16.12.18

Μακρόνησος: Εξόριστες γυναίκες αναβιώνουν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας

Με γενναιότητα ψυχής, εξόριστες γυναίκες της Μακρονήσου, αναβιώνουν στην κάμερα της ΕΡΤ3, μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Το διήμερο αφιέρωμα της εκπομπής «Δια Ταύτα», που θα προβληθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου (23.00 το βράδυ) και Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου (21.00 το βράδυ), σε σκηνοθεσία του Σταύρου Νταή, επικεντρώνει σε συγκλονιστικές μαρτυρίες, όπως εκείνη της 95χρονης Ελένης Σαββατιάνου. Της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, που γλίτωσε για ένα μόλις γράμμα της αλφαβήτου την εκτέλεση στους αιματοβαμμένους τοίχους της Καισαριανής, για να βρεθεί λίγο μετά την Απελευθέρωση, φυλακισμένη στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Στο ανεμοδαρμένο νησί, στο βωμό μιας δήλωσης φρονημάτων, χάθηκαν ζωές,  σακατεύτηκαν σώματα, τσαλαπατήθηκαν ψυχές και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια,.
Αφηγήσεις όπως της 93χρονης Ευαγγελίας Σκευοφύλακα, που περιγράφει στον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, τον μακάβριο κυνισμό του αρχιβασανιστή, κατά την άφιξη των κρατουμένων στο νησί, με τη φράση: «Όσοι εισέρχονται και δεν συνέρχονται, δεν εξέρχονται…». Ή εκείνη της συγκρατούμενης και συνομήλικη της Πλουσίας Λιακατά, για τα βασανιστήρια και τον ψυχικό καταναγκασμό στο μικρό αμφιθέατρο, όπου καλούνταν καθημερινά να απαρνηθούν τα πιστεύω τους, δίνοντας ένα τέλος στο μαρτύριο τους.
Σήμερα, όπως αποτυπώνει ο τηλεοπτικός φακός της εκπομπής, η Μακρόνησος απέχει πολύ, από το να είναι ένας τόπος ιστορικός μνήμης, από τα ελάχιστα νησιά παγκοσμίως, που λειτούργησαν μόνο ως χώρος εξορίας. Η εγκατάλειψη εμφανής στα ελάχιστα κτίρια που ρημάζουν στον χρόνο και αγωνιώδης η προσπάθεια μια ομάδας ανθρώπων να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν εκεί. Στην προσπάθεια να μετατραπεί η Μακρόνησος σε ένα σημείο εθνικής συμφιλίωσης και όχι σε ένα νησί εθνικού διχασμού και μίσους.

Την κατεύθυνση, εξάλλου την δίνουν οι ίδιες οι γυναίκες της Μακρονήσου, οι οποίες δημόσια συγχωρούν τους βασανιστές τους, με μια γενναιότητα ψυχής, παράδειγμα προς μίμηση..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.