15.2.19

Ποινικά κολάσιμη η άρνηση του Ολοκαυτώματος


Η άρνηση του Ολοκαυτώματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνιστά υποκίνηση σε μίσος και δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε μια πρόσφατη απόφαση που βάζει φρένο στην ασύδοτη ρητορική του μίσους που ακούγεται στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.

Η υπόθεση αφορά συνέντευξη που έδωσε το 2008 ο Βρετανός επίσκοπος Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον σε σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι πιστεύει πως δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων στο ναζιστικό καθεστώς.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε στη Σουηδία τον Ιανουάριο του 2009. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, το Δικαστήριο του Ρέζενμπουργκ καταδίκασε τον επίσκοπο σε πρόστιμο 12.000 ευρώ για υποκίνηση σε μίσος, αλλά η καταδίκη ακυρώθηκε στο Εφετείο της Νυρεμβέργης το 2012 για τεχνικούς λόγους.

Λίγους μήνες μετά, το δικαστήριο του Ρέζενμπουργκ, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, καταδίκασε τον επίσκοπο σε πρόστιμο 6.500 ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο Εφετείο σε 1.800 ευρώ.

Το Εφετείο αποφάσισε ότι η δήλωση του επισκόπου συνιστά άρνηση γενοκτονίας υπό το ναζιστικό καθεστώς.

Εκρινε επίσης ότι ο επίσκοπος γνώριζε πως η συνέντευξή του είναι προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω δορυφορικής τηλεόρασης ή από το ίντερνετ, και μάλιστα στη Γερμανία, λόγω της ιστορίας της χώρας, του γεγονότος ότι η συνέντευξη δόθηκε εκεί και εξαιτίας της γερμανικής καταγωγής τού τότε Πάπα, του Βενέδικτου.

Ο επίσκοπος προσέφυγε στο ΕΔΔΑ το 2017, ισχυριζόμενος ότι η καταδίκη του παραβίαζε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, όπως επίσης ότι η συνέντευξη μεταδόθηκε στη Σουηδία, όπου δεν έχει εφαρμογή ο γερμανικός νόμος και όπου δεν υπάρχει νόμος που τιμωρεί την άρνηση γενοκτονίας των ναζί.

Το ΕΔΔΑ συντάχθηκε με το σκεπτικό του γερμανικού δικαστηρίου ότι ο επίσκοπος δεν είχε προβεί σε συμφωνία απαγόρευσης ή περιορισμού της μετάδοσης της συνέντευξης και συνεπώς γνώριζε ότι μπορεί να μεταδοθεί στη Γερμανία, θίγοντας την αξιοπρέπεια των Εβραίων θυμάτων και διαταράσσοντας σοβαρά τη δημόσια ειρήνη στη Γερμανία.

Υπογράμμισε ότι τα κράτη που έζησαν τη ναζιστική φρίκη μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν ιδιαίτερη ηθική ευθύνη να θωρακιστούν απέναντι στις θηριωδίες των ναζί και σημείωσε ότι ο επίσκοπος δεν έδειξε μεταμέλεια κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Γερμανία, αλλά χρησιμοποίησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης για να προωθήσει ιδέες αντίθετες στο γράμμα και στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Συντάκτης: 
Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.