11.10.18

Μια δολοφονία και μια χαραγμένη σβάστικα σε γυναίκα από υποστηρικτές του Μπολσονάρο στη Βραζιλία


Επίθεση από νεοναζί υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου για τη βραζιλιανική προεδρία, Μπολσονάρο, δέχθηκε μία 19χρονη γυναίκα. Οι φασίστες της επιτέθηκαν επειδή φορούσε μπλούζα με το σύνθημα #Elenao (όχι αυτόν) και με μαχαίρι χάραξαν τη σβάστικα πάνω της. Tη Δευτέρα επίσης, υποστηρικτής του Μπολσονάρο μαχαίρωσε 12 φορές έναν 63χρονο, μετά από πολιτική λογομαχία.

Σύμφωνα με το telesur, η επίθεση έλαβε χώρα στο Πόρτο Αλέγκρε, την Δευτέρα. Η γυναίκα δεν επιθυμεί να μιλήσει δημόσια για το περιστατικο, φοβούμενη νέες επιθέσεις, αλλά κατέθεσε στην αστυνομία ότι ενώ επέστρεφε σπίτι της, της επιτέθηκε μία ομάδα υποστηρικτών του Μπολσονάρο.

Αφού την χτύπησαν, ένας από τους δράστες έβγαλε μαχαίρι και χάραξε στην κοιλιά της την σβάστικα



Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας επίσης, ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρο μαχαίρωσε 12 φορές τον 63χρονο δάσκαλο της καποέιρα, Ρομουάλντο Ροζάριο ντα Κόστα, μετά από λογομαχία σε μπαρ του Σαλβαδόρ, στην περιοχή της Μπαϊα. O δράστης ομολόγησε το έγκλημα του στην αστυνομία.


Foto: Alberto Maraux / Divulgação/ SSP-BA

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικης επιτροπής της χώρας. Ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Αντάτζι το 28,37%.

Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9. Στην Πολιτεία Σαν Πάουλο, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, σχεδόν το 60% των ψήφων.

Στο παρελθόν, ο Μπολσονάρου έχει εκφράσει πολλές φορές τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και μισογυνικές απόψεις του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το telesur, έχει τονίσει ότι θα προτιμούσε ο γιος του να πεθάνει, από το να είναι ομοφυλόφιλος, έχει επιτεθεί σε γυναίκα γερουσιάστρια λέγοντας ότι «είναι πολύ άσχημη για να έχει την τιμή να βιαστεί» και έχει εκφραστεί υπέρ των βασανιστηρίων.Ο Μπολσονάρου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για τις ρατσιστικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις του, ενώ είναι και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας. Όπως έγραψε ο Νόαμ Τσόμσκι σε πρόσφατο άρθρο, που μετέφρασε το TPP στα ελληνικά, «ο Bolsonaro συστήνεται ως ένας σκληρός και βάρβαρος απολυταρχικός πολιτικός, θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας, ο οποίος θα αποκαταστήσει «την τάξη». Μέρος της γοητείας του είναι ότι εμφανίζεται ως ένας αντισυστημικός πολιτικός, που θα διαλύσει το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο πολλοί Βραζιλιάνοι απεχθάνονται δικαιολογημένα. Είναι το τοπικό αντίστοιχο στην πικρή αντίδραση μεγάλου μέρους του κόσμου στις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης επίθεσης της προηγούμενης γενιάς. Ο Bolsonaro ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα οικονομικά, αφήνοντας τον τομέα αυτό στον οικονομολόγο Paulo Guedes, έναν υπερφιλελεύθερο της σχολής του Σικάγο.

Ο Guedes έχει μία ξεκάθαρα διατυπωμένη λύση για τα προβλήματα της Βραζιλίας: «ιδιωτικοποιούμε τα πάντα», όλες τις κρατικές υποδομές (Veja, 22 Αυγούστου), προκειμένου να πληρώσουμε τα χρέη προς τα κοράκια που γδύνουν τη χώρα. Κυριολεκτικά τα πάντα, εξασφαλίζοντας ότι η χώρα θα κατρακυλήσει στην ασημαντότητα και θα καταντήσει άθυρμα στα χέρια των πολύ πλούσιων και των ισχυρών οικονομικών θεσμών. Ο Guedes εργάστηκε για κάποια περίοδο στη Χιλή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, λοιπόν ίσως είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τα αποτελέσματα που πρώτου πειράματος του νεοφιλελευθερισμού της Σχολής του Σικάγο»

Ο Χαντάντ, από την άλλη, είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης των Εργατικών του Λούλα. Η υποψηφιότητα του αποφασίστηκε έναν μήνα πριν τις κάλπες, όταν έγινε γνωστό ότι απαγορεύεται στον Λούλα να κατάβει στις εκλογές, καθώς βρίσκεται στη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.