23.11.18

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την καταδίκη της καθαρίστριας

Την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης των τελευταίων ημερών για την αδικία σε βάρος της εξέφρασε η καθαρίστρια από το Βόλου, η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη ως «καταχραστής του Δημοσίου» επειδή παραποίησε το Ενδεικτικό της Ε΄ Δημοτικού για να βρει δουλειά.

Σε δηλώσεις της (Open TV) η Βάσω Σαμακόβλη από τον «Ταχυδρόμο» γνωστοποίησε πως η 53χρονη μέσα από τις φυλακές θέλησε να μιλήσει με την Εύη Καρυδάκη, πρόεδρο εργαζομένων των ΟΤΑ Μαγνησίας και να της μεταφέρει τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη στο πρόσωπό της.
«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ», δήλωσε η ίδια στην τοπική εφημερίδα της Θεσσαλίας.
Χθες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να διαβιβαστεί σε εκείνη η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να  τη μελετήσει  για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της απόφασης σε βάρος της γυναίκας.
Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της προφυλακισμένης προσδιορίστηκε για τις 28 Νοεμβρίου. Οι συνήγοροί της παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Η 53χρονη, που πρωτόδικα είχε επιβληθεί καταδικαστεί σε 15ετή ποινή φυλάκιση, ζήτησε δεύτερη ευκαιρία από το δικαστήριο και να μην είναι σκληρή η Δικαιοσύνη απέναντί της.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση της γυναίκας, να τερματίσει τώρα ο γολγοθάς και να γυρίσει στη δουλειά της καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο κάλεσμα τονίζεται ότι η 53χρονη «πρόσφερε τις υπηρεσίες της επί 20 χρόνια σε παιδικό σταθμό του Βόλου και η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη διότι εργαζόταν με "πλαστό απολυτήριο" δημοτικού. Η συνάδελφος ήταν απόφοιτη της Ε΄ δημοτικού και όχι της ΣΤ'».
Το Συνδικάτο σημειώνει πως «τη στιγμή που άλλες ακόμα πιο καραμπινάτες οικονομικές υποθέσεις εκκρεμούν ζημιώνοντας το δημόσιο κατά εκατομμύρια ευρώ, το κράτος και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη καταδικάζουν και φυλακίζουν μια εργαζόμενη γυναίκα.
Αποδεικνύεται ότι η αστική δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι, εξοντώνει τους εργαζόμενους και αφήνει στο απυρόβλητο τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Η συνάδελφος ούτε έκλεβε, ούτε καταχράστηκε δημόσια χρήματα. Τα δούλευε και τα δούλευε σκληρά.

«Κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα»

Στο ίδιο πλαίσιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει πως η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ανέφερε ότι «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν». Προσθέτει δε ότι «δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή».
Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολούνταν στην ίδια θέση. Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».
Τέλος, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.