11.1.19

Εισβολή στον Αμαζόνιο με το «καλημέρα»

Με το... ακροδεξί έκανε ποδαρικό στον νέο χρόνο ο άρτι ορκισθείς πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου. Ο αμφιλεγόμενος πρώην στρατιωτικός εξέδωσε με το «καλημέρα» προεδρικό διάταγμα με το οποίο ορίζεται υπεύθυνο για τη γη των αυτοχθόνων το υπουργείο Γεωργίας – μια ενέργεια που αποτελεί το πρώτο μεγάλο δώρο στους βραζιλιάνικους κολοσσούς του αγροτικού τομέα, που εποφθαλμιούν να κόψουν ό,τι έχει απομείνει από το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου σε νέα «λατιφούντια».

Ηδη από την προεκλογική εκστρατεία του, ο Μπολσονάρου είχε δηλώσει ότι οι υποθέσεις των αυτοχθόνων θα υπαχθούν στο υπουργείο Γεωργίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γαίες τους θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε εμπορικές δραστηριότητες, που απαγορεύονται σήμερα.
Αυτό ακριβώς καταγγέλλουν και οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, που σημειώνουν ότι η νέα υπουργός Γεωργίας Τερέζα Κριστίνα είναι μία από τις σκληρότερες «λομπίστριες» υπέρ των αδηφάγων αγροτικών επιχειρήσεων, γνωστή για τις... επεκτατικές διαθέσεις της απέναντι στα εδάφη όπου ζουν οι ιθαγενείς αλλά και οι απόγονοι παλιών σκλάβων που είναι γνωστοί στη Βραζιλία ως «κιλομπόλας» (quilombolas).
Η εν λόγω κυρία αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του καθορισμού –και άρα της προστασίας– των συγκεκριμένων εδαφών, που ώς τώρα ασκούσε η υπηρεσία FUNAI, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η FUNAI δεν χάνει μόνο το «χαρτοφυλάκιο» της χαρτογράφησης των εδαφών, αλλά και συνολικά «μετακομίζει» από το Δικαιοσύνης στο νέο... οργουελικά βαπτισμένο υπουργείο Οικογένειας, Γυναικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (!), στο οποίο ο Μπολσονάρου έχει διορίσει μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη δικηγόρο και φανατική ευαγγελική, την Νταμάρες Αλβεζ.

Για τη «βρόμικη δουλειά»

Δεδομένου ότι η FUNAI παραμένει υπεύθυνη για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση αλλά και συνολικά την πολιτισμική και γλωσσική προστασία των περίπου 900.000 αυτοχθόνων της Βραζιλίας, η γραφειοκρατική μετακίνησή της στο νέο υπουργείο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αλβεζ –γνωστή μεταξύ άλλων ως ορκισμένη πολέμιος των αμβλώσεων– τοποθετήθηκε εκεί για να κάνει τη «βρόμικη δουλειά»...
Αυτό υποστηρίζει και μία ηγετική μορφή των αυτοχθόνων, η Σόνια Γκουαζαζάρα, που δήλωσε χθες ότι σκοπός του Μπολσονάρου είναι να κατεδαφίσει κάθε προστατευτική για τους ιθαγενείς διάταξη – θυμίζοντας και σχετικές «δεσμεύσεις» του από την προεκλογική εκστρατεία.
Ο ίδιος ο Μπολσονάρου, στα βήματα του προτύπου του, Ντόναλντ Τραμπ, δικαιολόγησε την απόφασή του με ένα θρασύτατο, λαϊκίστικο «τουίτ»: «Λιγότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αυτά τα μέρη, απομονωμένοι από την αληθινή Βραζιλία... Τους εκμεταλλεύονται και τους χειραγωγούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις... Μαζί, θα καταφέρουμε να ενσωματώσουμε αυτούς τους πολίτες στην κοινωνία και να δώσουμε αξία σε όλους τους Βραζιλιάνους»!
Οπου «ενσωμάτωση», βεβαίως, εννοείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη υφαρπαγή των πατρογονικών τους εδαφών... Καμιά έκπληξη: ο Μπολσονάρου υποστήριξε προχθές ότι «απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα»!
Το μόνο «καλό νέο» σε αυτή την ιστορία είναι ότι η προεκλογική υπόσχεση του νέου προέδρου για ακύρωση όλων των παλαιότερων προστατευτικών αποφάσεων για τις γαίες των ιθαγενών «σκοντάφτει» σύμφωνα με τους νομομαθείς σε μια σειρά από πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου...
Γράφει: Γιώργος Τσιάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.