30.1.19

Ίδρυη του παρατηρητηρίου Manolada Watch

To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Από το 2017 ως οργανισμός ασχολούμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξουμε πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία. Την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε δημόσια, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.


Η κατάσταση στη Μανωλάδα
Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το χωριό της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία παράγεται πάνω από το 90% της ελληνικής φράουλας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής αυτής εξάγεται, με αποτέλεσμα το εμπόριο της φράουλας να φέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και ευμάρεια στους κατοίκους της περιοχής. Όχι όμως σε όλους. Χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται εκεί ως εργάτες γης και συμβάλλουν αποφασιστικά στη μεγέθυνση της οικονομίας της περιοχής, έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται συμπεριφορές, που θυμίζουν φεουδαλικές εποχές. Πιο συγκεκριμένα, απασχολούνται κατά κύριο λόγο άτυπα, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και εκτεθειμένοι προς εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να ζουν και να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Δυστυχώς όμως το ζήτημα της Μανωλάδας έρχεται στην επικαιρότητα μόνο όταν συμβαίνουν περιστατικά, στα οποία κατά τύχη δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές (πυρκαγιά 2009, πυροβολισμοί 2013, πυρκαγιά 2018). Η άθλια καθημερινότητα όμως είναι εκεί. Κάθε μέρα εκεί. Κάθε μέρα άθλια.


Στόχος του Manolada Watch
Για τους λόγους αυτούς γεννήθηκε η ιδέα του Manolada Watch. Μέσα από το παρατηρητήριο φιλοδοξούμε, να μεταφέρουμε σε μηνιαία βάση τουλάχιστον, την τρέχουσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, να στηλιτεύσουμε τα κακώς κείμενα και να επιβραβεύσουμε όποιες κινήσεις πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ισονομίας και της δικαιοσύνης για όλους. Στόχος της πρωτοβουλίας του Generation 2.0 RED είναι η παροχή όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης, επίκαιρης και αντικειμενικής εικόνας, ώστε να αποκτηθεί ένα επιπλέον εφόδιο στον αγώνα για την εδραίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.