17.10.18

Εισαγγελική έρευνα για ρατσιστικά κίνητρα πίσω απ' τον θάνατο του Ζακ UPD


Το ενδεχόμενο ύπαρξης ρατσιστικών κινήτρων πίσω απ' τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, μετά το λιντσάρισμα στο κέντρο της Αθήνας, ζητά να διερευνηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και οι αποκαλύψεις της Εφ.Συν., η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί, εάν μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Αντίστοιχη παραγγελία για εισαγγελική έρευνα διέταξε και για την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης, στη Μανωλάδα.

Στην περίπτωση αυτή, αφορμή αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά προς την κεντρική υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, 164 εργατών που απ’ τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους.

Θετική, αλλά με αιχμές προς την ΕΛ.ΑΣ. η πολιτική αγωγή

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, σε δήλωσή τους, κρίνουν θετικά την εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αναζήτηση ενδεχομένων ρατσιστικών κινήτρων στις πράξεις των εμπλεκομένων.

Οι Άννυ Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη, πάντως, υπογραμμίζουν ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί «την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών». Όπως αναφέρουν οι δύο συνήγοροι, 25 μέρες μετά το «αποτρόπαιο έγκλημα η δικογραφία παραμένει ατελής».

Ολόκληρη η δήλωση:


Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος.
Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος.
Ως πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής , ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών.

Τα τελευταία στοιχεία για τον θάνατο του Ζακ

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ζακ έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, τα οποία αποδυναμώνουν αρκετά το σενάριο απόπειρας ληστείας από τον 33χρονο, ο οποίος λιντσαρίστηκε βίαια στην οδό Γλάδστωνος την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που παρουσίασε η ιστοσελίδα documento αλλά και όσα υποστήριξε η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Χρύσα Πετσιμέρη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7, δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου έχουν βρεθεί μόνο στην εξώπορτα του κοσμηματοπωλείου και όχι εντός του καταστήματος.

Παράλληλα, το πόρισμα των εγκληματολογικών Εργαστηρίων διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου πάνω στο μαχαίρι, που εντοπίστηκε αρκετές ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του από τον 73χρονο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον 55χρονο μεσίτη στην οδό Γλάδστωνος και στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι το παραπάνω εξηγείται από το γεγονός ότι διάφορα άτομα το έπιασαν μέχρι να παραδοθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο μεταξύ αυτόπτης μάρτυρας έδωσε μια διαφορετική εικόνα από αυτά που έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής οι δύο άνδρες και επιβεβαιώνει ότι ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι από ό,τι είδε.

Η ιστοσελίδα popaganda.gr παρουσίασε την κατάθεση της γυναίκας, η οποία την ώρα του περιστατικού λέει ότι πλησίασε και ότι αφού διαπίστωσε ότι δεν κινδυνεύει, είδε έναν κύριο να ρίχνει αντικείμενο μες στο κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο χώρο όπου ζούσαν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, τέσσερις μήνες μετά, όπως έγραψε πριν από λίγες ημέρες η Εφ.Συν. κανένα από τα προβλήματα των πυρόπληκτων εργατών δεν έχει λυθεί.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, 164 εργάτες με έγγραφο απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Συνήγορο του Πολίτη, τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να αντικατασταθούν τα χαμένα έγγραφα, να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να γίνουν έλεγχοι στους εργοδότες και να τους δοθεί το επίδομα για τους πυρόπληκτους.

Το μόνο που τους έχει χορηγηθεί είναι η «Βεβαίωση Πυρκαγιάς» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, όπου αναφέρονται αναλυτικά τα αντικείμενα και έγγραφα που καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως σημειώνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου