27.2.19

Ασυνόδευτα παιδιά: Όταν η πραγματικότητα αποκλίνει από τις υπουργικές ανακοινώσεις

Σημαντική απόκλιση από τα επίσημα στοιχεία για τη διαμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα εμφανίζουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. 

Επιπλέον, η διαμονή περισσότερων από τους μισούς ασυνόδευτους ανηλίκους εκτός δομών κατάλληλης φιλοξενίας, οι οποίες παρουσιάζουν στασιμότητα, αν δεν
μειώνονται, εγείρει ερωτήματα και προς το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο μεταφέρθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου η αρμοδιότητα της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων.
Σε δηλώσεις του στο Euronews την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όπου μίλησε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι κανένας ασυνόδευτος ανήλικος δεν βρίσκεται σε κρατητήρια, ενώ περίπου 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μένουν σε δομές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και περίπου 1.000 σε ξενοδοχεία.
Τα ίδια στοιχεία επανέλαβε ο κ. Βίτσας την Παρασκευή σε ομιλία του στη Γερουσία της Βουλής στο συνέδριο του Συνηγόρου του Πολίτη για τα 20 χρόνια του.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα μέσα Φεβρουαρίου διέμεναν σε ξενοδοχεία 525 ασυνόδευτοι ανήλικοι, περίπου οι μισοί από τον αριθμό που ανέφερε ο υπουργός, σε δομές φιλοξενίας 923 και σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης 20, και πάλι συνολικά περίπου οι μισοί από τον αριθμό που ανέφερε ο υπουργός, ενώ βρίσκονταν σε κρατητήρια 82, στο λεγόμενο καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, την κατάργηση της οποίας ζητούν διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί και οργανώσεις.
Είναι άλλωστε πρόσφατες οι σχετικές συστάσεις που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από τους 3.708 ασυνόδευτους ανήλικους που εκτιμάται ότι διαμένουν στην Ελλάδα, οι 1.980 βρίσκονται εκτός κατάλληλων δομών φιλοξενίας, από τους οποίους 705 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Νησιά, 607 σε καθεστώς αστεγίας, και 174 άγνωστης διαμονής, 142 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας εκτός ασφαλούς ζώνης.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωση που επισημαίνει την απόκλιση των επίσημων στοιχείων από τα στοιχεία του υπουργού, καλεί τις αρχές να τερματίσουν άμεσα την πρακτική της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων ή ανηλίκων μαζί με την οικογένειά τους, και να απαγορεύσουν με νόμο τη διοικητική κράτηση ανήλικων.

Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.