20.2.19

Για κακομεταχείριση μεταναστών κατηγορεί την Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης


Έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CTP) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρει ότι πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στους χώρους κράτησης της Μόρια και του Έβρου, σε αστυνομικά τμήματα και σε τμήματα συνοριακής φύλαξης. Μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τα κέντρα και παρατήρησαν τις ιδιαίτερα κακές συνθήκες κράτησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η έκθεση της CTP τονίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υποστεί κακομεταχείριση σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία, κυρίως στους χώρους κράτησης του Έβρου, αλλά και στη Μόρια.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι συνθήκες κράτησης στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης είναι ακατάλληλες για την κράτηση ατόμων για πάνω από 24 ώρες, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, αναφέρονται περιστατικά όπως στον οικισμό Φυλάκιο στον Έβρο όπου 95 μετανάστες είχαν στοιβαχτεί σε ένα δωμάτιο. Πολλοί από τους μετανάστες που μένουν σε κέντρα κράτησης υποφέρουν από παράσιτα, καθώς στα καταλύματα τους οι χώροι είναι πολύ βρώμικοι και κοιμούνται σε βρώμικα στρώματα με βρώμικες κουβέρτες.

Υπογραμμίζεται πως πολλά από τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τοποθετούνται σε καταλύματα με ενήλικες, κινδυνεύοντας από σεξουαλική κακοποίηση. Διαπιστώθηκε ανεπάρκεια σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικό προσωπικό και μεταφραστές.

Η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να λάβει μέτρα ενάντια στην κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών που κρατούνται από την αστυνομία, να υπάρξουν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησης, να μειωθούν δραστικά τα επίπεδα πληρότητας στις δομές, και να υπάρξουν μέτρα για τα ευάλωτα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.