5.12.18

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι πορείες αύριο

Ήταν 6η του Δεκέβρη του 2008, όταν ο ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη, δολοφονούσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, πυροβολώντας τον στην καρδιά, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε αναστάτωση κι ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δέκα χρόνια μετά, οι μνήμες δεν έχουν σβήσει, καθώς και φέτος διοργανώνονται συγκεντρώσεις για τον Αλέξη, στις οποίες αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, κόμματα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Την Πέμπτη λοιπόν, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του κέντρου της Αθήνας. Στη συγκέντρωση καλούν μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας», η «Μαθητική Αντίσταση» και η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση».

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν πορείες μνήμες σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά.
«Το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί...»

Για το απόγευμα έχουν απευθύνει κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα μαζί με την Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση και τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στο κοινό κάλεσμα γίνεται σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, καθώς υπογραμμίζεται ότι «το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται». 


Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Σημειώνεται ότι επί ποδός για τις διαδηλώσεις, θα βρεθούν στους δρόμους της Αθήνας περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ενώ drones της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.