1.11.18

Ελεύθερους σκοπευτές στην πόλη προτείνει ο ακροδεξιός κυβερνήτης του Ρίο

Ελεύθερους σκοπευτές θέλει να αναπτύξει στην πόλη ο ακροδεξιός, εκλεγμένος, κυβερνήτης του Ρίο, Ουίλσον Βίτσελ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα πυροβολούν ένοπλους κακοποιούς, ακόμα κι αν δεν αποτελούν απειλή για τους αστυνομικούς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτοερείο, ο Ουίλσον Βίτσελ, ένας πρώην ομοσπονδιακός δικαστής ηλικίας 50 ετών, βρίσκεται μεταξύ των κυβερνητών που επωφελήθηκαν από τη δυναμική του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου και κατάφεραν να εκλεγούν στις γενικές εκλογές. Και οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν εκστρατεία υιοθετώντας πολύ σκληρή γραμμή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

«Εάν έχετε πέντε εγκληματίες που πυροβολούν εναντίον ενός αστυνομικού, πρέπει να τους πυροβολήσουν όλους» είπε ο Βίτσελ χθες το βράδυ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

Όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν το σχέδιό του προβλέπει επίσης να πυροβολούνται πισώπλατα οι ύποπτοι, εκείνος απάντησε:

«Θα οπλοφορεί; Εκείνος (ο εγκληματίας) αντιπροσωπεύει μια απειλή. Θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του».

Η βία αποτελεί μάστιγα για τα 208 εκατομμύρια Βραζιλιάνων: τον περασμένο χρόνο οι νεκροί ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 63.880 και σε διάστημα επτά ετών, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι στον πόλεμο στη Συρία.

Για τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ανακοινώσεις του Βίτσελ αντίκεινται στον νόμο.

«Το να δίνει την άδεια να σκοτώνεται αυτόματα κάθε πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι οπλισμένο, χωρίς να υφίσταται άμεση απειλή για τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου συνιστά προσβολή του βραζιλιάνικου και του διεθνούς δικαίου» επισήμανε η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτό θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση της βίας και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και των ίδιων των αστυνομικών» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου