραπληροφόρησης και φόβου.
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας newpost, κάτοικοι που αντιδρούν επικαλούνται πιθανή αύξηση της παραβατικότητας, των κλοπών και των ληστειών από την παρουσία των ανήλικων προσφυγόπουλων, μιλούν για δημιουργία γκέτο και ισχυρίζονται ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των ανηλίκων που θα φιλοξενηθούν, όταν η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέπει τη φιλοξενία 40 προσφυγόπουλων, ενώ στη δομή θα εργάζονται 25 άτομα προσωπικό.
Εκφράζουν επίσης τον φόβο ότι σε βάθος χρόνου θα εγκατασταθούν στην πόλη, σε αναξιοποίητα κτίρια, τουλάχιστον 2.500 μετανάστες, κάτι που δεν προκύπτει από κανέναν σχεδιασμό των αρχών.
«Θα καταστραφούμε όλοι εκεί. Με βάζουνε εμένα και τον κάθε γείτονα να ζει με τους μετανάστες. Μας είπαν για 40 άτομα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό που θα έρθει στην περιοχή. Αυτά εκεί μέσα θα είναι γκετοποιημένα, τα προβλήματά τους πώς θα τα λύνουν;», δηλώνει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια

Για προεκλογικές σκοπιμότητες και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος κάνει λόγο ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
«Το κάνουν για προεκλογικούς λόγους. Δημιουργούν φόβο για να πουλήσουν προστασία. Είναι ακραίοι και λαϊκιστές, και εννοώ αυτούς που ηγούνται σ’ αυτή την προσπάθεια, όχι τον κόσμο που μπορεί να έχει άγνοια και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης», σημειώνει.
Αποδίδει ευθύνες στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για αργοπορημένη ενημέρωση σχετικά με τη δομή και για απουσία από τη δημόσια συζήτηση στον δήμο, γεγονός που επέτρεψε στους ακραίους και τους λαϊκιστές να εκμεταλλευτούν την άγνοια του κόσμου.
«Εχουμε κάνει τον έλεγχο ώστε η δομή να έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να μη γίνει αποθήκη ψυχών, ώστε να προστατεύονται τα παιδιά και να διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη. Είμαστε φιλόξενη κοινωνία, ήρεμη, και θα σταθούμε στο θέμα σωστά, με σύνεση και λογική», σημειώνει ο κ. Ζούτσος.
Από την πλευρά της, η υποψήφια δήμαρχος Ειρήνη Κουνενάκη κατονομάζει την κυρία Μακρή και την παράταξή της ότι συμμετέχουν ενεργά στη συλλογή υπογραφών ενάντια στη λειτουργία της δομής και πρωτοστατούν στις αντιδράσεις.
Οπως άλλωστε έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η κυρία Μακρή έδωσε ρεσιτάλ ξενοφοβικού λόγου, μιλώντας για «παράνομη εγκατάσταση μεταναστών από τα νησιά στον δήμο μας» και συνοδεύοντας την αντίδρασή της με ανάρτηση της είδησης «Πακιστανός επιχείρησε να βιάσει 82χρονη γυναίκα στην Πρέβεζα» («Ρατσιστικό παραλήρημα της Ραχήλ Μακρή στην Παλλήνη», 13 Μαρτίου).
Η κ. Κουνενάκη σημειώνει επίσης ότι ευθύνες για την κατάσταση έχει και η δημοτική αρχή, καθώς με τις δηλώσεις της σχετικά με το έλλειμμα ενημέρωσης βιάστηκε να ρίξει λάδι στη φωτιά και ενίσχυσε το μέτωπο όσων αντιδρούν.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν λόγο για απαράδεκτα φαινόμενα:
«Το έχουμε πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε. Κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να στήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, εκμεταλλευόμενοι βέβαια τη σιωπή και την αδράνεια δυνάμεων που δεν θα έπρεπε να αδρανούν».

Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.