12.4.19

Πορεία Σάββατο 20/4: Να κλείσει η Φυλή! Όχι ΧΥΤΥ στο Μουσαμά!

Παραθέτουμε το κοινό κάλεσμα των ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ: Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ.Γληνός» - Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δ.Πετρούπολης - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος»

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ: Ανυπότακτη Πετρούπολη - Ασυμβίβαστο Ίλιον

Η κατάσταση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ΧΥΤΑ Φυλής, έχουν προκαλέσει έντονο αναβρασμό στην Πετρούπολη και στην υπόλοιπη Δυτική Αθήνα. Την ώρα που η φωτιά ακόμα σιγοκαίει στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου (από τον Ιούνιο 2015), που οι εργαζόμενοι του ΧΥΤΑ βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο για τη ζωή τους λόγω ενός ενδεχομένου ρήγματος σαν αυτό που συνέβη τον περασμένο Ιούνιο και που οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας βιώνουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής βόμβας (μόνο οι νεοπλασίες στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 23,1% ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια Αττικής κατά 7,6% - στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής (Γ’ φάση) είναι προ των πυλών και είναι δεδομένο ότι προετοιμάζεται το έδαφος για δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στο Θριάσιο. Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η καταρχήν πρόθεση του δήμου Αθήνας και του δήμου Ασπροπύργου για συνεργασία που θα καταλήξει στο χτίσιμο μιας τέτοιας μονάδας.

Αν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αρνούνται κάτι τέτοιο, λόγω της προεκλογικής περιόδου, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι την επόμενη των εκλογών τα σχέδια για συνέχιση της εγκληματικής απόθεσης σκουπιδιών στη Φυλή και για επέκτασή της, θα βγουν ξανά στο τραπέζι. Οι μνημονιακές πολιτικές και οι επιταγές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με όχημα τα ΣΔΙΤ, προετοιμάζουν τη δημιουργία πολλών εργοστασίων καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα, δώρο στους μεγαλοεργολάβους που λυμαίνονται –και- αυτόν τον κλάδο. Οι αρμόδιοι φορείς, συνειδητά επιλέγουν να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο (γνωρίζοντας ότι ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής οδηγεί σε “κρίση σκουπιδιών” εντός του επόμενου χρόνου), ώστε με διαδικασίες fast track να προχωρήσουν στον εγκληματικό σχεδιασμό τους.

Η έντονη δυσοσμία που βιώνουμε στην Πετρούπολη, είναι μόνο ένα δείγμα των συνεπειών από μια τέτοια διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα χειρότερη, αναγκάζοντας τους κατοίκους των γειτονιών μας να κλεινόμαστε στα σπίτια μας, όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να ζήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές;
* * *
To παράδειγμα του Βόλου, όπου 10.000 κάτοικοι διαδήλωσαν ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – πλέον ανήκει στην πολυεθνική LAFARGE - και πέτυχαν την ανάκληση του χτισίματος του εργοστασίου παραγωγής SRF (καύσιμη ύλη που προέρχεται από την επεξεργασία σκουπιδιών), ήταν μια πρώτη νίκη ενός τοπικού μαζικού ενωτικού κινήματος.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν στη Λευκίμμη, στο Γραμματικό, παλιότερα στην Κερατέα, ενώ γεννιούνται και στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ένα τέτοιο τοπικό κίνημα είναι αναγκαίο στην Πετρούπολη και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, ως μόνο μέσο ανατροπής των πολιτικών που ευνοούν μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες που θα αναλάβουν σε ληστρικά κόστη τη διαχείριση του τεράστιου συλλογικού μας πλούτου, των σκουπιδιών μας.
* * *
Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος. Και ως πρώτο βήμα, στις 20 Απριλίου διαδηλώνουμε με πορεία από την Πετρούπολη ως το Ίλιον (συγκέντρωση πλατεία Ηρώ, 11.30 πμ).

Για να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διατρανώσουν την αντίθεση τους στις μεθοδεύσεις που αναμένονται μετεκλογικά.

Και για να απαιτήσουμε:
- Καμιά επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμιά συζήτηση για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά (κοντά στο θέατρο Πέτρας) ως ΧΥΤΥ.
- Να δρομολογηθεί το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και να σχεδιαστεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
- Δέσμευση του Υπουργείου, της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και των φορέων της Αυτοδιοίκησης, ότι δεν θα δημιουργηθεί καμιά μονάδα καύσης σκουπιδιών.
- Διαχείριση των απορριμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Έτσι θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη και θα εξασφαλιστούν πόροι για κοινωνικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.