24.3.19

#FreeMareJonio now || Διαμαρτυρία στην Ιταλική Πρεσβεία

#FreeMareJonio now
#SeaRescueIsNotCrime

Άμεση απελευθέρωση του διασωστικού, Mare Jonio
Καμία δίωξη στα μέλη του πληρώματος @


Η ποινικοποίηση της θαλάσσιας διάσωσης έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ως η αιχμή του δόρατος για την αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, γεμίζοντας τη Μεσόγειο ναυάγια. Στο σύνολο της η ισχύουσα πολιτική, όπως αναδεικνύεται από την κατάσταση στο εσωτερικό των κρατών(στρατιωτικοποίηση, επαναπροωθήσεις συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κοκ) όσο και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δημιουργεί ολοένα και πιο επικίνδυνους δρόμους για τη προσφυγική/μεταναστευτική κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική κυβέρνηση και ο ακροδεξιός Σαλβίνι έχουν θέσει σε εφαρμογή τον πιο εμφατικό και πολύνεκρο αποκλεισμό: η Ιταλία αγνοεί τις επείγουσες κλήσεις όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα και αρνείται πρόσβαση στα λιμάνια της, επιδιώκοντας να στέλνει τυχόν διασωθέντες πίσω στη Λιβύη, η οποία δεν διαθέτει ασφαλές λιμάνι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η πολιτική αυτή έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, με το κίνημα αλληλεγγύης να αντιστέκεται στο ρατσισμό και την θανατοπολιτική του ιταλικού κράτους. Σε αυτή τη κατεύθυνση, το Mare Jonio, ένα πλοίο διάσωσης και παράλληλα πλατφόρμα των κοινωνικών κέντρων που αγωνίζονται ενάντια στην επιχειρούμενη φασιστικοποίηση της κοινωνίας, ξεκίνησε το ταξίδι του στην Μεσόγειο με στόχο να σπάσει το εμπάργκο του Σαλβίνι. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη θάλασσα είναι το γεγονός ότι στο πρώτο του ταξίδι το Mare Jonio πραγματοποίησε διάσωση ενός πλοιαρίου με σχεδόν 50 ανθρώπους. Πριν την είσοδο του πλοίου στα ιταλικά ύδατα και κατευθυνόμενο προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα, βρέθηκε αντιμέτωπο με τις ιταλικές ακτές οι οποίες δεν επέτρεψαν την είσοδο απειλώντας με συλλήψεις.

Το πλήρωμα του Mare Jonio απάντησε ότι θα ολοκληρώσει την διάσωση και πήρε την απόφαση να συνεχίσει την πορεία του με τον Σαλβίνι να απαντάει: Συλλάβετε τους! Τελικά, η ολοκλήρωση της διάσωσης πραγματοποιήθηκε, με την “συνοδεία” των ιταλικών αρχών οι οποίες άμεσα προχώρησαν σε κατάσχεση του πλοίου και σύλληψη του πληρώματος (όπως έχει συμβεί σε ανάλογη περίπτωση με το διασωστικό IUVENTA και άλλα). Μετά από δύο μέρες κράτησης και ανακρίσεων, το σύνολο του πληρώματος αφέθηκε προσωρινά χωρίς ωστόσο να έχουν αρθεί πιθανές νομικές επιπτώσεις.

Η περίπτωση του Mare Jonio έφερε στην επιφάνεια την αθλιότητα του θαλάσσιου αποκλεισμού, με αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Ευρώπης, καταδεικνύοντας την στάση Σαλβίνι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την άρση της υπουργικής του ασυλίας για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στις οποίες προέβη.

Από τη πλευρά μας, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο πλήρωμα του Mare Jonio και σε όλες τις κινήσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες/μετανάστ(ρι)ες που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Από διεθνιστική και ταξική σκοπιά, οφείλουμε να περάσουμε πάνω από τις πολιτικές αποκλεισμού και ρατσισμού και να φωνάξουμε:

#FreeMareJonio #SeaRescusIsNotCrime

- Άμεση απελευθέρωση του διασωστικού, Mare Jonio
- Καμία δίωξη στα μέλη του πληρώματος

- Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
- ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΔΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
- ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Τρίτη 26/03 στις 18.00 στην Ιταλική Πρεσβεία (Σέκερη 2, Κολωνάκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.