24.11.18

Συνέντευξη Χ. Παπαδοπούλου (δικηγ. οικ. Φύσσα): Οι χρυσαυγίτες καθυστερούν τη δίκη λόγω εκλογών


Με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλήσαμε με την Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρο της οικογένειας του Π. Φύσσα. Μας ενημέρωσε για την πορεία της δίκης, για τον ρόλο της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα και για τους λόγους που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θέλει να καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης.




  • Ερ: Χρύσα, πες μας αρχικά σε ποιο σημείο βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής;
Απ: Η δίκη έχει διανύσει 3,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας από τον Απρίλη του 2015. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, εχουν εξεταστεί πάνω από 150 μάρτυρες του κατηγορητηριου και της πολιτικής αγωγής. Έχουν αναγνωστεί τα έγγραφα του κατηγορητηρίου, μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν έξι μήνες. Μεσα σε αυτά τα έγγραφα, ήταν και υλικό απο τους κατασχεμμένους υπολογιστές των κατηγορουμένων, δηλαδή βίντεο, φωτογραφίες. Το σύνολο του όγκου της δικογραφίας ήταν τρομακτικό, περίπου 1,5 ΤΒ και η δουλειά της πολιτικής αγωγής συνίστατο στο να σταχυολογήσει ποια εξ΄ αυτών των εγγράφων ήταν τα κρίσιμα, ώστε να αναγνωστούν στο δικαστήριο και να γίνουν κομμάτι της αποδεικτικής διαδικασίας. Εν συνεχεία η πολιτική αγωγή προσκόμισε έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες που ήταν εκτός δικογραφίας και ενίσχυαν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσκομίζει στο δικαστήριο τα έγγραφα που θέλει να αναγνωστούν.
  • Ερ: Είδαμε ότι η δίκη βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, καθώς ανακοινώθηκε ότι θα προστεθούν και άλλες συνεδριάσεις. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, σωστά;
Απ: Πολύ σωστά. Η Πολιτική αγωγή έχει αποδείξει εμπράκτως, με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστηρίου, ότι επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας και την ταχεία έκδοση απόφασης. Είναι αληθεια ότι υπήρχε μια καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης και το πρώτο χρονικό διάστημα. Εν συνεχεία είχαμε ενα καλό ρυθμό, γύρω στίς δέκα δικασίμους το μήνα σε 22 εργάσιμες ημέρες. Για το μήνα Νοέμβρη ορίστηκαν 14 συνεδριάσεις και βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί οι δικάσιμοι θα κυμαινονται απο τον Ιανουάριο του 2019 μεταξύ 15 και 17.
  • Ερ: Ποια θεωρείς ότι είναι τα γεγονότα που έχουν καθορίσει τη πορεία της δίκης και έκαναν να ξετυλιχτεί το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής;
Απ: Δυστυχως, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 η Δικαιοσύνη αντιμετώπιζε τα εγκλήματα που τελούσαν τα μέλη της ΧΑ, ως μεμονωμένα περιστατικά ή ως μια προσωπική διαφορά, παραβλέποντας σε κάποιες περιπτώσεις την οργανωμένη, δολοφονική δράση των μελών της. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επίθεση στο στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», το 2008, στα Κ. Πετραλωνα. Επίσης η Πολιτεία επέδειξε ανύπαρκτα αντακλαστικά απέναντι στο φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, παρότι τα στοιχεία και οι καταγγελίες υπήρχαν, ειδικά την περίοδο 2011-2013. Η δολοφονία του Παυλου Φύσσα ήταν το σημείο καμπής για την αντιμετώπιση της ΧΑ εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Το κύμα αντίδρασης του αντιφασιστικού κινήματος τις επόμενες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν πλέον ανεκτή η δράση της ΧΑ και «ανάγκασε» τους θεσμικούς παράγοντες να ανάλαβουν τις ευθύνες τους.
Το κουβάρι της δράσης της ΧΑ, εντός δικαστηρίου, ξετυλίχτηκε εν μέρει χάρη στη διενεργηθείσα ανάκριση, αρχικά από την ανακρίτρια Πειραιά, στην οποία είχε χρεωθεί η δικογραφία της δολοφονίας του Παύλου και στις ανακρίτριες του Εφετείου στη συνέχεια, που μας έδωσε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τον τρόπο που δρα η ΧΑ. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δε φοβήθηκαν να καταθέσουν, να υποδείξουν κατηγορούμενους ως δράστες των επιμέρους επιθέσεων και να καταθέσουν για το τι είναι η ΧΑ και πως δρούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Ερ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, πως σχολιάζεις τις κινήσεις της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα;
Απ: Η δολοφονία του Παύλου έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια των 8 αστυνομικών της ΔΙΑΣ, οι οποίοι ήταν στο σημείο γυρω στα 5 λεπτά πριν τη δολοφονία. Η παρουσία 8 ένοπλων αστυνομικών με τις 4 μηχανές τους, δεν απέτρεψε τους ΧΑ, αντιθέτως όπως κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας Δημητρης Χατζησταμάτης, όταν οι χρυσαυγίτες ξεκίνησαν την επίθεση κυνηγώντας τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, πέρασαν μέσα απο τις γραμμές των αστυνομικών. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Ρουπακιά στους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης που τον συνέλαβαν, «εγώ το έκανα, είμαι δικός σας, είμαι της ΧΑ, μην το πείτε πουθενά.» Βέβαια, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, δεν είχαν καμία σχέση με τον Ρουπακιά, και αυτό ακριβώς του απάντησαν. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, ενώπιον του Δικαστηρίου, προσπάθησαν να προστατέψουν τον εαυτό τους και υποστήριξαν ότι δεν είχαν τα χρονικά περιθώρια να αποτρέψουν τη δολοφονία. Η αλήθεια είναι ότι αν και οι 8 αστυνομικοί επενέβαιναν, με χρήση ηχητικών μέσων, με φάρους, με τις μηχανές τους σίγουρα θα μπορούσαν να διαλύσουν το πλήθος των επιτιθέμενων χρυσαυγιτών και να αναχαιτίσουν την επίθεσή τους, πριν φτάσει ο Ρουπακιας, τον οποίον προφανώς περίμεναν για να ολοκληρώσει την επίθεση. Βέβαια, οι ενέργειες και οι παραλείψεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, απασχόλησε και την έδρα του δικαστηρίου. Να θυμήσω ότι είχαμε τη λιποθυμία ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την Πρόεδρο μετά απο συνεχείς, διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις ακριβείς κινήσεις του ίδιου και των συναδέλφων του. Επίσης, υπήρξε ρητή υπόμνηση της Εισαγγελέως προς άλλον αστυνομικό ότι είναι ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της ψευδορκίας. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τον ακριβή ρόλο των αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου, έχουν αποτυπωθεί στην τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, η οποία και παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο.
  • Ερ: Βλέπουμε ότι οι χρυσαυγίτες υποβάλουν στο δικαστήριο τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τη δίκη. Που αποσκοπεί αυτή η κίνηση;
Απ: Τις τελευταίες 8 δικασίμους διαβάζονται στο δικαστήριο τα έγγραφα που έχει προσκομίσει ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός. Έχει προσκομίσει 2.182 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει υπογράψει ή συνυπογράψει ο εν λόγω κατηγορούμενος απο το 2012 μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στα θέματα των ερωτήσεών του είναι ενδεικτικά οι εισαγωγές σιταριού, η σαλιγκοτροφία, η τιμή του λεμονιού και πολλά άλλα θέματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την κατηγορία. Μάλιστα στο σύνολο των 2.182 ερωτήσεων υπάρχει πλήθος ερωτήσεων οι οποίες επαναλαμβάνονται: ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο ερώτησης με άλλη ημερομηνία. Κατα τη γνώμη μου, αυτός ο «βομβαρδισμός» με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, άσχετες προς την κατηγορία, αποσκοπεί κατ’ αρχήν στη γενικότερη καθυστέρηση της διαδικασίας. Η δε καθυστέρηση της διαδικασίας συνδέεται με το ότι ενόψει του ότι πλησιάζουν οι εκλογές, η οργάνωση της ΧΑ σίγουρα δε θα ήθελε να συμπέσει το στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων βουλευτων της και κυρίως του Αρχηγού της με την προεκλογική περίοδο. Ενώπιον του Δικαστηρίου ο Μιχαλολιάκος, δε θα μπορεί να έχει τον ίδιο λόγο, την ίδια ρητορική, με αυτή των προεκλογικών του συγκεντρώσεων. Και αυτή η διαφοροποίηση στο λόγο και στο περιεχόμενο του, θα γίνει αντιληπτή τόσο απο το Δικαστήριο, όσο και από τον πυρήνα των μελών της οργάνωσης του, δημιουργώντας του με αυτόν τον τρόπο, περισσότερα προβλήματα, τόσο στο δικαστικό μέτωπο, όσο και στο εσωτερικό της οργάνωσής του. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν. Αλλά όσο και να προσπαθούν, δε θα τα καταφέρουν. Η ώρα των απολογιών κοντοζυγώνει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.