20.1.19

Πολωνία: Οργή για τη φασιστική δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ


Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης 
Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ, Πάβελ Αντάμοβιτς, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, όχι μόνο έχει σοκάρει την πολωνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έβγαλε στην επιφάνεια ένα κύμα οργής απέναντι στη ρητορική του μίσους.

Δολοφονία σε δημόσια θέα

Την Κυριακή 13 Γενάρη κι ενώ το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό γεγονός της Πολωνίας έφτανε στο τέλος του, ένας άντρας ανέβηκε στη σκηνή και μαχαίρωσε τον δήμαρχο Αντάμοβιτς ενώπιον του κοινού, με αποτέλεσμα να πεθάνει την επόμενη μέρα.

Ο δράστης αμέσως μετά το μαχαίρωμα, πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στο κοινό, δήλωσε πως σκότωσε τον Αντάμοβιτς επειδή το κόμμα στο οποίο ανήκε ο δήμαρχος μέχρι το 2015, η Πλατφόρμα Πολιτών, ήταν υπεύθυνο για το γεγονός ότι τον είχε βάλει στη φυλακή.

Ήδη οι επίσημες αναφορές από τις αρχές κάνουν λόγο για έναν δράστη ο οποίος είναι ψυχικά διαταραγμένος και η δολοφονία να χρεώνεται σε «προσωπικές διαφορές» του θύματος. Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν τα αστικά κόμματα της Πολωνίας και τα ΜΜΕ, που σαν μοναδικό στόχο έχουν η δολοφονία αυτή να μην πάρει πολιτικές προεκτάσεις.

Η δράση του δημάρχου Αντάμοβιτς

Ο Αντάμοβιτς, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος του Γκντανσς από το 1998, ήταν ένας συντηρητικός πολιτικός, που μέχρι το 2015 υπήρξε μέλος του συντηρητικού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, του πρώην πρωθυπουργού Ντόναλτ Τουσκ.

Τα τελευταία χρόνια όμως αντιτάχθηκε στην αντιμεταναστευτική πολιτική και τη λογική των κλειστών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα στάθηκε ενάντια στον αντισημιτισμό και την ομοφοβία, από μια καθαρά δημοκρατική σκοπιά.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του για την προσφυγική κρίση και τη θέση που πρέπει να έχει η πόλη του Γκντανσκ:

«το Γκντανσκ είναι λιμάνι και πρέπει πάντα να είναι καταφύγιο»

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη ακροδεξιοί πετροβόλησαν τη συναγωγή του Γκντανσκ, ο Αντάμοβιτς πήγε στο σημείο και καταδίκασε έντονα την επίθεση.

Στο στόχαστρο ακροδεξιών και κατεστημένου

Για όλες αυτές τις δράσεις του, ο Αντάμοβιτς είχε μπει στο στόχαστρο όχι μόνο των ακροδεξιών αλλά και του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

To 2017, η ακροδεξιά νεολαιίστική οργάνωση «Όλοι Πολωνοί» συμπεριέλαβε τον Αντάμοβιτς σε μια λίστα θανάτου. Μάλιστα, οι αιτίες θανάτου στο υποτιθέμενο «πιστοποιητικό», ήταν ο «φιλελευθερισμός», η «πολυπολιτισμικότητητα» και η «βλακεία».

Ακόμα και μετά το θάνατό του ο ακροδεξιός Γκρζέγκορζ Μπράουν, περιέγραψε τον Αντάμοβιτς ως «εχθρό του έθνους». Ένα παρόμοιο σύνθημα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ακροδεξιάς διαδήλωσης στη Βαρσοβία το 2017, με τη συμμετοχή 60.000 ακροδεξιών, φωνάζοντας «Θάνατος στους εχθρούς του έθνους».

Ενώ, όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza:

«Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε. Ο Πάβελ Αντάμοβιτς ήταν ο πιο μισητός τοπικός πολιτικός από την δεξιά κυβερνητική προπαγάνδα. Στα δεξιά φόρουμ δεν σταμάτησαν το μίσος, ακόμα και μετά το θάνατό του».

Επομένως, μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και το έδαφος που στρώθηκε από τους ακροδεξιούς στοχοποιώντας τον Αντάμοβιτς στο όνομα του έθνους, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να συμβεί η δολοφονία.

Διαδηλώσεις ενάντια στο μίσος

Μετά το θάνατο του Αντάμοβιτς πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της Πολωνίας. Στην Βαρσοβία, χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη δολοφονία και φώναζαν συνθήματα κατά της βίας και του μίσους, όπως «Σταματήστε το μίσος».

Ο Αντάμοβιτς, κάθε άλλο παρά ριζοσπάστης και επαναστάτης δεν ήταν. Ήταν ένας άνθρωπος απλά που υπερασπιζόταν τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων και της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η δολοφονία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι φασίστες δεν διστάζουν να βάλουν στο στόχαστρό τους οποιονδήποτε υπερασπίζεται την διαφορετικότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Και τα θύματα θα αυξάνονται διαρκώς όσο δεν μπαίνει ένα τέλος στη ρητορική του μίσους, του ρατσισμού και τις ομοφοβίας που οπλίζει το χέρι φασιστών ενάντια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.



Πηγη:http://net.xekinima.org/polonia-orgi-gia-ti-fasistiki-dolofoni/?fbclid=IwAR0-L_-jUHoAlzuV0SB_9ekRgeZ14ORmApcxlAUlgE95A_Wbw7qn0DLrziM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.