22.11.18

Επόμενη στάση... αμερικανικός Νότος του ’50


Τη μετατροπή μέρους της δυτικής Θεσσαλονίκης σε... αμερικανικό Νότο του περασμένου αιώνα και της περιόδου του αγριότερου ρατσισμού, όταν δεν επιτρεπόταν σε μαύρους πολίτες να κάθονται σε θέσεις λευκών, ζητά παράταξη εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Μάλιστα πάει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς προτείνει να δρομολογηθούν ειδικά λεωφορεία μόνο για πρόσφυγες.

Το αίτημα λαμβάνει διαστάσεις αποτρόπαιου καθώς είναι ένα από οκτώ συνολικά που κατατέθηκαν στη διοίκηση του οργανισμού και τα οποία είναι ανάλογης «ποιότητας», αφού ζητάνε ειδική ομάδα ασφαλείας για την επιβολή της τάξης στα λεωφορεία και προληπτικές εξετάσεις αίματος των οδηγών για να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια...

Το δισέλιδο έγγραφο προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ με ημερομηνία 19/11/2018 συνέταξε και απέστειλε η παράταξη «Δράση Οδηγών Μηχανισμός Εκφρασης Αδέσμευτων Συναδέλφων» (ΔΡΟΜΕΑΣ) η οποία στις τελευταίες εκλογές του συνδικάτου έλαβε 396 ψήφους, κυρίως οδηγών, και εξέλεξε τέσσερις (4) συμβούλους (Γ. Ασλάνογλου, Κ. Κουβάλας, Κ. Μυρογιάννης, Ν. Τεληπορανίδης).

Στο έγγραφο αναφέρονται σε «προβλήματα» που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στις γραμμές 9, 40, 51, 52, 54, 55, 86 του δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης και στη γραμμή 87 του ανατολικού, γραμμές που εξυπηρετούν την Παλιά Λαχαναγορά, το Καλοχώρι, τη Σίνδο, την Ιωνία, τα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια και, τέλος, το Νέο Ρύσιο και τα Βασιλικά.

Πρόκειται για δήμους στους οποίους υπάρχουν εδώ και χρόνια οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων ή μεμονωμένες δομές ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Αν και ποτέ δεν έχει αναφερθεί δημόσια ούτε ένα περιστατικό κατά το οποίο οι πρόσφυγες να έχουν δημιουργήσει οιοδήποτε πρόβλημα –και έξω από λεωφορείο– η παράταξη ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών των προσφύγων μεταναστών τόσο προς τους οδηγούς όσο και προς το λοιπό επιβατικό κοινό.

Οχλαγωγίες, εκφοβισμοί, απειλές, ασέβεια σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.ά. έχουν γίνει καθημερινότητα»!!!

Η περιγραφή μοιάζει περισσότερο με χρυσαυγίτικο «δελτίο εκφοβισμού» για τα δεινά που δήθεν φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και φυσικά δεν μπορεί να μην τύχει επισήμανσης ότι τα αναφερόμενα έρχονται συμπτωματικά λίγες μέρες μετά την καταγγελία τριών ανήλικων προσφύγων για τη ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού στη γραμμή 86 (για την οποία αναμένουμε τις ενέργειες της διοίκησης).

Είναι ενδεικτική πάντως η τρομακτική τους άγνοια όταν εκτιμούν πως «λόγο (sic) της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους»!!!


Ανατριχιαστικές προτάσεις

Φτάνοντας στις προτάσεις του ΔΡΟΜΕΑ, σου... κόβεται η ανάσα. Αφού ξεκινάνε ευγενικά, αλίμονο, προτείνοντας σεμινάρια για τους πρόσφυγες, αποκαλύπτονται αμέσως προτείνοντας «μίσθωση τουριστικών λεωφορείων με έξοδα των δομών φιλοξενίας για την απρόσκοπτη και άμεση μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών» και «δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης αποτελούμενων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας – security) οι οποίες θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο των εισιτηρίων και την επιβολή της τάξης και των κανόνων εντός των αστικών λεωφορείων». Ανατριχιαστικά πράγματα δηλαδή.

Ζητάνε επίσης «κλειστή καμπίνα οδηγού» εφοδιασμένη με «κουμπί πανικού», «εμβολιασμό των οδηγών» και εξετάσεις αίματος διότι «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».

Είναι πράγματι να ανησυχεί κανείς και το θέμα είναι πόσο ανησυχούν με αυτήν την ανακοίνωση πρώτα στο ίδιο το συνδικάτο αλλά και στη διοίκηση του Οργανισμού (πληροφορία της τελευταίας στιγμής ήθελε τη διοίκηση να έχει επιστρέψει το έγγραφο ως απαράδεκτο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό).

Συντάκτης: 
Απόστολος Λυκεσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.