27.11.18

Η δολοφονία του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ

Όταν στις 21 Μαΐου 1979 ανακοινώθηκε η επιεικής ποινή για τον Dan White, δολοφόνο του δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο George Moscone και του δημοτικού συμβούλου και ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Harvey Milk, οργισμένοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρομους της πόλεις όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία, γεγονότα που έμειναν γνωστά ως Οι ταραχές της Νύχτας του White.

Η κοινότητα των ομοφυλοφίλων του Σαν Φρανσίσκο βρισκόταν για καιρό με τεταμένες σχέσεις με την Αστυνομία της πόλης.

Αρχικά, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μια ειρηνική πορεία στην περιοχή Castro,αλλά όταν το πλήθος έφτασε στο Δημαρχείο, η ένταση είχε ανέβει κατακόρυφα και ξεκίνησαν βίαιες συμπλοκές και τις δυνάμεις καταστολής.

Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές και αστυνομικοί ενώ σημειώθηκαν υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Ο δολοφόνος του δημάρχου Moscone και του δημοτικού συμβούλου Milk είχε καταδικαστεί εκείνη τη μέρα στην ηπιότερη δυνατή ποινή για τη διπλή ανθρωποκτονία της 27ης Νοεμβρίου του 1978, που συγκλόνισε την πόλη: 8 χρόνια κάθειρξης.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν τη νύχτα της 21ης Μαΐου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Δεκάδες μηνύσεις κατά της Αστυνομίας στη συνέχεια, για κακοποιήσεις διαδηλωτών αλλά και εκδικητικών ξυλοδαρμών μελών της gay κοινότητας την επόμενη μέρα, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία και την πολιτική της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Harvey Milk παραμένει εμβληματική φιγούρα για την κοινότητα gay του Σαν Φρανσίσκο αλλά και ολόκληρου του κόσμου. To 2008 o Gus Van Sant γύρισε την ταινία Milk με θέμα τη ζωή και το θάνατο του ακτιβιστή, με πρωταγωνιστή τον Sean Penn σε μια ερμηνεία που του χάρισε το βραβείο Όσκαρ α’ αντρικού ρόλου.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.