23.11.18

Εκατοντάδες μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ

Πλήθος μεταναστών του καραβανιού από την κεντρική Αμερική διαδήλωσε κοντά σε μια συνοριακή διέλευση προς τις ΗΠΑ, ενώ απέναντι άνδρες των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων είχαν συγκεντρωθεί για να αποτρέψουν οποιασδήποτε απόπειρας διέλευσης.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναχώρησαν το μεσημέρι από ένα γήπεδο μπέιζμπολ που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές για να κατευθυνθούν προς τη γέφυρα Ελ Τσαπαράλ, κοντά στην πολιτεία της Καλιφόρνια.
Η διέλευση Σαν Ισίδρο ανάμεσα στις δύο χώρες έμεινε κλειστή για περίπου 15 λεπτά, ενώ ο αμερικανικός στρατός έκανε «γυμνάσια επιχειρησιακής ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP).
Πολλοί από τους μετανάστες είπαν ότι θα περιμένουν στο Τσαπαράλ μέχρι να τους επιτραπεί να ζητήσουν άσυλο. «Είμαστε ήδη απελπισμένοι, χθες έβρεξε και γίναμε όλοι μούσκεμα. Δεν έχει μείνει καθόλου χώρος. Αρρωστήσαμε όλοι. Τα παιδιά μου έχουν κρυώσει (...) και κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει», είπε ο Νταβίντ από την Ονδούρα.

Μεξικανοί αστυνομικοί και στρατιώτες στέκονταν φρουροί, υπό τον ήχο ενός ελικοπτέρου που έκανε κύκλους συνεχώς στην πλευρά των ΗΠΑ. Στην άλλη πλευρά των συνόρων η αμερικανική κυβέρνηση έχει παρατάξει σχεδόν 9.000 στρατιωτικούς.
Οι αρχές του Μεξικό ενημέρωσαν και προέτρεψαν τους συγκεντρωμένους να ζητήσουν άδεια παραμονής και να ψάξουν δουλειές εκεί υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Πολλοί φώναξαν ότι δεν θέλουν. Πολλοί πήγαν στο σημείο με κουβέρτες, προφανώς εννοώντας να περιμένουν όλη τη νύχτα. Παιδιά έκλαιγαν, κάποια διαμαρτύρονταν πως κρυώνουν.
Περίπου 4.500 μετανάστες του πρώτου καραβανιού, οι περισσότεροι από την Ονδούρα, έχουν φτάσει στην Τιχουάνα, όπου τα κέντρα υποδοχής έχουν γεμίσει και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αυτοσχέδιοι καταυλισμοί.
Στην Μπάχα Καλιφόρνια, όπου υπάγεται η Τιχουάνα, βρίσκονται συνολικά περίπου 6.000 μετανάστες, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας.

Νέες απειλές από τον Τραμπ

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Πέμπτη απείλησε πάλι να κλείσει «όλα τα σύνορα» των ΗΠΑ με το Μεξικό, ακόμη και να διακόψει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, αν η κατάσταση «εκτραχυνθεί», μετά την άφιξη πολλών χιλιάδων μεταναστών.
«Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα χάσουμε τον έλεγχο ή θα υπάρξει βία, θα κλείσουμε προσωρινά την είσοδο στη χώρα έως η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
«Θέλω να σημειώσω (ότι αυτό θα γίνει) σε όλα τα σύνορα, το Μεξικό δεν θα μπορεί πλέον να πουλάει τα αυτοκίνητά του στις ΗΠΑ» διευκρίνισε ο ίδιος.
Μία ημέρα νωρίτερα, η κυβέρνηση του Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να κάνει χρήση «θανατηφόρας βίας» αν χρειαστεί, αφού ήδη είχε στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή.
«Πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες» υποστήριξε ανερυθρίαστα, «είδατε τι συμβαίνει στην Τιχουάνα», στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, «άρχισαν να παλεύουν με τα γυμνά τους χέρια στους δρόμους».
«Θέλω ο πρόεδρος Τραμπ να ξέρει ότι είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι — δεν έχουμε όπλα, δεν ήρθαμε να κάνουμε τίποτα κακό. Θέλουμε να δουλέψουμε, θέλουμε οι ΗΠΑ να μας βοηθήσουν (...)», είπε ένας άνδρας ανεμίζοντας λευκή σημαία με γραμμένο το σύνθημα «Η ειρήνη και ο Θεός είναι μαζί μας».
Οι μετανάστες αναχώρησαν από την Ονδούρα τη 13η Οκτωβρίου για να σωθούν από την ενδημική βία και τη φτώχεια και διένυσαν περίπου 4.200 χιλιόμετρα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.