12.10.18

«Απάνθρωπη δολοφονία - θρασυτάτη δικαιολογία»

Ο ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974) εξέδωσε μία δριμεία ανακοίνωση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουν τα μέλη του, ως άνθρωποι που έχουν και οι ίδιοι βιώσει ακραίες και απάνθρωπες καταστάσεις στην πορεία τους.

Η κύρια διαφορά τους, βέβαια, με τον Ζακ είναι πως αυτοί είναι ζωντανοί ενώ ο Ζακ όχι. Αν και πολλοί συναγωνιστές τους, ενώ θα μπορούσαν να είναι ανάμεσά τους, δεν είναι, καθώς δολοφονήθηκαν και οι ίδιοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ: 

«Εμείς οι δεσμώτες της Χούντας, που έχουμε υποστεί τη βάρβαρη και εγκληματική δράση των δημίων της Μπουμπουλίνας, του 505 Τάγματος Πεζοναυτών, του ΕΑΤ-ΕΣΑ, της Εθνικής Ασφάλειας, της ΚΥΠ και των διαφόρων κρατητηρίων ανά τη χώρα, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την απάνθρωπη, δολοφονική συμπεριφορά  αστυνομικών οργάνων απέναντι στον  Ζακ Κωστόπουλο. Το χειρότερο, την κυνική, θρασυτάτη, και μάλιστα από συνδικαλιστές αστυνομικούς, δικαιολόγηση της δολοφονίας του.  Γεγονός που  δείχνει νοοτροπία "νταήδων" εκ του ασφαλούς βέβαια, λόγω του καθεστώτος ατιμωρησίας που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας. Δεν μπορούμε να σιωπούμε και να ανεχόμαστε τέτοιες αστυνομικές μεθόδους βίας, και ιδίως τη κακομεταχείριση στις προσαγωγές, συλλήψεις και ανακρίσεις.
Πιστεύαμε πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μαύρες μέρες των βασανισμών, των ηλεκτροσόκ, των εκπαραθυρώσεων, των εν ψυχρώ δολοφονιών.
Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη ότι έχουν καθυστερήσει πολύ στη συστηματική διαπαιδαγώγηση των αστυνομικών στην ευπρέπεια, ευγένεια, στη συμπαράσταση προς τον πολίτη και στην επιμόρφωση των στελεχών της Αστυνομίας για την τήρηση των νόμων, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν στην εξάρθρωση των αυταρχικών, φασιστικών θυλάκων και στην καταπολέμηση αντιδημοκρατικών νοοτροπιών που ενδημούν στην Αστυνομία.
Προτείνουμε τη συγκρότηση Δικαστικής Αστυνομίας, που θα είναι αρμόδια για τη συλλογή στοιχείων καθώς και τη διενέργεια ανακρίσεων για κάθε αδίκημα, προσαγωγή ή σύλληψη, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από αυθαίρετες ενέργειες κρατικών οργάνων.»
Γράφει:Νόρα Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.