11.11.18

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Μόντρεαλ κατά της κλιματικής αλλαγής

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Μόντρεαλ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε μια άνευ προηγουμένου σε μέγεθος κινητοποίηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην μητρόπολη του Κεμπέκ.

Διαδηλώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό στις οποίες μετείχαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έγιναν ταυτοχρόνως σε περίπου 10 πόλεις του Κεμπέκ κατόπιν αιτήματος της συσπείρωσης πολιτών «Ο πλανήτης αυτοπροσκαλείται στο κοινοβούλιο», την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο σκηνοθέτης από το Κεμπέκ Ντομινίκ Σαμπάν.
Πολίτες όλων των ηλικιών μετείχαν στην κινητοποίηση αυτή κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία είχε ως στόχο να ασκήσει πιέσεις στην νέα κυβέρνηση του Κεμπέκ να εντάξει στις προτεραιότητές της την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Περίπου 50.000 άνθρωποι μετείχαν στη διαδήλωση στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθώς η καναδική αστυνομία δεν δίδει ποτέ εκτιμήσεις από την πλευρά της για τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις.
«Ας παγώσουμε την υπερθέρμανση» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό που κρατούσε μια νεαρή διαδηλώτρια, ενώ έκανε πολύ κρύο στην πόλη. «Ας ανεβάσουμε τους μισθούς, όχι τη στάθμη των θαλασσών», αναγραφόταν στο πανό που κρατούσε μια άλλη.
Παρόντες στη διαδήλωση ήταν βουλευτές από όλα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, περιλαμβανομένων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Συνασπισμού για το Μέλλον του Κεμπέκ (κεντροδεξιό CAQ), του πρωθυπουργού Φρανσουά Λεγκό, το οποίο κέρδισε τις τοπικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου με ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον.
«Η κυβέρνηση του Κεμπέκ θα συμμετάσχει στη λύση», στον «αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών», δεσμεύτηκε ωστόσο ο Λεγκό σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter έπειτα από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον διοργανωτή της πρωτοβουλίας αυτής, τον Ντομινίκ Σαμπάν.
Η συσπείρωση των πολιτών είχε την πρωτοβουλία για ένα «Σύμφωνο για τη Μετάβαση», με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του Κεμπέκ να περιορίσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Το σύμφωνο αυτό έχουν υπογράψει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο περίπου 150.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 500 προσωπικότητες του Κεμπέκ από όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.