9.10.18

«Συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων στα hotspots του Αιγαίου»


Στη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου αναφέρεται η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) παραθέτοντας παράλληλα μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι μιλούν για τις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν.


Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι παρά την ανθρώπινη δυστυχία που προκάλεσε o «γεωγραφικός περιορισμός», οι ελληνικές αρχές επιμένουν στην επιβολή του ως μέσο για την υλοποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Επίσης, στην ανακοίνωση εκφράζεται η ανησυχία για την αύξηση ξενοφοβικών αντανακλαστικών στις τοπικές κοινωνίες ως συνέπεια της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στα νησιά λόγω της αμφισβητούμενης συμφωνίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:


Μετά την εφαρμογή της τοξικής συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας τα hotspots στα νησιά του Αιγαίου απέκτησαν χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από εκείνα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί όσον αφορά τη λειτουργία τους και τις εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της επιβολής της πολιτικής του «γεωγραφικού περιορισμού», η οποία δεν επιτρέπει στην πλειονότητα των προσφύγων να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα.

Τα hotspots έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό το βλέμμα διεθνών οργανισμών, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Παρά την ανθρώπινη δυστυχία που προκάλεσε o γεωγραφικός περιορισμός, οι Ελληνικές αρχές επιμένουν στην επιβολή του ως μέσο για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε -Τουρκίας. Παράλληλα, για την πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ το μοντέλο των hotspots εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχές. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής, παρουσιάστηκε μάλιστα ως μια καλή πρακτική που πρέπει να εφαρμοστεί και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Είναι ανάγκη να δοθεί τέλος στο απάνθρωπο πείραμα που διεξάγεται στο Αιγαίο. Είναι απαράδεκτο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα δημιουργούν αυτή τη γκρίζα ζώνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα hotspotsτης Ε.Ε. αποτελούν ένα δείγμα όσων θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στα μελλοντικά «ελεγχόμενα κέντρα», δήλωσε ο KarlKopp, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της PROASYL.

Στην αναφορά με τίτλο «Το πείραμα των hotspot: βάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην άκρη», η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το ProAsyl παρουσιάζουν την τρέχουσα κατάσταση στα hotspotsτης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.

Από τα ευρήματα της έρευνας και τις μαρτυρίες προσφύγων που διαμένουν σε αυτά, προκύπτει μεταξύ άλλων η απομάκρυνση από τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημιουργία γκρίζων ζωνών όπου επικρατούν οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να διαβιούν οι πρόσφυγες λόγω του υπερπληθυσμού .

«Όταν φτάσαμε ήμουν 7 μηνών έγκυος. Έπρεπε να μείνουμε σε μία σκηνή μέχρι που πήγα στο νοσοκομείο να γεννήσω. Hζέστη, τα ποντίκια και η έλλειψη νερού ήταν μερικές από τις δυσκολίες που είχα να ξεπεράσω, αντί να ζω κάπου όπου να μου παρέχεται ασφάλεια και φροντίδα». Με τα λόγια αυτά περιγράφει την κατάσταση στο hotspot της Βιάλ, Χίου η Rahima* μία Σύρια πρόσφυγας που έφτασε τον περασμένο Μάιο στη Χίο.

Ο 18 χρονος Hoger Miro* από το Αφρίν της Συρίας περιγράφει έως εξής τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν πρόσφυγες στο hotspotστο Βαθύ της Σάμου: «Τώρα μένω στο δάσος έξω από την περίφραξη του hotspotγιατί μέσα δεν υπάρχει χώρος. Ζω χωρίς ρεύμα και πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Τα βράδια με τρομοκρατούν οι θόρυβοι των ζώων. Πρέπει να κάθομαι στην ουρά για να κάνω ένα ντούζ με κρύο νερό, σε ένα βρώμικο μπάνιο. Είμαι αλλεργικός σε κάποια φαγητά και μπορώ σπάνια να τρώω αυτά που μας δίνουν, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να πεινάω. Όλα εδώ με σπρώχνουν να γυρίσω πίσω στη χώρα μου. Εκεί φοβάμαι τον θάνατο και εδώ ζω όπως ζουν τα ποντίκια».

«Ένας ακόμη χειμώνας πλησιάζει και οι ελληνικές αρχές φαίνεται πως είναι και πάλι απροετοίμαστες. Τις τελευταίες εβδομάδες εστιάζουν στην μεταφορά λίγων χιλιάδων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στις απάνθρωπες συνθήκες των hotspots στα νησιά. Η φωνή των προσφύγων, των ακτιβιστών και των οργανώσεων που βρίσκονται στο πεδίο, πρέπει να εισακουστούν. Η συμφωνία έχει καταστροφικά αποτελέσματα για χιλιάδες πρόσφυγες και αποσταθεροποιεί τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Η περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια και στην διερμηνεία καθώς και οι επακόλουθες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της ευαλωτότητας και κατά συνέπεια και ένα σύστημα αξιολόγησης της ευαλωτότητας που καταρέει είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στα περισσότερα hotspots.

Στα τέλη Αυγούστου, η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και το ProAsylσυνάντησαν τον Mohamed* έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που ζούσε με τον 14 χρονο γιο του Fardi* -άτομο με αναπηρία- και τα υπόλοιπα μέλη στο hotspotτης Μόριας. Ο Fardi* δεν μπορούσε να κινήσει τα πόδια, τα χέρια του, να περπατήσει ή να μιλήσει. Η οικογένεια έφτασε στη Μόρια τον Μάιο, αλλά απαιτήθηκε ένας μήνας για να καταγραφεί η ευαλωτότητα του παιδιού.

Οι αιτήσεις ασύλου τους καταγράφηκαν στα τέλη Ιουνίου και οι συνεντεύξεις ασύλου τους προγραμματίστηκαν 10 μήνες αργότερα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η οικογένεια εξακολουθούσε να ζει σε δύσκολες συνθήκες στη Μόρια παρά την διαγνωσμένη και σοβαρή αναπηρία του Fardi και την δυσμενή επίδραση που είχαν αυτές οι συνθήκες στην υγεία του. «Τις τελευταίες εβδομάδες ο γιος μου δεν θέλει να φάει, δεν κοιμάται και έχω ζητήσει επανειλημμένα να τον εξετάσει κάποιος ειδικός γιατρός», τονίζει ο Mohamed*.

Τις τραγικές συνθήκες στη Μόρια για τους ευάλωτους τονίζει και ο David* από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Κάποιος που είναι άρρωστος στη Μόρια μπορεί να πεθάνει, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις πρόσβαση στη κλινική, σε τέτοιο σημείο ώστε οι άνθρωποι να σταματούν ακόμα και να προσπαθούν να έχουν πρόσβαση. Όσο άρρωστος και αν είσαι πρέπει να ξυπνήσεις στις 4 το πρωί να περιμένεις στη σειρά να σου δώσουν ένα σημείωμα για να μπορέσεις να δεις την ίδια μέρα γιατρό. Αν είναι ήδη πολλοί άνθρωποι στην ουρά, δεν θα μπορέσεις να δεις κάποιον γιατρό».

Η αύξηση ξενοφοβικών αντανακλαστικών στις τοπικές κοινωνίες ως συνέπεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά λόγω της τοξικής συμφωνία προκαλεί επίσης σοβαρή ανησυχία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση των ξενοφοβικών εκδηλώσεων και των ρατσιστικών επιθέσεων στην Λέσβο, η συστηματική αντίδραση μεγάλης μερίδας γονέων στην Χίο για την λειτουργία απογευματινών μαθημάτων υποδοχής παιδιών προσφύγων (ΔΕΥΠ) στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα αυξανόμενα ξενοφοβικά περιστατικά στη Σάμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.