5.11.18

«Αόρατα» ρατσιστικά εγκλήματα

Το μακελειό στο Πίτσμπουργκ με τους έντεκα νεκρούς και το άνευ προηγουμένου μίσος του δράστη για τους Εβραίους μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, επισκιάζοντας, άλλα, πολυάριθμα περιστατικά που αυξάνουν την ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα.


Ο Κέβιν Πέρκινς πάγωσε όταν είδε τις λέξεις γραμμένες έξω από την πόρτα στο δωμάτιο της εστίας όπου διαμένει. «Νέγρε γύρνα πίσω» έγραφε το σημείωμα με κόκκινο χρώμα. Αρχικά αισθάνθηκε σύγχυση, στη συνέχεια οργή και σκέφτηκε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να φύγει από τη σχολή του και να βρει καινούργια. «Πίστεψα ότι ίσως δεν ανήκω εκεί, έτσι πήρα τηλέφωνο τον αδελφό μου και του είπα “έλα να με πάρεις”» λέει στο Associated Press ο δεκαενιάρχονος πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Σεντ Τόμας της Μινεσότα, μία ιδιωτική σχολή όπου η πλειοψηφία των σπουδαστών είναι λευκοί. «Ο αδελφός μου απάντησε “αυτό είναι που θέλουν να κάνεις, πρέπει να μείνεις εκεί και να είσαι δυνατός”».
Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά περιστατικά που χάνονται στη σκιά άλλων γεγονότων. Η τραγωδία με τους 11 νεκρούς από την αντισημιτική επίθεση του Μπάουερς στο Πίτσμπουργκ επισκίασαν γεγονότα όπως η δολοφονία δύο Αφροαμερικανών μέσα σε μανάβικο στο Κεντάκι ή οι δεκατρείς εκρηκτικοί μηχανισμοί που απεστάλησαν σε επιφανείς Δημοκρατικούς.
Όμως τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κάθε μορφής στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δραματικά. Μόνο τον Οκτώβριο σημειώθηκαν δεκάδες επιθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έφθασαν στο επίκεντρο του εθνικού ενιδαφέροντος. Συνέβησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας και είχαν στόχο ανθρώπους διαφορετικής φυλής, θρησκίες, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου κλπ.
Μία γυναίκα από την Ιντιάνα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα επειδή άφησε ένα ρατσιστικό μήνυμα που απευθυνόταν στους Αφροαμερικανούς γείτονές της, καλώντας τους να φύγουν από τη γειτονιά γιατί οι μαύροι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. 
Στη Νότια Καρολίνα ένας μαύρος Ρεπουμπλικανός εθελοντής δέχθηκε ύβρεις και απειλήθηκε με όπλο σε εκλογικό κέντρο. Επιβάτης της Uber στο Κολοράντο συνελήφθη γιατί απείλησε τον οδηγό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τον κυνήγησε στον δρόμο επειδή «μισούσε τους Άραβες». Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Νέα Υόρκη μετά από ομιλία ιδρυτή μιας ακροδεξιάς ομάδας, με την αστυνομία να κάνει τέσσερις συλλήψεις.
Δικαστήριο του Τέξας καταδίκασε έναν άνδρα σε 24ετή φυλάκιση στις 17 Οκτωβρίου γιατί πέρυσι είχε βάλει φωτιά σε ένα τζαμί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο δικαστής Τζόν Ρέινι δήλωσε «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι σαν καρκίνος στην κοινωνία μας. Αυτά τα περιστατικά δημιουργούν τρόμο σε όλο τον κόσμο».
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον Τραμπ πως ανάβει τις ρατσιστικές φωτιές με τη διχαστική ρητορική του, με τον πρόεδρο να απαντά ότι οι δημοσιογράφοι δημιουργούν τη βία με τα fake news.
Σε περισσότερα από σαράντα κολέγια έχουν εντοπιστεί, μόνο τον Οκτώβριο, ρατσιστικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα, ενώ σε κολέγιο της Μασαχουσέτης ένας φοιτητής χτυπήθηκε σε επίθεση που, σύμφωνα με τις Αρχές, σχετιζόταν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Δεν έγινε καμία σύλληψη.
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο ΝτεΠό της Ιντιάνα ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων. 
Αντισημιτικές αφίσες εμφανίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατηγορώντας τους Εβραίους για τις κατηγορίες κατά του Μπρετ Κάβανο (Ανώτατος Δικαστής) για σεξουαλική παρενόχληση. 
Το περιστατικό με τον Κέβιν Πέρικινς είχε ως αποτέλεσμα διαμαρτυρία φοιτητών, οι οποίοι διέκοψαν τα μαθήματά τους και πραγματοποίησαν συνέλευση για να συζητήσουν το πρόβλημα των ρατσιστικών επιθέσεων. 
Ο ίδιος ο Πέρκινς από τις 19 Οκτωβρίου που βρήκε το σημείωμα έχει γίνει πιο μοναχικός και παρά το ότι αποφάσισε να παραμείνει στο κολέγιο, αναρωτιέται ποιος συμφοιτητής του νιώθει τόσο μίσος για εκείνον και γιατί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.