4.2.19

Ξενοφοβικοί όλων των τάξεων, ενωθείτε!

Με αφορμή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη Σάμο ο υπερπληθυσμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), φορείς του νησιού, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν κρύψει τις ξενοφοβικές διαθέσεις τους, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο (αυτοδυναμία ΠΑΜΕ) και τον Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ (πλειοψηφία το ΠΑΜΕ), καλούν σε πανσαμιακή απεργία την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ζητώντας να κλείσει το ΚΥΤ, να σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών Ασύλου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Η κοινή ανακοίνωση των ετερόκλητων φορέων (Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήριο, Ενωση Ξενοδόχων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου, Καρλοβάσου και Μυτιληνιών, Σύλλογοι Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Πολυτέκνων, Δικηγορικός, Φαρμακευτικός, Ιατρικός, Οδοντιατρικός, ενώ στηρίζουν ο Δήμος Σάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη) δέχεται να διατηρηθεί στο νησί «ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας» οι πρόσφυγες, σε μια εμφανή προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η απεργία από προηγούμενες ανοιχτά ξενοφοβικές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεντο πλήρως στην παρουσία προσφύγων.
Την ίδια διαφοροποίηση επιχειρεί η έκφραση αλληλεγγύης και συμπόνιας προς «τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους».
Το ερώτημα είναι όμως αν σταματούν η αλληλεγγύη και η συμπόνια όταν αρχίζουν οι ευθύνες υποδοχής και φιλοξενίας, όπως και αν αποτελούν απλώς ένα προκάλυμμα ξενοφοβίας.
Πολλοί από τους φορείς που καλούν στην απεργία έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιασδήποτε μορφής οργανωμένη υποδοχή και φιλοξενία, ενώ ανέχτηκαν με τη σιωπή τους, αν δεν συγκάλυψαν, ακραίες και βίαιες ξενοφοβικές εκδηλώσεις: επίθεση σε μέλη ΜΚΟ που ενημέρωναν για το πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων σε διαμερίσματα, δημιουργία ταγμάτων περιπολίας, δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Μυτιληνιών ότι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» αν πατήσουν το πόδι τους πρόσφυγες, επίθεση ταγμάτων εφόδου στην ευρύτερη περιοχή του Καρλόβασου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό Αλγερινού, ενώ στο διαδίκτυο ορισμένοι οργανώνουν ομάδες κρούσης («Απεργάζονται τάγματα εφόδου κατά μεταναστών», «Εφ.Συν.», 30 Νοεμβρίου 2018).
«Διαστρέβλωση»
Στην απεργία προτρέπει άλλωστε με χτεσινή ανακοίνωση η γνωστή ομάδα SAMOS SOS, ζητώντας μεταξύ άλλων «απελευθέρωση του νησιού μας απ’ τον μεταναστευτικό βραχνά» και «αυστηρό έλεγχο των συνόρων επί της οριογραμμής και απαγόρευση εισόδου στη χώρα».
Για διαστρέβλωση του όπλου της απεργίας κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους η Λαϊκή Συσπείρωση - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Αριστερά Σάμου και Αγωνιστικές κινήσεις, που καλούν σε ανοιχτή σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στις 6 στην κινηματογραφική Λέσχη Ιριδα με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο Καρλόβασι την ημέρα της ξενοφοβικής κινητοποίησης.
«Ο στόχος που αποτελεί τη βάση συγκρότησης αυτής της ομόψυχης και διαταξικής κινητοποίησης δεν είναι άλλος από τον διαβόητο “απεγκλωβισμό των προσφύγων” από το νησί και τη χώρα! [...] Μαζί λοιπόν αφεντικά και λαός για τον “ιερό” σκοπό του “απεγκλωβισμού” που είναι σημαία όλων των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, που ενόψει της 7/2 εμφανίστηκαν ήδη αποχαλινωμένοι στη σύσκεψη συλλόγων γονέων της 28/1 στο Βαθύ, να προπηλακίζουν εκπαιδευτικούς που δεν υιοθετούν τα φασιστικά κηρύγματά τους! Αποχαλινωμένοι μιας και όλος ο επίσημος πολιτικός κόσμος -αλλά και το “εργατικό κίνημα”!- ανοίγει το δρόμο στην μαύρη πολιτική τους», αναφέρουν.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Σεβαστάκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι μεταφέρθηκαν 5.611 πρόσφυγες από τη Σάμο στην ενδοχώρα το 2018, ωστόσο υπήρξε πολύ μεγαλύτερη ροή από την Τουρκία σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της δράσης κυκλώματος διακινητών.
Κατήγγειλε τη μη συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Ν. Κατρακάζου, ανήγγειλε την τοποθέτηση επιπλέον γιατρών για εντοπισμό των ευάλωτων και λειτουργίας επιπλέον κινητών μονάδων ασύλου, όπως και το σχέδιο να μεταφερθεί το ΚΥΤ από το Βαθύ σε άλλη περιοχή μέχρι τα τέλη Απριλίου.
 Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.