21.10.18

Ζεστή υποδοχή στα προσφυγόπουλα

Δίχως αυτοπρόσωπη παρουσία διαμαρτυρόμενων, αλλά χωρίς οι περισσότεροι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως του Δήμου Σερρών, έδειξαν χθες τη ρατσιστικής έκφανσης «δυσφορία» τους όσοι είχαν αντιρρήσεις με την παρουσία στις τάξεις… 11 προσφυγόπουλων.

Τα παιδιά μπήκαν πάντως στις τάξεις, αφού νωρίτερα δάσκαλοι και τα παιδιά που ήταν παρόντα πραγματοποίησαν ζεστή γιορτή υποδοχής.
Μικροί μαθητές υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα και κρατώντας τα από το χέρι τα οδήγησαν σε αίθουσα όπου προσφέρθηκαν κεράσματα και τα παιδιά τραγούδησαν και ζωγράφισαν παρέα.
Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε σε άλλα 7 σχολεία των Σερρών όπου θα φοιτούν προσφυγόπουλα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» η Νένα Στάμου, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σερρών όπου διαμένουν περίπου 800 Γεζίντι, «η μέρα ήταν γιορτινή για εμάς καθώς 190 παιδιά ξεκίνησαν τη φοίτησή τους σε σχολεία της περιοχής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη χαρά μας».
Σε ό,τι αφορά την απουσία παιδιών από το σχολείο Σκουτάρεως, ας σημειωθεί ότι ξενοφοβικοί και ακροδεξιοί αντιδρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμη και με υπόγειους τρόπους, καθώς προχθές διέδιδαν στην κοινότητα ότι το σχολείο θα παρέμενε κλειστό, με αποτέλεσμα γονείς να τηλεφωνούν για να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ανανιάδης, έλεγε πως «η μέθοδος της αποχής θυμίζει όσα είχαν συμβεί πέρσι στον Προφήτη Θεσσαλονίκης, αλλά η αποχή δεν είχε κρατήσει ούτε εβδομάδα.
Ωστόσο θέλω να σημειώσω πως αφού οι διαμαρτυρόμενοι προσέφυγαν για τα αιτήματά τους και στον εισαγγελέα, καλό θα ήταν να ασχοληθεί λοιπόν ο εισαγγελέας, διότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο από τη στιγμή που η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην επικράτεια».
Θυμίζουμε, όπως έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, πως η ρατσιστική εκδοχή στο Σκούταρι έφτασε μέχρι του σημείου γονείς να στείλουν εξώδικο στον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο, και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη.
Οι αντιδρώντες επικαλούνταν «αναίτια αναστάτωση» και «έλλειψη εξειδικευμένης και επαρκούς πληροφόρησης», καθώς «τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές, χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς».
Εντύπωση πάντως προκαλεί η συνηγορία στις ξενοφοβικές αντιδράσεις από τον βουλευτή Σερρών της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφού σχολιάζει την «παντελή έλλειψη τάξεων υποδοχής» και τη «μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή σχολικών μονάδων που θα ‘φιλοξενήσουν’ προσφυγόπουλα», καταλήγει πως «το υπουργείο Παιδείας, για άγνωστο πραγματικά λόγο, επέλεξε σχολεία κλειστών κοινωνιών, χωρίς καμιά προεργασία ενημέρωσης των κατά τόπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, τάζοντάς τους απλά επιδότηση σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων τους».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν βλέπει τίποτα επιλήψιμο προφανώς στις ρατσιστικές και ακροδεξιές κορόνες μερίδας γονέων στο Σκούταρι, ούτε ότι σε κανένα άλλο σχολείο των Σερρών δεν έχει υπάρξει πρόβλημα, αντίθετα σχολιάζει πως «τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ομαλή ένταξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών αυτών, αλλά καλλιεργούν κι ένα έδαφος κοινωνικής αναστάτωσης και αποκλεισμών»!
Γράφει: Απόστολος Λυκεσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.