17.10.18

Αντιρατσιστικό μήνυμα μέσα από ένα φασιστικό κατάλοιπο

Την ματαιότητα των μαθητικών παρελάσεων που αποτελούν φασιστικό κατάλοιπο του 1936 και την υποκρισία όσων ερίζουν για την αναγκαιότητά τους ανέδειξε ένα περιστατικό στην Καβάλα. Τέσσερις έφηβοι που φιλοξενούνται σε στρατόπεδο προσφύγων της πόλης, προθυμοποιήθηκαν να πάρουν μέρος στην προσεχή μαθητική παρέλαση του Λυκείου στο οποίο φοιτούν, για την 28η Οκτωβρίου, λόγω της άρνησης, με την κάλυψη των γονέων, των υπόλοιπων μαθητών να συμμετάσχουν.
Το περιστατικό καταδεικνύει την υποκρισία όσων βαριούνται αφόρητα τις παρελάσεις αλλά μόλις κάποιος διαπιστώσει πόσο ανούσιο και παρωχημένο είναι το πλαίσιο εξανίστανται και υπερβάλλουν υπέρ ενός μιλιταριστικού κατάλοιπου της μεταξικής περιόδου.

Το ζήτημα δεν είναι να ελέγξει κάποιος τους μαθητές επειδή, δικαιολογημένα, αποφεύγουν ένα ξεπερασμένο και καταναγκαστικό «έθιμο», αλλά να καταγράψει πόσο μακριά από οποιαδήποτε παιδαγωγική ή άλλη ανάγκη είναι οι παρελάσεις, που είναι ταγμένες στη διαιώνιση της υπερβολής, των εθνικών μύθων και της αρχαιοπληξίας των νεοελλήνων.

Από την άλλη πλευρά τα νεαρά προσφυγόπουλα δεν ήθελαν κάτι λιγότερο ή περισσότερο από το να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και την επιθυμία τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία που τους υποδέχτηκε.

Η Ελλάδα εκτός από την πρωτοτυπία να γιορτάζει την κήρυξη του πολέμου και όχι την απελευθέρωση κατέχει και την πρωτιά να γιορτάζει τη μάχη ενάντια στο φασισμό με…φασιστικές παραδόσεις, όπως οι μαθητικές παρελάσεις. Τα όσα συνέβησαν στην Καβάλα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε για την κατάργησή τους και ταυτόχρονα είναι μια αποστομωτική απάντηση στον ρατσισμό που θέλει τα προσφυγόπουλα εκτός σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.