28.10.18

Η Ελλάδα του Χίτλερ

«Alors, c'est la guerre!».«Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος!» είναι η ιστορική φράση με την οποία δήλωσε ο Ιωάννης Μεταξάς στη διπλωματική γλώσσα της εποχής εκείνης, το «ΟΧΙ» στο ιταλικό τελεσίγραφο που του επέδωσε ο τότε Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του θα περιέγραφε τη στιγμή ως εξής: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δείτε στο tvxs.gr την τριλογία ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για την Κατοχή, «Η Ελλάδα του Χίτλερ»:
1. Από την Αλβανία στην Κρήτη


2. Τρόμος και Αντίσταση στο Γ’Ράιχ


3. Η πικρή ΑπελευθέρωσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου