21.1.19

Πέτρες, Λάβαρα και Δακρυγόνα - Όσα Έγιναν στο Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό



Το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης κι αυτό ήταν σχεδόν αναμενόμενο. Από νωρίς, οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που φορούσαν κουκούλες και στρατιωτικά ρούχα, φώναζαν συνθήματα εναντίον του κοινοβουλίου. Δίπλα τους, χρυσαυγίτες πετούσαν τρικάκια που έγραφαν «Αλήτες προδότες πολιτικοί, η μόνη ελπίδα είναι η Χρυσή Αυγή».
Σε κάθε δέκα βήματα, στο επάνω μέρος της πλατείας, κάποιος έλεγε ότι «όλοι είναι ίδιοι, Αριστεροί και Δεξιοί» και ότι τους περιμένει Γουδή. Και κάθε φορά που ακουγόταν από την εξέδρα το όνομα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το πλήθος ξεσπούσε σε συνθήματα.
Στις 2.30 το μεσημέρι, ξεκίνησαν βίαιες ταραχές. Οργανωμένοι που κρατούσαν ελληνικές σημαίες προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και συγκρούστηκαν στα σκαλοπάτια του Άγνωστου Στρατιώτη με τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Έγιναν με ρόπαλα μάχες σώμα με σώμα, άλλοι φώναζαν «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή».


Η Αστυνομία έπνιξε την πλατεία στα χημικά – χρησιμοποιήθηκαν τόσα πολλά δακρυγόνα, που δεν μπορούσες να σταθείς ως τα Προπύλαια και το Κολωνάκι. Ο ακροδεξιός όχλος ξήλωσε κάγκελα και ξεκίνησε πετροπόλεμο στη Βασ. Σοφίας. Μεταξύ των κουκουλοφόρων, βρισκόταν και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Λαγός. Αργά χθες, έγινε γνωστό ότι για τα επεισόδια στο Σύνταγμα συνελήφθησαν επτά άτομα - ένας εξ αυτών φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα στον Πειραιά. Επίσης, τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί. Σε ένα δεύτερο «κύμα» βίας, το ίδιο πλήθος χτύπησε άγρια φωτορεπόρτερ που κάλυπταν το συλλαλητήριο, άρπαξε τον εξοπλισμό ενός και απείλησε άλλους (το ηχητικό ντοκουμέντο από την επίθεση στον δημοσιογράφο Θωμά Ιακόμπι είναι σοκαριστικό). Είναι παραλυτικό το συναίσθημα να βρίσκεσαι λίγες δεκάδες μέτρα μακριά και οπισθοχωρώντας, να πέφτεις πάνω σε κόσμο που δεν μπορεί να κινηθεί.
Η αλήθεια είναι ότι το συλλαλητήριο είχε πολύ κόσμο. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο Σύνταγμα κατέβηκαν την Κυριακή 60.000 άνθρωποι. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός στην εξέδρα – «είμαστε ένα εκατομμύριο», έλεγαν - δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ένας εμψυχωτής φώναζε από τα μεγάφωνα ότι 3.000 πούλμαν έχουν ξεκινήσει από όλη την Ελλάδα και ότι η Τροχαία εμποδίζει την άφιξή τους, κάτι που δυναμίτιζε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην Αθήνα έφθασαν συνολικά 326 λεωφορεία, εκ των οποίων τα 250 από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μεγαλύτερη συναισθηματική βαρύτητα.
Είναι απορίας άξιο τι σκέφτονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που στοιχίζονται με τα παιδιά τους δίπλα σε χρυσαυγίτες και μέλη παρα-θρησκευτικών οργανώσεων, παρέχοντάς τους την κάλυψη να φωνάζουν ότι η «δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Με ποια ψυχολογία επιβιβάζεται κάποιος σε ένα λεωφορείο από τη Δράμα και την Καβάλα, τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας, για να βρεθεί στο Σύνταγμα; Κι αυτό, όταν εκ των πραγμάτων τα συλληλητήρια για το Μακεδονικό, όπως του 1992 και εκείνα πριν από έναν χρόνο, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, μέτρησα περισσότερους ιερωμένους και κατηχητικά από τύπους με φουστανέλες. Από τα πιο δημοφιλή συνθήματα ήταν το «Γερά-γερά στα χνάρια του Μελά». Στην Αθήνα βρέθηκε και αντιπροσωπεία καλογέρων από το Άγιο Όρος, που πήραν τον λόγο και οι συγκεντρωμένοι ενθουσιάστηκαν. «Όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία», φώναζαν.

Προσπάθησα να ακούσω τι έλεγαν οι ομιλητές στην εξέδρα, όμως οι λόγοι τους ξεχείλιζαν συναίσθημα και ακατάληπτες κοινοτυπίες - κάποιοι φώναζαν με τόση ένταση, ώστε παραμορφωνόταν ο ήχος στα μεγάφωνα. Συχνά επικαλούνταν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, η αδερφή του οποίου επίσης πήρε τον λόγο. Ο Πέτρος Γαϊτάνος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο. Δεν πρόλαβα να δω τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο λόμπι της Μεγάλης Βρετανίας να κρατά στην αγκαλιά του παιδάκια που έκλαιγαν από τα δακρυγόνα, όπως μεταδόθηκε, και η αλήθεια είναι ότι όσοι πολιτικοί βρέθηκαν στο Σύνταγμα, κινήθηκαν σε ασφαλείς ζώνες.
Γύρω από την πλατεία υπήρχαν τραπεζάκια για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα να γίνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό. Άλλοι κρατούσαν πανό, που έγραφαν σλόγκαν, όπως «Μετανοείτε», «Τώρα μιλάει ο λαός» κ.ά. Εμφανίστηκε ως και ο ιερέας με το μαλόξ στο πρόσωπο και την εικόνα της Παναγίας, η οποία είχε τρυπήσει από φωτοβολίδα στα επεισόδια την ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στις 3:30 οι ομιλίες συνεχίζονταν - και τα χημικά επίσης, πριν ξεκινήσει το ψιλόβροχο. Η Αστυνομία είχε κλείσει με κλούβες την Πανεπιστημίου κι έστελνε τον κόσμο στα στενά προς την Ακαδημίας και τη Σόλωνος. Έξω από τον κλοιό πραγματοποιήθηκε μικρή αντισυγκέντρωση αριστερών και αντιφασιστών. Στη Σόλωνος άγνωστοι μαχαίρωσαν αναβάτη μηχανής κι έβαλαν φωτιά στη μοτοσικλέτα. Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν και στις παρυφές των Εξαρχείων. 
«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και οφείλουμε να τον ακούσουμε όλοι. Η κυβέρνηση που υπέγραψε μια συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, επιτέθηκε με χημικά σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να διαλυθεί το συλλαλητήριο. Θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε τη παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο», απάντησε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορεί με ευκολία να μετρηθεί το εκλογικό κέρδος της ΝΔ από τη χθεσινή συγκέντρωση, με τέτοια σύνθεση πλήθους και τοξικά συνθήματα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τέλος της εβδομάδας, αφού πρώτα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή. Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, η ακραία πόλωση φέρνει στα όρια της διάλυσης τα μικρότερα κόμματα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:












Γράφει: Κώστας Κουκουμάκας
Φωτογραφίες:Πάνος Κέφαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.